crisi al Pallars

Moren tres persones més al geriàtric de Tremp

  • Salut va donar per controlat dijous el brot de la residència Sant Hospital de Tremp
  • El nombre de morts des del 19 de novembre ascendeix a 45 persones
  • Una residència de Cervera (Segarra) registra un nou brot, amb nou avis positius i 44 d’aïllats
Tremp  Pallars Jussa  Lleida  01-12-2020    La residencia geriatrica de Tremp (Fundacio Fiella-Sant Hospital de Tremp) ha sofert un brot important de COVID19 amb moltes defuncions      Tresllat en ambulancia d un dels residents a l hospital     Foto  Jordi V  Pou

Tremp Pallars Jussa Lleida 01-12-2020 La residencia geriatrica de Tremp (Fundacio Fiella-Sant Hospital de Tremp) ha sofert un brot important de COVID19 amb moltes defuncions Tresllat en ambulancia d un dels residents a l hospital Foto Jordi V Pou / Foto Jordi V Pou

2
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Malgrat que la Generalitat va donar per controlat el brot de coronavirus de la residència de Tremp (Pallars Jussà) dijous passat, el nombre de defuncions al centre geriàtric no deixa d’augmentar. Aquest divendres han mort tres persones més, que eleven la xifra total de morts a 45. Les persones finades suposen ja el un 30% de les 142 persones que vivien al centre quan va esclatar el brot.

De moment la fiscalia de Lleida ha obert una investigació per determinar l’ocorregut en aquest centre, que va ser intervingut per la Generalitat el 28 de novembre, gairebé 10 dies després que el brot donés inici. Salut va assegurar, dijous passat, que el la situació ja estava «controlada» i va reconèixer que va tardar una setmana a intervenir-hi, malgrat que veien constantment com s’incomplien els protocols de coronavirus.

De fet, el brot va esclatar el dia 19 de novembre, després d’una alerta dels metges del CAP al descobrir que un cuidador tenia símptomes del virus. A partir de llavors es van aplicar tests PCR als avis interns i a tots els treballadors, i es va comprovar que la incidència del virus no parava d’augmentar. En tan sols una setmana van passar de 60 a 120 avis infectats, i de set a 34 treballadors afectats. Durant aquella setmana, precisament, va ser quan es va deixar actuar-hi els gestors del centre, la fundació Fiella. Durant tota una setmana els responsables de l’Agència de Salut Pública van veure com, malgrat que la residència disposés d’un pla de contingència, aquest no s’aplicava.

Fallades en el protocol

Els treballadors no sabien com utilitzar els equips de protecció individual (epis), no es van sectoritzar les habitacions i convivien malalts infectats amb d’altres que no ho estaven. Tampoc no es complien els recorreguts diferents per tractar els residus o la roba bruta i, a més, gran part de la plantilla anava emmalaltint i no se’ls buscaven reforços. Tampoc no es va contactar amb les famílies, ni per informar-los de l’evolució del brot ni perquè poguessin acomiadar els avis que ja estaven en situació crítica.

Notícies relacionades

Tot això va passar davant el mirada de les autoritats locals de Salut fins que van morir 10 persones, i els directors del centre van emmalaltir. Llavors va ser l’empresa gestora de l’Hospital del Pallars, GSS, la que va agafar les regnes de la situació. No obstant, el nombre de morts ha continuat creixent fins a les 45 conegudes aquest divendres. Alguns dels usuaris van morir a l’hospital, la majoria ho van fer al mateix geriàtric i un d’ells va morir en un altre centre geriàtric on havia sigut traslladat prèviament.

A més, aquesta setmana s’ha conegut un brot de coronaviurs a la residència per a la tercera edat Mare Janer a Cervera (Segarra). Segons ha informat el consistori, ja són nou els interns contagiats i amb símptomes lleus, i 44 els residents sense símptomes però que estan aïllats a les seves habitacions. El brot es va detectar dilluns, quan tres residents van desenvolupar símptomes de la malaltia.