Final d’una controvèrsia

El Nepal i la Xina fixen l’altura de l’Everest en 8.848,86 metres

Fins ara el mesurament de Kàtmandu era de 8.848 metres mentre que la de Pequín era de 8.844,43

El Nepal i la Xina fixen l’altura de l’Everest en 8.848,86 metres
2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

El Nepal i la Xinahan fixatl’altura de l’Everest en 8.848,86 metres. Ho han anunciat aquest dimarts en un acte conjunt després de col·laborar en unmesuramentque posa fi a anys depolèmicai preguntes sobre quant mesura la muntanya més alta del planeta. «L’altura de la muntanya Everest és de 8.848,86 metres», han comunicat en un acte virtual el ministre d’Exteriors de la Xina, Wang Yi, des de Pequín, i el ministre d’Exteriors del Nepal, Pradeep Kumar Gyawali, des de Kàtmandu.

Fins ara,Kàtmandu, país al qual pertany el vessant sud de l’Everest, fixava l’altura en 8.848 metres, respectant un mesurament internacionalment reconegut realitzat per l’Índia el 1955, mentre que per Pequín la muntanya mesurava 8.844,43 metres, segons el seu últim mesurament, efectuat el 2005.

Aquesta és, doncs, la primera vegada que els dos països, el Nepal i la Xina, es posend’acord en l’altura de l’Everest, cosa que posa fi a una controvèrsia que envoltava el sostre del món des que va ser mesurat per primera vegada el 1849 pels britànics.

Amb aquest anunci conjunt l’amistat entre els dos països arribarà a «noves altures», han remarcat les autoritats dels dos països. Aquesta col·laboració ha anat augmentant durant els últims anys i és vista amb preocupació pel rival de Pequín i gegant del sud, l’Índia.

«Per al Nepal, aquest és un moment especial per a tothom. La muntanya Sagarmatha (nom de l’Everest en nepalès), Qomolangma (en tibetà), s’ha mantingut com un símbol etern de bona relació i amistat contínua entre el Nepal i la Xina», ha destacat el ministre Gyawali.

Historial de mesuraments

En aquest projecte –que va començar el 2017 i es va concretar durant la visita del president xinès, Xi Jingping, al Nepal l’octubre del 2019–, Kàtmandu va participar per primera vegada en el mesurament de la muntanya. En els primers mesuraments, quan encara no se sabia que es tractava de la muntanya més alta del món, es van utilitzar càlculs trigonomètrics i va ser en aquesta època que es va donar al «pic XV» el nom d’Everest, cognom del geògraf britànic que les va liderar.

Notícies relacionades

El 2005, l’Oficina de Topografia i Cartografia xinesa va tornar a calcular el pic utilitzant equipament GPS i radar i va establir la seva altura gairebé quatre metres per sota de l’àmpliament reconeguda, descomptant uns tres metres de neu que cobreixen el cim de la muntanya, argumentant que aquesta capa varia segons les condicions climàtiques.

Aquest anunci conclou també els dubtes derivats de les especulacions dels geòlegs sobre l’impacte del terratrèmol del 2015 a la zona, d’una magnitud 7,5 en l’escala Richter, en què van morir més de 9.000 persones, incloent-ne 19 a l’Everest.