Processen per segrest, agressió sexual, tortura i amenaces una dona que va explotar les seves assistentes

La jutge conclou la investigació amb un total de set víctimes

Afronta penes que poden arribar als trenta anys de presó

3
Es llegeix en minuts
Elena Villanueva
Elena Villanueva

Consultora en Política Pública i Salut Global. Becària de "la Caixa"

ver +

La denúncia per vexacions interposada per una empleada de llar ha derivat, després de més d’un any d’indagacions, en tota una trama familiar d’explotació i tracta de dones. El Jutjat d’Instrucció 7 de Vigo va donar per finalitzada la investigació i la setmana passada va emetre una interlocutòria de conclusió de la causa en la qual atribueix l’acusada, una dona d’origen panameny però establerta a Vigo de 46 anys i amb una nena menor d’edat, mitja dotzena de delictes de naturalesa sexual contra un total de set víctimes, set empleades de llar que suposadament obligava a treballar en roba interior, sotmetent-les a exploracions vaginals –tal com elles haurien declarat a la sala– o altres abusos i fins i tot gravant-les amb càmeres que tenien col·locades a la vivenda.

Els delictes que el jutjat li atribueix a la investigada són agressió sexual, detenció il·legal, tortures, amenaces i il·lícits contra els drets dels treballadors. Les penes que afronta la dona podrien superar els 30 anys de presó.

Precisament és en el penal d’A Lama on l’encausada es troba des del passat mes d’octubre del 2019 quan va ser detinguda per la Policia Nacional. Malgrat reiterar en diverses ocasions la seva posada en llibertat provisional, la sala instructora va desestimar les seves pretensions adduint a l’«especial vulnerabilitat» de les víctimes i a la possibilitat de contacte amb ella o pressió per la seva part, cosa que generaria en les afectades «seqüeles psicològiques evidents».

La investigada havia argumentat, tal com obra en les interlocutòries de la causa, que es trobava davant una situació de «temor i risc per la seva vida que suposadament vivia respecte de la seva parella», amb qui residia en un pis arrendat a Castrelos i que va morir el dia dels arrestos després de precipitar-se per la finestra en ple registre.

Set dones

La minuciosa investigació portada a terme pel jutjat i els efectius policials va destapar un total de set dones, la majoria originàries de Nicaragua i Guatemala, que acabarien treballant com a empleades de la llar al domicili familiar i cuidant la nena de 5 anys del matrimoni. Va ser precisament una d’elles, sota el temor d’acabar convertint-se en la seva esclava sexual, la que va interposar una denúncia després de vint dies al pis de Castrelos.

En les seves declaracions judicials, les víctimes van coincidir a l’afirmar que van trobar els anuncis a través d’internet amb l’oferta d’un lloc d’empleada de la llar. El que no es podien imaginar era el que els exigiria aquell home, marit de l’actual investigada. Després de fer-se passar per «metge» o «infermer», els va fer passar una «exploració vaginal», segons el testimoni prestat per algunes d’elles en seu judicial.

La investigada era –pel que sembla– present en aquests «reconeixements» que en realitat constituïen episodis d’abusos, i havia arribat en alguna ocasió l’actual investigada a quedar-se en roba interior. Les fonts consultades assenyalaven llavors que el matrimoni es va aprofitar de la vulnerabilitat i falta de recursos de les víctimes, que eren en un país diferent al seu, enganyant-les amb promeses del tipus que amb aquesta feina d’assistenta podrien aconseguir els papers per legalitzar la seva situació a Espanya, o amb altres com que les ajudarien a adquirir una vivenda o a portar familiars des dels seus llocs d’origen. Després de la terrible situació que van viure a la vivenda, cap es va quedar a treballar allà.

Notícies relacionades

Després d’aquesta interlocutòria de final d’investigació, la causa serà remesa a l’Audiència per al seu judici prèvia presentació dels escrits d’acusació per part de la Fiscalia i defensa per part de l’encausada.

Tot i que aquesta dona sigui l’única acusada en aquest procediment, no seria només ella la que suposadament participaria d’aquests delictes. Coneixedor de la situació era també el seu marit, un home de 35 anys que va morir llançant-se per la finestra des d’un novè pis després de ser detingut per la Policia i en ple escorcoll per la comissió judicial, a Castrelos. L’arrest es va produir a la tarda del 18 d’octubre del 2019. A continuació, els agents van pujar al domicili amb la parella per registrar la seva vivenda. Quan passaven d’una habitació a l’altra, l’home va veure una finestra oberta i es va llançar de forma sorprenent, encara emmanillat. L’home va resultar ferit de gravetat i malgrat els intents per salvar-li la vida, va morir.