Periodisme per entendre-hi més

La nova web d’EL PERIÓDICO, en quatre claus

L’edició digital del diari, més àgil i dinàmica, dedicarà especial atenció a la versió mòbil

021220 rediseo ep / periodico

4
Es llegeix en minuts
Rafa Julve
Rafa Julve

Periodista

ver +

Més moderna, més fresca, més dinàmica, més fàcil de llegir, més adaptada als dispositius actuals... Més vinculada a l’essència d’EL PERIÓDICO es presenta la seva pàgina web, en aquesta nova etapa que inicia la capçalera en les versions digital i de paper.

Sempre partint de la premissa de mantenir el lector informat sobre les principals notícies de la jornada i d’oferir continguts exclusius de la més alta qualitat i rellevància, el disseny de l’edició digital fa un salt endavant que millora l’experiència de l’usuari, perquè entengui millor l’actualitat que l’envolta tant a primera vista com en una lectura més àmplia i reposada. Com a mostra, us deixem les claus que presentem a continuació.

1. Tres finestres en una per a la versió mòbil

L’ús del telèfon mòbil per informar-se no ha deixat de créixer des de l’aparició dels ‘smartphones’. El 80% dels continguts web d’EL PERIÓDICO, per exemple, es llegeixen a través de la versió mòbil, per això resulta capital facilitar la navegació des d’aquest tipus de dispositius.

Opinió exprés

EL PERIÓDICO, nova època

Albert Sáez

Director d'EL PERIÓDICO

Sense desdenyar ni de bon tros la versió escriptori (les dimensions de la qual li atorguen l’avantatge de contemplar d’un cop d’ull més contingut), «la nova web consta d’una sèrie de característiques que maximitzen l’experiència a través del telèfon», afirma Xurxo Martínez, responsable de l’edició digital del diari.

En destaquen especialment les tres pestanyes inferiors, que estaran presents en tot moment als ‘smartphones’. Acompanyant el tradicional directori de tres línies horitzontals amb el menú de tots els continguts, a partir d’ara el lector hi trobarà l’apartat de ‘Portada’, el de ‘+Periódico’ i el ‘24/7’.

Prement la finestra ‘Portada’ l’usuari navega a través d’una distribució temàtica basada en la rellevància informativa i editorial; és a dir, l’habitual selecció de continguts per conèixer d’un cop d’ull les notícies més importants i exclusives. Com fins ara, es pot escollir entre una portada ‘global’ i una portada amb més recalcament en continguts més específics de Catalunya.

Pitjant la finestra ‘+Periódico’ el lector accedeix a un complet catàleg de notícies i reportatges elaborats pels professionals del diari que són de contingut exclusiu o que incorporen noves veus o elements informatius que enriqueixen una notícia en qualsevol format (text, foto, gràfics, vídeo...).

Pitjant la finestra ‘24/7’ es desplega tot el torrent d’informacions que es van publicant a la web al llarg del dia. En aquest carrusel vertical es poden veure tant les notícies com altres continguts de servei o d’anàlisi de l’actualitat. Des d’aquesta plataforma podeu accedir a aquells continguts que més us interessin, siguin de l’àmbit que siguin.

2. Facilitar la lectura

Al 3x1 en la distribució de continguts esmentat anteriorment s’afegeixen altres elements per facilitar la lectura.

Per començar, els textos de la web, d’acord amb l’edició de paper, es presenten en tipografia Inter, un estil rotund i amb taca que respon a una evolució de l’anterior tipus de lletra, l’Helvetica. Es tracta d’una lletra de pal sense floritures que distreguin l’atenció del lector.

Una altra característica apreciable a primera vista és que els blancs guanyen presència per oxigenar la pàgina, i fins i tot s’amplien lleugerament els marges laterals per fer la lectura el més còmoda possible. Així mateix, en aquesta línia de desprendre’s de sorolls s’han retirat alguns elements tant de les columnes com de les imatges.

3. Més presència dels continguts multimèdia

El redisseny de la web, dirigit per l’empresa Roche i Cabo, no només comporta una transformació en la forma, sinó que també es poden apreciar canvis de fons des de la mateixa portada. Sense necessitat que acompanyin o estiguin incrustats en informacions, es podran mostrar elements multimèdia que van des dels carrusels de frases i les galeries de fotos fins als mapes, passant per qualsevol altre tipus d’infografia i, com no podia ser d’altra manera, l’àudio.

Portada de prova de la nova web d’EL PERIÓDICO.

Els blancs guanyen presència i s’amplien els marges per facilitar la lectura

Es pot tenir en compte en aquest sentit que la tramoia de la pàgina web, el seu gestor de continguts, està enfocada precisament per potenciar les possibilitats d’aquells formats que transcendeixen el text i la foto i afavoreixen la interactivitat.

4. Navegació més fluida

Notícies relacionades

La suma d’aquests elements explicats anteriorment no és l’únic tret que propicia una navegació més fluida. Per redundar en aquest objectiu s’ha agilitat l’accés d’unes peces a les altres, integrant els elements que relacionen diferents informacions d’una forma més neta i sense que interrompin la lectura.

Una de les novetats serà la incorporació de destacats sota del subtítol de la notícia. En aquests destacats, el redactor inclourà algunes de les idees més rellevants de la informació o bé posarà enllaços relacionats a altres notícies que poden interessar el lector. De nou, tot sota el prisma de millorar la interactivitat i l’experiència de l’usuari perquè s’informi de la forma més completa i còmoda possible.