MEMÒRIA HISTÒRICA

Trobat un document ocult en una funda de pistola en un dels camins de la retirada republicana

El paper, en molt mal estat, està sent analitzat al Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat

56049600 60

56049600 60

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un fragment de paper ocult a la funda d’una pistola al seu torn amagada en una paret de pedra seca a la Menera (Vallespir). És el que han trobat dos investigadors en un dels camins de la retirada republicana des de Catalunya al sud de França. El document, en mal estat, ha obert molts interrogants i ja està sent analitzat per especialistes del Centre de Restauració de Béns Mobles (CRBMC) de la Generalitat. 

Els responsables de la troballa, Lluís Bassaganya i Christophe Bartre, han explicat a l’agència ACN que «no és habitual» trobar un document d’aquestes característiques i que estan «expectants» al resultat de la investigació i restauració. Bassaganya fa 30 anys que rastreja els antics camins de la retirada del Ripollès i la Catalunya Nord per conèixer millor aquest període històric. 

El descobriment

¿Què feia una funda de pistola amagada en una paret seca? ¿Què podia estar escrit en aquest paper enrotllat? Són alguns dels interrogants que els van sorgir a Bassaganya i Bartre el 6 de juny passat quan ho van descobrir.

La funda estava amagada en una paret de pedra seca prop d’una casa en ruïnes situada a 1,5 km de la Menera (Catalunya Nord). «Era habitual que els soldats amaguessin munició i objectes militars en aquestes parets», detalla Bassaganya, però «no és habitual» amagar una funda de pistola, assegura l’historiador. Per això, van passar el detector de metalls per la zona. «L’aparell va marcar i vam veure que era una funda de cuir d’una pistola de calibre petit, i que dins hi havia el paper», recorda. Tot i que el cuir estava en mal estat, encara conservava algun fragment metàl·lic i això els va permetre detectar-ho. Si no, admet Bassaganya, l’objecte hauria passat desapercebut. 

Molt a prop també van aparèixer llaunes de menjar i altres objectes com un llum i munició de diferents calibres, però ni rastre de la pistola. Des d’aquell moment, els dos investigadors es pregunten què havia de tenir d’especial aquell document per deixar-lo amagat allà. 

Restes molt fràgils

Bassaganya i Bartre ja tenen experiència en aquest camp. Fa uns anys, van trobar un document en una caixa metàl·lica del 1942 i un altre document que se’ls «va desfer a les mans» a l’obrir-lo. En aquest últim cas, van poder entreveure que hi figurava el nom de Josep Lluís Facerías, un històric líder dels maquis, però no el van poder conservar. Després d’aquesta experiència, van tenir clar que no tocarien el paper de dins de la funda i van informar el CRBMC per intentar saber-ne més. 

Carme Balliu, coordinadora de l’especialitat de conservació i restauració de documents del CRBMC, ha detallat a l’ACN que el document està «en molt mal estat» i «no ha pogut extreure’s per complet». Tot i així, ja s’ha pogut netejar amb molt de compte i s’ha d’estabilitzar per poder estudiar-lo a fons.

Els treballs van a càrrec de la restauradora Berta Blasi. Entre les tècniques utilitzades, figura la d’aplicar-li humitat per nebulització per poder desplegar-lo sense que es trenqui, la de fotografia tècnica amb llum ultraviolada i infrarroja per estudiar-ho i una anàlisi de fibres. La Generalitat i l’Ajuntament de Camprodon han assumit el cost dels treballs. 

Tasques de restauració del document trobat a la funda de la pistola. / ACN

Notícies relacionades

Els descobridors d’aquesta troballa han donat el document al consistori de Camprodon perquè passi a formar part del patrimoni municipal.

Bassaganya, que també és el dinamitzador de l’Espai Cultural Cal Marquès de Camprodon, remarca que fa 30 anys que exploren els antics camins de la retirada i reconstrueixen aquells dies a partir dels objectes localitzats. La majoria d’aquests objectes s’exposen en aquest espai cultural i encara els queda molta investigació per fer. «Ens falten els noms i cognoms de les 100.000 persones que van passar per la vall de Camprodon durant la retirada», remarca. Peces com aquest document que s’està restaurant poden aportar més pistes sobre aquests protagonistes que estan en l’anonimat.