HEROÏNA SANITÀRIA

¿Qui era Isabel Zendal?

La biografia de la primera dona infermera a formar part d'una missió sanitària internacional dona nom al nou hospital inaugurat a Madrid

zentauroepp32917228 serie de television 22 angeles en la foto maria castro  foto201201170350

zentauroepp32917228 serie de television 22 angeles en la foto maria castro foto201201170350 / RUBEN ARTALEJO

2
Es llegeix en minuts
Laura Cañabate

La presidenta de la comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha inaugurat aquest matí l’Hospital Enfermera Isabel Zendal, un nou centre públic que s’ha catalogat com l’«hospital de les pandèmies».

Però, ¿qui és el personatge que es troba sota el nom d’Isabel Zendal? Es tracta d’una heroica infermera gallega del segle XVIII que va aconseguir treballar a l’hospital de la Caritat de la Corunya. A més també va ser rectora de l’Orfenat de la Borderia o de la Casa d’Expòsits –on es recollia i criava nens orfes– i es va convertir en la primera dona de la història a formar part d’una missió sanitària internacional.

Zendal es va interessar per la medicina després de la mort de la seva mare a causa de la verola quan ella tenia 13 anys. Va ser mare soltera i es va dedicar, posteriorment, a acollir i criar orfes i nens repudiats pels seus pares que arribaven a l’orfenat on treballava.

La vacuna de la verola

Francisco Javier Balmís, metge de la cort del rei Carles IV, va encapçalar la primera missió humanitària de la història –entre el 1803 i el 1806– quan va decidir portar la vacuna de la verola fins a Amèrica i Àsia a bord del barco ‘María Pita’. 

La Reial Expedició Filantròpica de la Vacuna va incorporar per primera vegada una dona infermera a la missió. Isabel Zendal, que cuidava els nens orfes de la Casa dels Expòsits, va ser l’encarregada de mantenir el benestar i la salut dels 22 nens inoculats encarregats de ser ‘recipients vius de la vacuna’, perquè per poder conservar la mostra de la vacuna, Balmís va decidir conservar la mostra transportant el sèrum dins dels nens.

Per a Isabel Zendal, formar part d’aquesta missió va suposar un reconeixement social ja que, per primera vegada, una dona percebia el mateix sou que els altres infermers homes. A més va aconseguir mantenir tots els nens amb vida –excepte un d’ells– i amb bona salut. 

La minisèrie ‘22 ángeles’

Notícies relacionades

La minisèrie ‘22 ángeles’ produïda el 2016 per TVE i protagonitzada per l’actriu María Castro, es va encarregar de representar la vida de l’heroica infermera així com la seva participació com a cuidadora dels nens a la gira per transportar la vacuna de la verola. La sèrie va reconstruir fidelment el viatge del ‘María Pita’, el barco que va salpar de la Corunya transportant l’expedició.

Una escultura a la Corunya

La ciutat de la Corunya ha instal·lat al carrer Victoria Fernández España una escultura de la infermera per a així retre homenatge a la primer dona que va formar part d’una de les expedicions sanitàries internacionals més importants.