RECURSOS CONTRA LA SIDA

«La Covid amenaça de descarrilar dècades de progrés en la lluita contra la sida»

Françoise Vanni, directiva del Fons Mundial contra el VIH, la tuberculosi i la malària, avisa que els tractaments han patit una «gran interrupció»

El Dia Internacional contra la sida, adverteix que l'objectiu d'acabar el 2030 amb aquesta malaltia està ara més lluny i demana més inversions

zentauroepp56051615 vanni patricia201201134312

zentauroepp56051615 vanni patricia201201134312

5
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

El Fons Mundial contra la Sida, la tuberculosi i la malària és l’organisme internacional més important de lluita contra les pandèmies anteriors a la Covid. Els seus programes, finançats amb recursos públics i privats, han salvat 38 milions de vides des del 2002. No obstant, el coronavirus podria malmetre dècades de progrés, segons avisa Françoise Vanni, directora de relacions internacionals de l’entitat, en aquesta entrevista amb motiu del Dia Internacional contra la Sida.  

¿Com ha afectat la pandèmia de Covid a la lluita mundial contra el VIH? Els efectes col·laterals de la Covid-19 amenacen de descarrilar dècades de progrés. Els programes de prevenció contra la sida i l’accés per part de les persones a la teràpia han patit una gran interrupció. Els nostres estudis indiquen que el volum de proves del VIH s’ha reduït en un 50% en alguns llocs.

¿I contra la malària?¿I contra la tuberculosi? Pot dir-se el mateix de la malària i la tuberculosi. Els efectes col·laterals de la pandèmia amenacen de descarrilar dècades de progrés. No podem permetre que això passi. El món ha d’invertir urgentment per defensar el nostre progrés col·lectiu, lluitar contra la Covid-19 i salvar vides.

¿Quines són les últimes dades d’incidència del VIH? En les últimes dècades, els progressos en la lluita contra el VIH han sigut més que notables, cosa que mostra el que es pot fer quan es treballa de manera coordinada i amb la societat civil. No obstant, mentre lluitem per contenir la Covid-19, hem de recordar que encara no hem conclòs la lluita contra la sida. Fins i tot abans de la seva irrupció, no estàvem en via d’arribar als nostres objectius en matèria de mortalitat i noves infeccions. El 2019, 690.000 persones van morir a causa de malalties relacionades amb la sida, mentre que s’estima que 1,7 milions més de persones es van infectar amb el VIH, la mateixa quantitat que el 2018. I mentre més de 26 milions de persones estan en tractament, unes 12 milions encara ho estan esperant. En algunes àrees, el progrés s’ha estancat o s’està revertint.

Famílies pakistaneses esperen a l’entrada d’un hospital per fer-se les proves de VIH / AP (FAREED KHAN) 

¿S’ha allunyat l’objectiu d’acabar el 2030 amb les tres epidèmies? Som més lluny, sí. No obstant, si redoblem els nostres esforços, llavors els objectius per al 2030 són possibles. Per a això es necessita voluntat política i més recursos. El Fons Mundial continua perseguint aquests objectius, adoptant els nostres programes i inversions amb això en ment.

«L’objectiu d’acabar amb la sida el 2030 s’ha allunyat, per això es necessiten més recursos»

El VIH s’associa normalment a homes, però també afecta dones i nens, ¿quines són les dades d’incidència en els dos col·lectius i quina és la tendència actual? Les dones joves constitueixen un dels grups més vulnerables al contagi. A l’Àfrica subsahariana, tenen més del doble de probabilitats de contraure el VIH que els homes. I la Covid-19 amenaça de posar en perill més noies. La pandèmia ha provocat el tancament de moltes escoles i fora de l’escola, les nenes corren un risc més gran de patir violència sexual, matrimonis forçats, quedar-se embarassades i contraure el VIH. El Fons Mundial inverteix en la igualtat de gènere amb programes per eliminar els enormes obstacles que impedeixen l’accés a les dones als serveis de salut.

¿Creu que la vacuna contra la Covid arribarà als països més pobres? En la lluita contra la Covid-19, no hem de repetir els mateixos errors que hem vist en la lluita contra la sida. Van passar més de set anys fins que la teràpia antiretroviral va estar disponible en regions molt afectades com l’Àfrica. Aquesta espera va ser una terrible injustícia que va contribuir a la contínua propagació del virus. Per això, la coalició mundial denominada Accelerador (ACT), que reuneix governs, científics, empreses, societat civil i organitzacions mundials de la salut en la lluita contra la Covid-19, té dos objectius: accelerar el llançament de nous diagnòstics, tractaments i vacunes; i assegurar un accés immediat i equitatiu a aquestes noves eines. També hem de reconèixer les desigualtats que alimenten la pandèmia i ser valents i creatius a l’hora d’abordar les seves causes i de fer caure les barreres relacionades amb els drets humans que obstaculitzen l’accés a la salut.

«En la lluita contra la Covid, no hem de repetir els mateixos errors que amb el VIH. Es van trigar set anys a arribar a algunes regions de l’Àfrica»

El Fons s’ha posat a treballar per frenar la pandèmia de coronavirus, ¿quines són les seves principals actuacions? El Fons va posar a disposició dels països més de 1.000 milions de dòlars, com a part de la nostra resposta immediata al Covid. Aquesta quantitat en part procedeix de subvencions que permeten als països utilitzar estalvis i reprogramar els ajuts existents per adaptar els programes del VIH, tuberculosi i malària i així poder comprar equips de protecció de Covid, adquirir subministraments mèdics i de diagnòstic. A més, a través del mecanisme de resposta Covid-19 del Fons Mundial, els països poden mitigar l’impacte de la pandèmia en els programes del VIH, tuberculosi i malària i fer millores urgents en els sistemes de salut.  

Notícies relacionades

¿Té prou recursos per a això? Malgrat la inversió feta, no n’hi ha prou. La nostra associació necessita amb urgència 5.000 milions de dòlars per continuar lluitant contra la Covid, protegir els sanitaris, reforçar els sistemes de salut perquè no col·lapsin i perquè estiguin preparats per implementar tractaments i vacunes una vegada que estiguin disponibles. I defensar el progrés contra el VIH, la tuberculosi i la malària als països on invertim.

Espanya va decidir al setembre del 2019 fer aportacions al Fons, després de nou anys d’absència. ¿Sol·liciten que el Govern espanyol faci una nova aportació? Espanya ha sigut i és un dels donants històrics més importants. Estem molt orgullosos de tenir un soci com Espanya i esperem enfortir la nostra col·laboració en els mesos i anys venidors.

Temes:

Sida Coronavirus