CONSEQÜÈNCIES DE LA DISTÀNCIA SOCIAL

¿Ha acabat el coronavirus amb els polls?

Les franquícies per tractar la pediculosi han baixat la seva facturació des del març mentre que a l'octubre van caure les vendes d'antiparasitaris en farmàcies

undefined56044765 madrid 30 11 2020  sociedad una ni a se somete a una revisio201130155210

undefined56044765 madrid 30 11 2020 sociedad una ni a se somete a una revisio201130155210 / DAVID CASTRO

4
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

Parlarem de polls. Més ben dit, de la seva absència. A hores d’ara del curs escolar, en els xats de mares i pares ja s’haurien rebut uns quants missatges (un per setmana, com a mínim) per alertar de la temuda pediculosi. I això els que s’atreveixen a comunicar-ho perquè molts progenitors callen per un absurd i insolidari tabú, cosa que contribueix que l’explosió de ‘pipis’ –eufemisme utilitzat a les escoles– sigui de mil dimonis. Aquest any, no obstant, els polls ni hi són ni se’ls espera. Almenys, no massivament. ¿La ciència els ha eliminat? No. Però la distància social imposada per les normes anti-Covid hi ha influït molt. El que no ha pogut fer ni l’inútil arbre de te ni el més inútil encara oli d’oliva ho ha fet el coronavirus.

La facturació de Kids & Nits, una franquícia del tractament de la pediculosi que va néixer a Granada i s’ha estès per tot Espanya i Portugal, ha baixat un 35% des del mes de març passat, quan el confinament domiciliari ens va tancar a tots a casa. Ara, amb les escoles i instituts oberts des del setembre, els seus centres continuen notant la davallada de clients. Sobretot, entre els nens petits. No així en els adolescents, que continuen acudint amb assiduïtat als tractaments de desinfecció, segons explica Susana Martín, portaveu de la companyia.

¿Potser la gent ha deixat d’anar als establiments professionals i prefereix exterminar els indesitjables inquilins dels cabells a casa, una opció bastant més barata? No ho sembla. La venda de productes farmacèutics també ha baixat considerablement. Segons les dades de la consultora especialitzada IQVIA, el mes d’octubre els antiparasitaris per als cabells van ser els tercers articles de cura personal que més van decréixer, després de les cremes ‘femenines’ que combaten les arrugues i les proteccions solars. Per contra, l’informe mensual d’IQVIA assenyala que els productes anticaiguda del cabell i els nutrients per a les ungles es van situar en el ‘top 5’ d’increment de vendes. Un dels factors que han pogut augmentar aquest consum voraç, explica la consultora, és l’estrès i les seves conseqüències en els cabells arran de la pandèmia.

Seguiran entre nosaltres

Hi haurà qui tiri d’il·lusió i pensi que potser l’ésser humà –més ben dit, el coronavirus– ha acabat amb els polls. Però no. Estan entre nosaltres des de fa molt temps. Com a mínim des de fa diversos milers d’anys, una cosa que se sap perquè han sigut trobades restes de paràsits en algunes mòmies egípcies. I segueixen entre nosaltres. «Hem notat baixada de clients, però tampoc ens falta la feina. De polls n’hi ha. I per a estona», admet una empleada d’un establiment de Kids & Nits a Barcelona. I seguiran entre nosaltres. Només recordar que un poll femella pot pondre de mitjana uns 10 ous al dia.

«Els polls s’adapten. I cada vegada resisteixen millor els productes químics. Mentre hi hagi éssers humans hi haurà polls», resumeix la portaveu de la franquícia, que no utilitza productes químics sinó un dispositiu que emana aire calent per deshidratar (i matar) polls i llémenes. «Als nostres centres no només venen nens i adolescents. Tenim clients de totes les edats, inclosos universitaris, mares i avis», afegeix.

No són un risc sanitari

L’erradicació total és altament impossible. ¿Per què la ciència hauria de fer servir les seves forces per acabar amb els polls? Realment, no fan res de dolent. Ni provoquen malalties ni són un risc sanitari. Només molesten molt. Són fastigosos. Compte, que no sempre pica el cap quan en tens.

Notícies relacionades

Combatre’ls pel teu compte es fa complicat. Entre altres coses, per la quantitat de mites que circulen. Que si l’arbre de te els allunya, que si salten de cap a cap, que si el vinagre els asfixia, que si només van als cabells bruts, que si els gossos contagien polls.... Tot, notícies falses. Al llarg de la història s’han provat remeis molts absurds per acabar amb aquestes desagradables bestioletes. Des de mastegar carn de cavall i escopir-la al cap fins a aplicar-hi greix de gos o ruixar-hi querosè.

Mètode 100% eficaç

Hi ha un mètode eficaç 100% perquè la pediculosi deixés de ser el malson de mares i pares (sobretot, mares) i es resumeix en una frase: caça i captura constant. És a dir: repassar el cap dels nens i els adolescents una vegada per setmana amb una llemenera professional, no amb aquests artefactes metàl·lics inclosos als kits de farmàcia i que, normalment, no serveixen per a res. «Aquesta pràctica hauria de ser considerada com una norma d’higiene més, igual que rentar-se les dents tres vegades al dia. Si en totes les famílies es portés a terme aquest repàs setmanal amb la llemenera potser sí que s’acabarien els polls, però ho veig poc probable perquè a les llars no hi ha tanta constància», conclou Martín.

Club d’Educació i Criança

En el Club d’Educació i Criança d’EL PERIÓDICO volem compartir idees, experiències, tendències, preguntes i respostes sobre la maternitat i la paternitat. Si tens nens petits o adolescents, aquest és el teu lloc. Olga Pereda modera una comunitat en què hi ha lloc per a tothom: pares, mares, avis, tiets, pedagogs, mestres...