Consell de Transparència

Sanitat haurà de donar els noms del comitè d'experts sobre la Covid

El ministeri té 10 dies per respondre a l'advocat, tot i que l'Administració hi pot recórrer

Argumenta que prioritza el dret a la informació sobre «decisions rellevants» davant la protecció de dades

undefined55653452 graf513  madrid  29 10 2020   el director del centro de aler201029191849

undefined55653452 graf513 madrid 29 10 2020 el director del centro de aler201029191849 / Javier Lopez

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El Consell de Transparència i Bon Govern (CTBG) ha ordenat al Ministeri de Sanitat que doni a conèixer els noms del comitè d’experts al qual va al·ludir el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, com a encarregat d’assessorar el Govern en la gestió de la pandèmia de coronavirus, per considerar que no es vulnera el dret a la protecció de dades i, per contra, afavoreix el control de l’activitat pública per part dels ciutadans en «decisions rellevants», segons la resolució a la qual va tenir accés Europa Press.

El CTBG s’ha posicionat així a favor d’un advocat que el mateix 6 de maig en què Simón es va negar en roda de premsa a fer pública la composició del comitè d’experts va demanar al Ministeri de Sanitat que l’informés sobre el nombre de persones que l’integraven i que les identifiqués amb noms i cognoms.

En concret, el Consell de Transparència ha donat un termini de 10 dies al Ministeri de Sanitat perquè remeti a l’advocat aquesta informació, una decisió que posa fi a la via administrativa, però que es pot recórrer durant els dos mesos següents davant els jutjats centrals del contenciós administratiu de Madrid.

El CTBG ha rebutjat l’argument esgrimit per la Direcció General de Salut Pública per retenir aquesta informació, a l’afirmar que el fet que es facin públics els noms, cognoms i el nombre dels experts que han realitzat funcions en el marc de la gestió de la pandèmia no atempta contra el dret a la protecció de dades personals.

«No només no atempta contra les dades personals dels afectats, sinó que contribueix al control de l’activitat pública i que els ciutadans coneguin el procés de presa de decisions rellevants en matèria de salut pública, sobretot en situacions extraordinàries, com la produïda per la pandèmia de Covid-19», ha sostingut el Consell de Transparència en la seva resolució, a què ha tingut accés Europa Press.

Negativa «surrealista»

La Direcció General de Salut Pública, en un escrit del 29 de setembre, va denegar aquesta informació a l’advocat «per motius de protecció de dades», al·legant que els membres del comitè d’experts són «personal públic que no té la consideració d’alt càrrec ni personal directiu». Va ser llavors quan el lletrat va acudir al CTBG perquè obligués el Ministeri de Sanitat a entregar-li aquesta informació. «El cert és que, si no se’m facilita a mi o al Consell de Transparència la llista d’experts, mai sabrem si el que m’indica l’entitat reclamada és cert», va dir.

Notícies relacionades

A més, l’advocat va adduir que «és certament surrealista mantenir a ultrança que els membres d’un comitè d’experts no són formalment alts càrrecs o directius [...], ja que en bona lògica i a nivell pràctic i real es tracta de persones que ocupen una posició destacada, de consulta i decisió, en una pandèmia la informació de la qual té rellevància pública».

El CTBG ha contestat que no considera aplicable «el límit de la protecció de dades invocat per l’Administració» perquè al ser «dades merament identificatives relacionades amb l’organització, el funcionament o l’activitat pública de l’òrgan requerit», el Ministeri de Sanitat, «preval el dret d’accés a la informació pública».