negociació difícil

La restauració catalana reclama aixecar el confinament de cap de setmana des del dia 4 per salvar el pont

Les patronals provincials presenten un pla al Govern que inclou ampliar horaris fins als sopars en la fase 2

Addueixen que les últimes dades del ministeri situen els contagis en aquest àmbit en percentatges ínfims

zentauroepp55960465 terrazas201123125818

zentauroepp55960465 terrazas201123125818 / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Patricia Castán

La reobertura de l’hostaleria a Catalunya amb limitacions manté fora de joc molts establiments, en especial els restaurants que al no poder oferir sopars abans de les 21.30 hores han optat per seguir tancats. Però també milers de negocis el seu funcionament dels quals està directament vinculat amb la mobilitat dels caps de setmana. Per aquest motiu, les patronals de les quatre províncies catalanes i les comarcals han unit la seva veu en una proposta de modificació del segon tram de desescalada, que ja han transmès a la Conselleria d’Empresa i Innovació. Entre els aspectes clau, reclamen el final del confinament territorial municipal o comarcal dels caps de setmana, així com ampliar l’obertura fins a les 0.00 hores. Tot això, «a partir del 4 de desembre», per treure rendiment del pont de la Puríssima, on la facturació sol ser molt alta.

Al document presentat conjuntament per tots els gremis s’emfatitza la importància per al sector de «permetre que la punta d’activitat associada al pont, sobretot a les províncies de Girona, Tarragona i Lleida, es produeixi». Altrament, la sola demanda municipal no permet la viabilitat de gaires negocis. Per a això caldria avançar la fase 2 al pròxim divendres, i no al dilluns 7, com estava previst. Seria necessari també «suprimir el confinament» actual, de divendres a diumenge. Però les patronals advoquen, a més, per altres mesures, que s’acosten més a la realitat dels bars i restaurants, com activar de nou el servei a les barres», a dos metres de distància, ja que molts tenen poc marge de treball sense aquest recurs.

Els operadors demanen a la Generalitat que «estudiï les estratègies portades a terme per altres comunitats sense aturar l’economia» i que prepari nous protocols que no passin per tancaments

El col·lectiu inclou en les seves reivindicacions urgents eliminar la distància d’un metre entre comensals d’una mateixa taula i demana ampliar a 10 els comensals per taula, cosa que permeti trobades en el marc de la «bombolla ampliada». Fan especial recalcament en el tema horari, ja que s’ha demostrat «que molts restaurants no poden obrir només amb el servei de dinars i en aforament restringit, ja que no els surten els comptes», explica a aquest diari Roger Pallarols, director del Gremi de Restauració de Barcelona. Després d’estimar que un 30% no han pogut reobrir fins ara per aquests motius, afirmen que comptar amb els sopars permetria la resurrecció de nombrosos operadors a tot el territori. En aquest sentit, reclamen poder treballar fins a la mitjanit.

Incompliments residuals

Abans de disparar les seves peticions, el sector fa constar al Govern que a través dels seus canals interns han demanat responsabilitat als operadors i han explicat detalladament les limitacions vigents. També asseguren que s’esforcen pel compliment estricte, però recalquen que «els incompliments que es puguin haver produït són residuals i que no s’haurien d’instrumentalitzar per erosionar la imatge d’un sector que s’esforça per adaptar el funcionament dels locals a les mesures en vigor». Arran de l’expressat aquests dies per molts empresaris i xefs, insten el Govern a «actuar allà on es produeixin incompliments».

Notícies relacionades

Els afectats afirmen que l’àrea metropolitana de Barcelona injecta molts clients a municipis de tot Catalunya, per això apel·len a la «visió global de territori». S’atreveixen també a plantejar la conveniència d’«estudiar les estratègies que altres comunitats han posat en pràctica per contenir la pandèmia sense parar l’economia», i «reproduir a Catalunya les mesures que s’hagin demostrat eficaces».

Les diverses patronals demanen a la Generalitat per prendre consciència de «la debilitat empresarial dels negocis de restauració després d’un any desastrós». Afirmen que «sota cap concepte resistirien un nou tancament, que ja seria el tercer», i sol·liciten que aquesta possibilitat es descarti per complet i, per contra, es treballi en protocols que permetin la continuïtat de l’hostaleria fins i tot en un escenari de repunt de contagis. 

Només una petita part dels contagis socials

L’hostaleria avala les seves peticions també en les últimes dades de finals de novembre del Ministeri de Sanitat. Allà, entre més de 157.000 casos acumulats en una setmana a Espanya, uns 2.500 es vinculen a l’hostaleria en el marc dels 37.610 de l’àmbit social. I davant gairebé 24.000 en reunions d’amics o familiars.