Unànime rebuig social i polític del pla estatal de l'«arxipèlag presó»

Empresaris, sindicats i partits exigeixen que es facin trasllats de migrants a la península i es queixen de l'abandonament que pateixen les illes per part de Madrid

zentauroepp55869460 soc201115200801

zentauroepp55869460 soc201115200801 / Angel Medina G

5
Es llegeix en minuts
Ainhoa Reguera Plaza

«Canàries no pot sola amb la migració, ens rebel·lem, ho rebutgem». Ho va avisar divendres el president del Govern autonòmic, Ángel Víctor Torres, en presència del ministre de Migracions, José Luis Escrivá, després que aquest presentés el seu Pla Canàries i ratifiqués el que ja havien evidenciat tant ell com la resta de l’Executiu durant mesos: que la intenció de l’Estat és que els migrants que arriben a les Illes es quedin a les Illes, convertint-les de facto en un mur de contenció perquè aquestes persones no arribin no només a la resta del territori europeu, sinó tampoc a la Península. Ho va avisar Torres, que no va poder fer res per evitar que els seus companys de partit seguissin endavant amb els seus plans, i ho avisen també la resta d’actors de la societat. Tal com explica ’La Provincia. Diario de Las Palmas’, empresaris, sindicats, ONG i partits polítics –entre ells els mateixos socis del pacte de les flors– rebutgen convertir-se en la presó dels africans que busquen seguir el seu viatge al continent i es queixen del menyspreu que Madrid demostra cap a l’Arxipèlag.

Comissions Obreres (CCOO) atorga una dimensió nacional a la crisi migratòria i és la seva secretària federal d’Ocupació, Qualificació Professional i Migracions, Lola Santillana, qui gestiona aquest problema. «Les mesures del Govern central arriben tard i no són les més adequades», reconeix Santillana, que considera que no es pot deixar a 7.000 persones de manera permanent a les Canàries, el que converteix les Illes en un tap que els impedeix arribar Europa. La sindicalista té constància que hi ha comunitats autònomes els sistemes d’acollida del qual es troben al 50% de la seva capacitat, per la qual cosa podria donar-se llum verda als trasllats.

«L’únic que aconsegueixen amb aquest pla és que els discursos xenòfobs es facin molt més intensos i això cal evitar-ho», es queixa Santillana, que a més recorda que són els ministeris els que han de coordinar-se i reordenar els fluxos migratoris «perquè això és un problema d’Espanya i d’Europa, no de les Canàries».

Del ‘pacte de les flors’

Malgrat que Madrid va vendre com un dels seus objectius prioritaris desallotjar els hotels perquè puguin rebre turistes, el president de la Federació d’Empresaris d’Hostaleria i Turisme de Las Palmas (Feht), José María Mañaricua, qualifica de desastre les solucions ofertes. «El Govern central abandona les Canàries al no derivar els migrants a la Península, tracta les Illes com si no fossin part d’Espanya», critica l’empresari, que espera que la societat canària doni una resposta contundent a l’Estat, «que ha donat una solució per a tots els altres menys per als canaris».

El malestar que Torres va mostrar davant el ‘pla d’Escrivá’ es fa extensiu a la resta de socis del ‘pacte de les flors’. Luis Campos, portaveu de Nova Canàries al Parlament autonòmic, critica que el Govern central s’alineï «amb la miserable i repugnant política de la Unió Europea» en llocs com Lesbos, al voler convertir les Canàries en zona de contenció. «No permetrem que ens converteixin en una presó, aquesta política d’empresonament fàctic a les Canàries dels migrants serà combatuda amb fermesa des del nostre partit», adverteix Campos.

«Aquest pla és un pedaç que només pot ser temporal, tot i que també al seu dia es va dir que Arguineguín ho seria», recorda Laura Fuentes, coordinadora general de Podem Canàries, que insisteix en la necessitat que es facin trasllats a la Península «perquè no és cert que la UE ho prohibeixi. Però per a això cal tenir voluntat i prendre decisions polítiques i això és el que demanem al Govern del nostre país», del que forma part Unides Podem.

Fuentes ressalta que la solució d’Escrivá no serveix per dignificar les persones que arriben en pastera perquè «mantenir-les amuntegades en carpes continua vulnerant els seus drets. No volem que Canàries es continuï convertint en un Arxipèlag presó», assegura, per la qual cosa exigeix que es faci ús de la solidaritat que ja han demostrat diverses comunitats autònomes, disposades a acollir part dels milers de migrants que es troben ara a les Canàries.

Presó del sud d’Europa

Coincideixen els socis de govern del PSOE en aquesta ocasió amb l’oposició. El secretari general de CC-PNC, José Miguel Barragán, es queixa que el Govern d’Espanya ha deixat sola les Canàries en la pitjor crisi migratòria dels últims 14 anys condemnant-la a ser la presó del sud d’Europa. «El ministre Escrivá confirma que el pla del Govern és concentrar milers de places per a migrants a les Canàries perquè no hi ha voluntat de traslladar-los sense que Ángel Víctor Torres faci res allà mateix per mostrar el seu desacord. Diu que no ho permetrem a la vegada que es posa al costat del ministre per explicar amb ell les noves places creades; és lamentable», critica el nacionalista.

Notícies relacionades

També la presidenta del PP a les Illes, Australia Navarro, critica que l’Estat «publiciti descaradament que té una solució a la immigració irregular quan en realitat només posa de manifest la convicció del Govern de Sánchez que l’Arxipèlag es converteixi en l’autèntic tap de la immigració de manera definitiva». Per a Navarro, «és molt dur escoltar en les veus dels ministres que aquestes instal·lacions es mantindran de manera permanent, donant per fet que no faran res per solucionar la crisi i asseverant sense enrojolament que es creuaran de braços abandonant les Canàries, una vegada més».

La mateixa sensació d’abandonament comparteix Enrique Arriaga, coordinador autonòmic de Ciutadans, que rebutja continuar habilitant casernes, naus industrials, escoles i hotels per acollir més migrants, «convertint d’aquesta manera les Illes en un campament improvisat del qual ningú pot sortir». Arriaga s’alinea amb Torres a l’assegurar que «Canàries no té capacitat per suportar aquesta crisi» i lamenta que el Govern d’Espanya no mostri cap sensibilitat amb la greu situació que viu l’Arxipèlag i amb l’aïllament a què l’estan sotmetent, per la qual cosa exigeix que es posin en marxa els trasllats i les repatriacions.