CRISI MIGRATÒRIA

Canàries amenaça amb arribar a acords bilaterals amb altres CA per derivar migrants

El vicepresident, Román Rodríguez. acusa l'Estat d'elaborar el pla «sense les Canàries i contra les Canàries»

zentauroepp55921564 inmigrantes canarias201120140602

zentauroepp55921564 inmigrantes canarias201120140602 / Europa Press

1
Es llegeix en minuts
Rubén Acosta

Aquest dissabte el vicepresident de l’Executiu regional i president de Nova Canàries (NC), Román Rodríguez, va acusar el Govern de Pedro Sánchez de tractar les Illes de forma «quasicolonial» i va titllar d’«inacceptable» i «insostenible» el pla d’instal·lar campaments per acollir fins a 7.000 migrants a les Illes i frenar les derivacions cap a altres comunitats. «No podem tolerar la tesi que es queden on arriben», afirma Rodríguez, i adverteix que «si l’Estat no s’implica, des del Govern canari explorarem les derivacions mitjançant la relació bilateral amb diferents comunitats i també totes les vies institucionals, judicials i socials».

Tal com publica ‘La Provincia. Diario de Las Palmas’,  el dirigent nacionalista arremet contra la política migratòria del Govern central, sobretot després de la visita divendres del ministre de Migracions, José Luis Escrivá, i del titular d’Interior, Fernando Grande-Marlaska, al Marroc. «Lluny d’assumir que es tracta d’un problema compartit amb Espanya i la Unió Europea, deixen sola les Canàries i s’inventen una frontera entre les illes i la resta de l’Estat perquè la nostra Comunitat es converteixi en lloc de retenció, en mur de la vergonya, en presó atlàntica de les persones migrants procedents de l’Àfrica», diu. El pla «ha sigut elaborat sense les Canàries i contra les Canàries», afirma.

Román Rodríguez insisteix que el Govern central té capacitat i recolzament legal suficient per fer derivacions a altres comunitats de l’Estat. «Pot i no vol fer-les», puntualitza Rodríguez.

«Des de Madrid no ens entenen»

El vicepresident afegeix que «si governés el PP ens tractaria igual perquè en el fons són iguals. Des de Madrid no ens entenen ni volen entendre’ns». Rodríguez adverteix que el president del PP, Pablo Casado, tampoc ha defensat explícitament les derivacions.

Notícies relacionades

El que va passar dimarts passat amb el200 migrants que van ser traslladats des d’Arguineguín a la capital de Gran Canària «suposa un pas de rosca en una trajectòria d’improvisació, errors i absència de política migratòria per part del Govern central i també d’escassa implicació de la Unió Europea».

En relació amb els menors, 2.000 ja a les Canàries, el president de NC planteja a l’Estat un conveni de col·laboració per derivar-los a altres comunitats i articular un fons específic.