SENTÈNCIA PER NEGLIGÈNCIA MÈDICA

El TSJC condemna Salut per la defectuosa assistència en un part

L'extracció brusca del nadó amb un fòrceps va provocar la fractura de la seva clavícula i la reducció de la mobilitat d'un braç

L'alt tribunal fixa una indemnització de 100.000 euros per als pares que recorden l'«infern» que van passar

zentauroepp55924637 soc marcelo montserrat201119212430

zentauroepp55924637 soc marcelo montserrat201119212430 / Marc vila

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«El que havia de ser el dia més bonic de la meva vida es va convertir en un infern». Aquest és el record que té la Montserrat del naixement de la seva filla, la Nagore. Van ser hores i hores de part, sense el control necessari dels serveis sanitaris, tenint els dolors característics a soles amb el seu marit, el Marcelo. I per a rematada: la negligència del ginecòleg que la va atendre. Al treure el nadó amb fòrceps ho va fer de tal manera que va trencar la clavícula a la petita. «Estirava tant que semblava que l’anava a tirar de la llitera», explica el pare de la menor, que ara té cinc anys, i que continua patint les seqüeles provocades per la mala praxi del facultatiu.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha esmenat la plana a un jutge del contenciós que no va admetre la demanda presentada pel matrimoni i ha condemnat el Servei Català de la Salut (Catsalut), dependent de la Conselleria de Salut,  a l’Hospital Comarcal de l’Alt Panadés i la companyia d’assegurances Zuric al pagament d’una indemnització de 92.267 euros, més els interessos legals, uns 11.000 euros més. L’alt tribunal català ha estimat el recurs dels pares de la Nagore, presentat per l’advocada Luisa Blanco Delgado, dels serveis del Defensor del Pacient, a l’entendre que el primer jutge no havia valorat correctament la prova i va basar la seva decisió en un escrit que va redactar el ginecòleg 10 mesos després de l’infantament.

La nova sentència de la Secció Quarta dels contenciós-administratiu, a la qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, afirma que «hi va haver mala praxi» mèdica en la mesura que «no s’ha acreditat que a la pacient se li apliquessin tots els mitjans que estan a l’abast de la ciència», alhora que destaca que en l’historial clínic faltaven dades sobre l’evolució del part que resultaven determinants i «decisius» per decidir com havia d’actuar el metge. És a dir, si era necessària, per exemple, la cesària. «S’ha produït una lesió antijurídica que és conseqüència de la defectuosa assistència sanitària dispensada», conclouen els magistrats.

Falta de control sanitari

La Montserrat es va posar de part i va ingressar a l’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès a les 8.29 del 3 de desembre del 2015. Tenia 35 anys i pesava més de 100 quilos, un factor de risc que no va ser controlat, segons la demanda. La seva filla, la Nagore, va néixer a les 20.03 hores. «Tot anava bé al principi, però al cap d’unes hores ni amb l’epidural se me n’anava el dolor. Ens van deixar sols al meu marit i a mi. De tant en tant, el llevador venia i ens deia: va, l’últim esglaó. Després se n’anava. Aquesta frase em va quedar marcada», recorda la Montserrat. «Era el meu marit que em donava les indicacions. ’Empeny, empeny’, em deia».

Notícies relacionades

A les 19.30 hores, va aparèixer de sobte el ginecòleg per l’alteració dels registres i la possibilitat que el fetus comencés a patir. El metge va treure l’elèctrode perquè el llevador empenyés la panxa de la dona. Després, va extreure el nadó amb el fòrceps i no va aplicar la denominada maniobra de McRoberts (hiperflexionar els malucs de la gestant). «Semblava que la tiraria de la llitera... Arrossegava la meva dona de la força que feia», assegura el Marcelo. Rememora que van ser moments «dramàtics» i relata: «El metge ens va dir que havia sentit un crac i que possiblement la clavícula s’havia trencat. El traumatòleg va comentar que era normal i que no ens preocupéssim. En un parell de dies ens van enviar a casa». Però la nena no movia el braç i «plorava molt».

El diagnòstic posterior del pediatre va ser que la menor patia paràlisi branquial dreta, cosa que el limita els moviments del braç. La Nagore porta dues operacions (l’última fa un mes) i possiblement tornarà al quiròfan en més ocasions per la paràlisi branquial que pateix. En l’actualitat va quatre vegades per setmana a un centre per a rehabilitació i els pares cada dia fan els exercicis perquè la seva filla recuperi el màxim de mobilitat al braç.