La Covid dispara gairebé un 50% les llistes d'espera

El termini per operar-se creix de 115 a 170 dies de mitjana i un 33% dels pacients esperen més de sis mesos

uci

uci

1
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

L’arribada de la Covid ha provocat que el temps mitjà d’espera per a una operació no urgent augmenti 55 dies, fins als 170 dies. Això provoca que el 33,8% dels pacients esperin una operació que alleugi els seus problemes mèdics més de sis mesos, 18 punts més que l’any passat, segons les dades sobre el primer semestre de l’any publicades aquest divendres pel Ministeri de Sanitat.

L’estadística indica, a més, que s’han reduït un 36% les intervencions quirúrgiques, cosa que, segons l’opinió de Sanitat, demostra l’«esforç realitzat» pels hospitals per mantenir el ritme d’operacions malgrat l’arribada de la pandèmia. Durant la primera onada, a les zones més castigades es van cancel·lar pràcticament totes les operacions no urgents, que es van intentar recuperar a partir del juny. 

A 30 de juny, hi ha 691.508 pacients a la llista d’espera, cosa que suposa un 3% més respecte a la mateixa data de l’any anterior i fins un 2% menys que el desembre del 2019, segons destaca Sanitat en una nota de premsa. El Ministeri de Sanitat reconeix, no obstant, que s’ha produït un «augment considerable» en el temps d’espera. 

Traumatologia, amb més pacients

Com és habitual, l’especialitat amb més nombre de pacients en espera és traumatologia, amb 180.706 persones, 9.172 pacients més que l’any anterior; la segueix oftalmologia, amb 140.587 pacients. Per la seva banda, l’especialitat amb

un número més baix és cirurgia toràcica, amb 1.819, seguida de cirurgia cardíaca, amb 3.343. Es pot destacar que totes les especialitats menys ginecologia, oftalmologia, otorrinolaringologia, cirurgia pediàtrica i cirurgia toràcica, han

vist augmentat el nombre de pacients aquest any.

Notícies relacionades

A més, els temps d’espera han augmentat en totes les especialitats. Les que més han augmentat són otorrinolaringologia, amb 66 dies i una demora de 174 dies, i traumatologia, amb 64 dies i demora de 190 dies. A més, les que tenen més temps d’espera són cirurgia plàstica, amb 388 dies, i neurocirurgia, amb 211 dies.

Pel que fa a les esperes per a primeres consultes amb els diferents especialistes, presenten un temps mitjà d’espera de 115 dies, 34 més que el període anterior. Traumatologia destaca amb 146 dies i, al contrari, els pacients per a ginecologia tenen una mitjana d’espera per a consulta de 61 dies i per a cirurgia general de 75 dies.