COL·LECTIU AGRÍCOLA

Catalunya impulsa un pla pilot de cultiu del kiwi a la Ribera d'Ebre

La Conselleria d'Agricultura proposa plantacions alternatives per pal·liar els danys produïts pel virus de la sharka en presseguers i nectariners

zentauroepp55921665 pla mitj  de la consellera d agricultura  teresa jord   amb 201119193607

zentauroepp55921665 pla mitj de la consellera d agricultura teresa jord amb 201119193607 / Anna Ferras

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Diversos productors de les Terres de l’Ebre (Tarragona) iniciaran una prova pilot de plantació de kiwis amb l’objectiu d’ampliar les seves oportunitats de negoci i la varietat de productes que s’hi cultiven, segons ha anunciat la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat, Teresa Jordà, en roda de premsa.

La introducció de plantacions de kiwi a la zona és una de les propostes del Pla de diversificació de cultius que promou la Conselleria per fer front al virus de la sharka, que ha originat danys molt greus als fruiters d’os, segons ha informat el Govern aquest dijous.

Prova pilot

La prova pilot permetrà «identificar una sèrie de parcel·les amb diferents tipologies de terres i característiques climàtiques diverses situades a la Ribera de l’Ebre» que hauran de servir per valorar la viabilitat del cultiu del kiwi en aquesta comarca, amb quines varietats i quins problemes s’hi observen.

Un estudi per a la diversificació de cultius del sector de la fruita dolça a la Ribera de l’Ebre conclou que la cirera, el kiwi i l’ametlla serien tres dels cultius amb més possibilitats d’èxit comercial, ha que el mercat del kiwi està a l’alça i Catalunya és una gran consumidora d’aquesta fruita.

Virus de la sharka

El pla de diversificació de cultius busca enfrontar-se al virus de la sharka, que a la zona de l’Ebre encara no ha sigut erradicat, malgrat l’esforç dels agents públics, a causa de la seva ràpida propagació. El departament ja ha indemnitzat agricultors afectats pel virus amb 7,6 milions d’euros.

Notícies relacionades

A més, la Generalitat també dona ajuts a la diversificació de cultius a les parcel·les on s’ha obligat a arrencar i destruir plantacions de presseguers i nectariners afectats, per valor de fins a 135.000 euros.

Segons la consellera Jordà, el virus de la sharka «no es combat arrencant i compensant, sinó diversificant cultius i canviant el préssec, la nectarina i la resta de la fruita d’os per cultius resilients que no siguin afectats pel virus». Ha agraït també l’esforç del col·lectiu agrícola.