DAVANT EL JUTJAT

Un grup d'entitats denuncia la situació de malalts de Covid al CIE de Barcelona

Els col·lectius asseguren que els interns que han de fer quarantena la fan en cel·les no adequades

zentauroepp34623610 bcn cie190918134403

zentauroepp34623610 bcn cie190918134403 / DANNY CAMINAL

1
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat

Un grup d’entitats de defensa dels drets humans ha presentat un escrit al jutjat de control del Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de Barcelona perquè s’investigui si s’han comès situacions que podrien ser constitutives d’un delicte en el compliment de quarantena per part d’interns contagiats de Covid. Segons aquestes associacions, alguns interns asseguren que van haver de fer l’aïllament en cel·les no adequades, sense llit ni accés permanent a un lavabo.

L’advocat Andrés García Berrio, del col·lectiu Iridia, afirma que els interns no han tingut «les condicions mínimes» i que estan patint un aïllament «forçós» sense control. Els interns, segons aquesta versió, no sabien ni l’hora del dia ni tenien contacte amb l’exterior, cosa que els ha provocat «una forta situació d’estrès» que en algun cas «ha derivat en situacions autolítiques». Un dels interns també ha denunciat situacions d’agressió policial.

Trasllat a dependències habilitades

Notícies relacionades

Davant aquesta situació, les entitats requereixen al jutjat de control del CIE de Barcelona que s’ordeni que les persones que hagin de complir una mesura de quarantena siguin traslladades a un lloc adequat, com són els hotels sanitaris o a algun tipus de dependència habilitada. En el cas que no s’acceptés aquesta petició, reclamen que s’estableixi en quins espais i amb quines condicions han de portar-se a terme els confinaments dels malalts a l’interior del CIE, remarcant que és una mesura sanitària.

En la queixa datada del 13 de novembre, es recull testimonis d’interns que relaten com els van aïllar durant 10 dies en habitacions sense cap tipus de moble, o llum, amb només una finestra, i sense tenir contacte amb ningú. A més, es denuncia que en alguns casos els agents es negaven a deixar-los sortir de les cel·les per anar al lavabo i havien de fer les seves necessitats per la finestra. En la queixa, firmada per lletrats d’Iridia i de Migra Studium, sol·liciten que si es considera que s’ha comès un delicte, es remeti al jutjat de guàrdia el cas.