Crisi a les illes

Les Canàries col·lapsen per l'afluència de migrants

El moll d'Arguineguín, a l'illa de Gran Canària, està tan saturat que ja hi ha baralles amb la policia

Grande-Marlaska ha promès tancar el moll però encara no hi ha una solució oficial a l'aglomeració

zentauroepp55883360 soc201115200725

zentauroepp55883360 soc201115200725 / LA PROVINCIA DLP

3
Es llegeix en minuts
Andrea Saavedra / Las Palmas de Gran Canaria

El campament de la vergonya al moll d’Arguineguín és fins ple de gent, a punt d’explotar. Igual que la tensió que s’hi ha generat aquests dies. Les incessants arribades de migrants de les últimes jornades han provocat que s’acumulin més de 2.186 persones, malgrat que les instal·lacions només estan preparades per acollir-ne 420. Aquest últim cap de setmana han arribat gairebé 500 persones en 13 pasteres. La saturació condemna els migrants a passar el dia i la nit sense la protecció de les carpes de la Creu Roja, els obliga a estar amuntegats en un lloc i a compartir els pocs lavabos que hi ha. Amb aquest escenari és normal que saltin espurnes. 

Al campament s’han viscut escenes de tensió entre part dels ocupants i la policia. Els agents van dispersar a patacades un grup de joves magribins que intentaven recuperar articles personals de les pasteres amarrades al port. Mentrestant, continua en l’aire la promesa de tancar el moll d’Arguineguín que va fer fa uns dies el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, durant la seva visita a les Canàries. «Serà en poques setmanes», va anunciar. No obstant, encara avui el Govern no estudia dates per acabar definitivament amb aquest campament-malson.

Sense resposta d’acollida

Les xifres de migrants continuen superant rècords. «S’absorbeixen, es distribueixen, es recol·loquen, però el flux d’arribades és molt superior a la resposta d’acollida», explica el president de les Canàries, Ángel Víctor Torres, que remarca que «fa falta immediatesa i una urgent resposta per desmantellar Arguineguín». El mandatari autonòmic confia en la «solidaritat i ajuda de la UE» després de les paraules de la comissària europea d’Interior, Ylva Johansson, durant la seva visita amb Grande-Marlaska.

De fet, el president regional assegura que el Govern central ja treballa en un pla d’urgència per aturar la crisi migratòria que viu l’arxipèlag. Segons el dirigent, diversos ministeris estan participant en un grup de treball, que ben aviat proposarà solucions per alleujar la situació del moll.

El president de les Canàries, Ángel Víctor Torres, assegura que el Govern treballa en un pla d’urgència per aturar la crisi

No obstant, les promeses del ministre de l’Interior i les paraules de la comissària europea no ha convençut tothom. Molts líders canaris esperen una resposta més contundent per part de l’Executiu central a la crisi que viu l’arxipèlag. D’altres, com Antonio Morales, president del cabildo de Gran Canària, asseguren que «la posició d’Europa és absolutament radical i contrària que aquestes persones es traslladin al continent». El president de la institució insular afirma amb contundència que la UE «vol convertir les Canàries en una presó per als migrants».

La falta d’«accions concretes i contundents» per pal·liar la crisi migratòria després de la visita de Grande-Marlaska ha aixecat moltes crítiques polítiques. I va ser precisament el vicepresident del Govern regional, Román Rodríguez, el primer a retreure al ministre el seu «escàs compromís» a través d’un missatge a Twitter. Els líders de Podem a les Canàries també critiquen la gestió de la crisi, malgrat que la formació morada forma part del Govern estatal. «No ens valen visites ni promeses buides. Tant els migrants com el poble canari es mereixen el respecte de l’Estat i la UE», remarca la coordinadora general de Podem a les Canàries, Laura Fuentes. Els podemistes, que també són socis de Torres en el Govern regional, retreuen a l’Estat la mala coordinació entre ministeris i titlla d’«hipòcrita i decebedor» el recent pas de Grande-Marlaska i Johansson per les illes. A aquests retrets s’afegeix també Casimiro Curbelo, portaveu d’ASG (Associació Socialista de La Gomera) i soci del Govern canari, que demana a l’Estat una capacitat «més gran d’actuació i planificació».

Crítiques al president canari

El també president del cabildo de La Gomera reclama, així mateix, infraestructures estatals per allotjar els migrants que arriben a l’illa occidental. Australia Navarro, presidenta del PP a les Canàries, també jutja la gestió de la crisi migratòria a l’arxipèlag, però les seves fletxes van anar a parar directament al president canari. «Torres no té cap força, ni davant el Govern central, ni la direcció federal del PSOE perquè l’Estat intervingui i aturi aquesta crisi», remarca. 

Notícies relacionades

Els treballadors de Salvament Marítim, mentrestant, esperen respostes amb urgència. Estan «completament desbordats», segons explica el delegat sindical de la CGT de l’entitat pública, Ismael Furió.  El problema aquí no consisteix en la falta d’embarcacions o mitjans físics, sinó en la falta de personal. Després de la crisi del 2008 la flota es va reduir i a cada barco només hi poden viatjar tres persones –un patró, un mecànic i un mariner–, per la qual cosa rescatar centenars de persones durant mesos és «molt complicat».