La distribució, d'aquí dos anys com a mínim

Una vacuna en fase experimental evita infeccions de sida en dones

L'ONU celebra els resultats de l'antiretroviral, el Cabotegravir, que protegeix si s'injecta cada dos mesos

zentauroepp55408585 file photo  a volunteer receives an injection from a medical201110130104

zentauroepp55408585 file photo a volunteer receives an injection from a medical201110130104 / Siphiwe Sibeko

1
Es llegeix en minuts
Agencias

Resultats inicials d’un assaig clínic demostren que una injecció de Cabotegravir cada dos mesos pot prevenir amb una eficàcia del 89% el contagi del VIH en dones de l’Àfrica subsahariana, segons va anunciar aquest dimarts l’Institut Wits de Salut Reproductiva i el VIH (WRHI) de Sud-àfrica. L’agència de l’ONU de lluita contra la sida es va congratular dilluns pels resultats d’aquest antiretroviral.

«Existeix una gran epidèmia del VIH en curs», va recordar en una roda de premsa virtual Helen Rees, directora executiva del WRHI, al remarcar que el 25% dels nous casos del VIH a l’Àfrica subsahariana es donen en dones, i que en aquesta regió s’infecten 240.000 persones cada any.

«La resposta ha sigut entusiasta. Es tracta d’una opció addicional de prevenció contra el virus del VIH que encaixa en la vida de les dones», va emfatitzar per la seva banda la doctora Sinead Delany-Moretlwe, que ha dirigit aquest assaig conegut com a HPTN 084.

«És un mètode superior perquè rebre una injecció cada vuit setmanes és una cosa senzilla, discreta, que a més elimina l’estigma social de viure envoltada de píndoles», explica Delany-Moretlwe en comparació amb el tractament actual de Profilaxi Preexposició (PrEP), que implica prendre una pastilla diàriament tota la vida.

El cost no s’ha establert

Aquest estudi va incloure més de 3.200 dones d’entre 18 i 45 anys amb risc de contraure el VIH a Botswana, Kenya, Malawi, Sud-àfrica, Esuatini, Uganda i Zimbàbue. L’assaig va ser aturat abans de temps perquè les dades mostraven clarament la superioritat de les injeccions amb relació a la presa diària d’una pastilla.

Notícies relacionades

«Els resultats són importants i oportuns, ja que es necessiten amb urgència més mètodes per prevenir el VIH entre les dones amb més risc de contraure’l que no depenguin de la presa de píndoles diària o gairebé diària, l’ús de condons o l’abstenció sexual», ha celebrat avui en un comunicat Onusida.

De moment, el cost d’aquest nou fàrmac injectable no ha sigut establert, segons Delany-Moretlwe, que va advertir, a més, que el procés de fabricació i distribució no es completarà fins d’aquí «dos o més anys»

Temes:

Vacunes Sida