BALANÇ D'AQUEST DIVENDRES

El virus es frena a Catalunya, però augmenta la pressió assistencial

La Conselleria de Salut integrarà de nou els centres privats a la xarxa sanitària global

Les ucis catalanes estan al 87% de la seva capacitat, amb un 57% de pacients Covid-19

zentauroepp55442553 hospital201020100030

zentauroepp55442553 hospital201020100030 / Alejandro Garcia

2
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio

Bones i males notícies sobre l’evolució de la pandèmia de Covid-19 a Catalunya. «Avui podem certificar que hem passat el pic de contagis epidemiològic», ha afirmat aquest divendres el secretari general de la Conselleria de Salut, Marc Ramentol. L’optimisme que es pot desprendre d’aquesta dada, no obstant, queda matisat per la situació de pressió a què està exposat el sistema sanitari català. El nombre de pacients que requereix atenció mèdica segueix en augment, per la qual cosa a partir de demà la Generalitat integrarà els centres sanitaris privats al sistema sanitari global català.

En aquests moments hi ha 541 pacients amb Covid-19 ingressats en una unitat de cures intensives. Això suposa que un57% dels departaments de cures intensives a Catalunya estan dedicats només a aquesta malaltia. Globalment, en aquests moments les ucis catalanes estan al 87% de la seva capacitat. Els hospitals catalans atenen, a més, 2.725 pacients ingressats amb Covid-19. La integració dels centres privats busca, doncs, mitigar aquesta pressió assistencial. Sobretot en el cas dels llits hospitalaris, tant de planta com d’uci.

El circuit d’hospitals privats podria aportar uns 200 llits més al sistema sanitari català, que disposa d’una capacitat aproximada de 900 places ampliables. «És el nostre deure anticipar-nos a aquest augment de la pressió assistencial que esperem per a les pròximes setmanes», ha afegit Ramentol, recordant que «aquesta mesura ja es va assajar amb èxit durant la primera onada de la pandèmia».

La millora dels indicadors globals encara no està repercutint en la pressió assistencial, a la qual fa setmanes que estan exposats els centres sanitaris, des de l’atenció primària fins als hospitals. Els casos que requereixen atenció continuen augmentant, tot i que a menor ritme, així que s’espera que en les pròximes setmanes continuïn arribant pacients amb Covid-19 al sistema sanitari català. El pic d’ingressos podria arribar en aproximadament 15 dies. A les ucis, això es podria demorar encara més.

Balanç general després de tres setmanes de restriccions

El balanç global de la pandèmia a Catalunya reflecteix un escenari optimista en què, ara per ara, els indicadors apunten que l’expansió del virus s’està frenant. Però encara és aviat per cantar victòria. «És prematur parlar que ja hem passat completament el pic de contagis. I més si tenim en compte que tot just portem uns dies de descens i que l’Rt segueix pròxima a l’1», ha argumentat aquest divendres el coordinador de la unitat de seguiment de la Covid-19 a Catalunya, Jacobo Mendioroz.

Notícies relacionades

El pic de contagis d’aquesta segona onada a Catalunya ha arribat a generar més de 6.000 nous casos en un dia. Segons ha explicat aquest matí Mendioroz, les estimacions del Departament de Salut parlaven d’entre 10.000 i 12.000 casos diaris en cas de no prendre mesures per frenar l’expansió de virus. L’aplicació de restriccions del 16 d’octubre, doncs, ha ajudat a esquivar gairebé la meitat dels contagis previstos.

La corba d’aquesta segona onada a Catalunya comença a baixar. Aquest divendres, diversos indicadors corroboren aquest descens. La velocitat de reproducció se situa avui en 0,94; el que indicaria que les cadenes de transmissió del virus s’estan tallant. El risc de rebrot ha baixat des dels 986 de la setmana passada fins als 743. Aquest termòmetre continua reflectint un risc molt alt de rebrot, però la seva tendència sembla estar a la baixa.