NOVA LEGISLACIÓ EDUCATIVA

El Congrés veta el finançament públic a les escoles que separen nens i nenes

El text original de la nova llei instava a concertar «preferentment» els centres mixtos

El canvi és fruit d'una esmena d'ERC, avalada pel PSOE i Unides Podem

edtkkiuwkaak36x-760x428

edtkkiuwkaak36x-760x428

3
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

El Congrés dels Diputats ha donat llum verda a una modificació de la futura llei d’educació perquè les escoles concertades (finançades amb fons públics) no puguin segregar els alumnes per sexe. La iniciativa ha partit d’una esmena proposada per ERC –a la qual ha tingut accés l’ACN– que ha comptat amb el recolzament del PSOE i d’Unides Podem. L’esmena ha sigut aprovada en la ponència d’educació i inclosa en el text de la norma, que encara haurà de ser ratificada definitivament en el Congrés i després en el Senat.

Quan la ministra d’Educació, Isabel Celaá, va presentar per primera vegada –el 2018– el seu projecte de llei educativa va donar un toc d’atenció a les escoles concertades que separen nens i nenes. Els va advertir que no compleixen un principi bàsic de l’educació: el d’equitat. Són centres –la majoria pertanyen a l’Opus Dei– que «contravenen l’educació inclusiva i la coeducació», va remarcar en aquell moment. No va especificar què faria amb ells (més ben dit, contra ells) més enllà d’«obrir un diàleg». Celaá va recordar que la majoria de centres concertats sí que respecten el principi d’equitat i, per tant, compleixen amb el servei públic que ha d’oferir l’escola. 

Preferències

El projecte de llei que va redactar el Ministeri d’Educació i Formació Professional i que va entregar al Parlament per al seu posterior debat assenyalava que l’educació pública és l’«eix vertebrador del sistema educatiu» juntament amb «un important sector de l’escola concertada que compleix les seves finalitats socials». En un dels seus apartats s’especificava que «preferentment es concertaran aquells centres que no separin els alumnes per raó de sexe». La ministra, en aquella ocasió, va destacar que el text sempre podria tenir canvis en la tramitació parlamentària.

Efectivament, així ha sigut. L’esmena pactada per ERC amb els dos partits que formen el Govern estableix que «els centres sostinguts parcialment o totalment amb fons públics desenvoluparan el principi de coeducació en totes les etapes educatives» segons la llei d’igualtat del 2007 i «no separaran l’alumnat pel seu gènere». 

Sentència del Constitucional

La modificació pot generar algun conflicte polític i judicial perquè el Tribunal Constitucional va emetre una sentència el 2018 en la qual assegurava que l’educació segregada per sexes «no causa discriminació» i és «respectuosa amb la Constitució». La resolució la va emetre arran d’un recurs imposat pel PSOE contra alguns articles de la ‘llei Wert’. Segons el tribunal, l’educació diferenciada és una opció pedagògica que no es pot definir com a discriminatòria. A tot Espanya hi ha 87 centres concertats que separen per sexe (0,3% del total).

Catalunya ja va denegar concerts

A Catalunya el mes de maig la Generalitat ja va denegar el concert en 11 escoles que diferencien alumnat per sexe, malgrat que els va concedir un any de pròrroga per establir classes mixtes.

Ho va fer segons la llei d’educació de Catalunya, que estableix que els centres han de complir el principi de coeducació mitjançant una escolarització mixta.

Més canvis en la llei

La prohibició de segregar els nens per sexe a tot Espanya se suma a un altre acord aconseguit aquesta setmana entre ERC, PSOE i Unides Podem per suprimir una referència expressa que el castellà sigui la llengua vehicular en les comunitats amb llengua cooficial i blindar així en certa manera la immersió lingüística catalana, de manera que quan els alumnes acabin la secundària obligatòria tinguin perfecte coneixement tant del castellà com del català. L’esmena també ha sigut ratificada en la ponència que aquesta tarda s’ha celebrat en el Congrés, on s’han emès 26 vots a favor, 16 en contra i l’abstenció del PNB. Per la seva part, JxCat va anunciar ahir que rebutjaria l’esmena.

Notícies relacionades

Una vegada que la llei entri en vigor, el model serà flexible perquè si algun estudiant té carències en alguna de les dues llengües, el centre aplicarà mesures per compensar-les. Les tres formacions polítiques també van pactar fa setmanes crear una nova opció de batxillerat, l’anomenat general, en el qual els alumnes estudiaran assignatures de les tres modalitats ja existents, com va avançar EL PERIÓDICO.

A les portes del Congrés, diverses persones s’han concentrat per protestar perquè, segons la seva opinió, la futura normativa ataca l’escola concertada i el castellà. Per la seva part, PP i Cs ja han anunciat que presentaran un recurs judicial.