crim

El jutge suma ja 14 víctimes del presumpte assassí de Marta Calvo

Les acusacions demanaran que s'interrogui també la mare de l'acusat

levante car 1200

levante car 1200

3
Es llegeix en minuts
Teresa Domínguez

Catorze dones, tres d’elles mortes. És la macabra llista (provisional) de víctimes de Jorge Ignacio P. J., el presumpte assassí de Marta Calvo, i és possible que encara aflorin nous casos. Avui s’enfrontarà per primera vegada als càrrecs d’homicidis consumats i intentats contra totes elles en la compareixença d’imputació de delictes per la qual serà excarcerat per ser conduït davant el jutge d’Instrucció número 20 de València, que des de l’estiu passat dirigeix la investigació de tots els casos després de l’acumulació de causes promoguda pels advocats de la mare de Marta Calvo.

La compareixença s’havia de celebrar inicialment el 16 d’octubre, però la proposició de noves diligències per part de la Guàrdia Civil –una nova inspecció del cotxe de l’acusat a la recerca de restes de la Marta i el rastreig de la tauleta esborrada per ell–, va obligar a posposar-la.

En aquesta compareixença seran presents l’acusat i el seu advocat, així com la fiscal nomenada per a aquesta causa i les quatre acusacions particulars presents fins i tot en el procés: la de la mare de Marta Calvo –exercida per Pilar Jové i Vicente Escribano–, la del pare, en mans del despatx jurídic de Baltasar Garzón i la de les famílies de les altres dues víctimes mortals, Lady Marcela Vargas i Arliene Ramos, exercida pel lletrat Juan Carlos Navarro, que representa, a més, tres de les onze dones que van sobreviure a les trobades sexuals amb Jorge Ignacio P. J. Tots els fets es van produir en un curt espai de temps, en el termini de poc més d’un any.

La unificació de les causes en un sol cas de jurat fa previsible que totes les acusacions demanin la imputació dels delictes d’homicidi o assassinat, consumat en els casos de les tres mortes i en grau de temptativa en els altres onze casos.

Acollir-se al dret a no declarar

En aquesta compareixença, el jutge d’Instrucció també prendrà declaració al presumpte assassí en sèrie per oferir-li la possibilitat de pronunciar-se sobre les acusacions, tot i que és probable que s’aculli al dret a no declarar o de fer-ho només a les preguntes del seu advocat, Óscar Fernández.

A més, serà el moment perquè les parts proposin la pràctica de les proves que creguin necessàries per endinsar-se en l’esclariment dels fets que li imputen.

Així, una de les proves que de segur demanaran tant les acusacions particulars com la pública és la declaració de les onze supervivents. El més probable és que aquest interrogatori es faci com a prova preconstituïda per assegurar que el seu testimoni arribi a la vista oral, davant la possibilitat que alguna d’elles –algunes són estrangeres– no estigui a Espanya quan se celebri el judici amb jurat.

Així mateix, és previsible que almenys alguna de les acusacions sol·liciti l’interrogatori de la mare de Jorge Ignacio P. J., que va passar el cap de setmana posterior a la mort de Marta Calvo en companyia del seu fill i que es va emportar la tauleta que ara analitza la Guàrdia Civil, així com altres efectes de l’acusat.

Notícies relacionades

De moment, els investigadors de l’institut armat encara no han informat sobre el resultat de les dues indagacions que estan en marxa. D’una banda, l’anàlisi del Volkswagen Passat del qual Jorge Ignacio P. J. va intentar desfer-se precipitadament en els dies posteriors a la mort de Marta, i per una altra, la de l’iPad de l’acusat, que va ser recuperat després del crim i que guarda arxius esborrats que ara els experts en informàtica forense intenten recuperar.

Marta Calvo (en la imatge, abraçada a la seva àvia) és l’última víctima mortal coneguda de Jorge Ignacio P. J. Dissabte 7 de novembre es complirà un any del seu assassinat. A la dreta, Lady Marcela Vargas, assassinada el 15 de juny del 2019, amb els seus dos fills, en una foto feta a Colòmbia.