NOVES RESTRICCIONS

Andalusia ordena també el tancament perimetral fins al 9 de novembre

El president andalús Moreno Bonilla reconeix que «ningú sap quan descendirà aquesta segona onada» del coronavirus

zentauroepp55638151 soc juanma moreno bonilla201028203246

zentauroepp55638151 soc juanma moreno bonilla201028203246

2
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

Andalusia s’afegeix al tancament perimetral de la regió adoptat aquest dimecres per Múrcia, Castella-la Manxa i Castella i Lleó. No es podrà entrar ni sortir de la comunitat des de la mitjanit de dijous, just abans del pont de Tots Sants, i fins al pròxim 9 de novembre, segons ha detallat aquesta tarda el president de la Junta d’Andalusia, Juanma Moreno Bonilla, que manté el toc de queda entre les 23 hores i les 6 hores i restringeix totes les reunions a un màxim de 6 persones. Les noves restriccions es revisaran cada dues setmanes «Venen mesos molt durs i difícils», va reconèixer.

El tancament de les ‘fronteres’ andaluses ha sigut adoptat pel Consell Assessor d’Alertes de Salut Pública d’Alt Impacte en funció de les dades dels últims dies, on els contagis es mantenen de mitjana per sobre dels 2.500 casos diaris i les hospitalitzacions s’acosten ja al pic màxim de la primera onada, amb 2.312 persones ingressades als centres sanitaris (293 d’aquestes a l’uci).  Així mateix, la comunitat ordena el tancament perimetral de les províncies de Granada, Jaén i Sevilla, que estan en el nivell 4 d’alerta sanitària segons els criteris establerts pel Govern Central. Els veïns d’aquestes províncies tampoc es podran moure d’un municipi a l’altre llevat causa de força major.

Restriccions per a 4 milions d’andalusos

Les restriccions s’estenen també a diversos districtes sanitaris de Còrdova, Màlaga i Cadis. En total, 448 municipis patiran restriccions de mobilitat i més de 4 milions d’andalusos no podran desplaçar-se fora del seu lloc de residència. «A la resta dels andalusos dels 337 municipis, els demano que en la mesura que sigui possible no surtin de casa si no és clarament imprescindible», va remarcar Moreno. De moment, les reunions en l’àmbit públic i privat es restringeixen a un màxim de sis persones tret de convivents, una restricció que fins ara només s’executava a Granada i la seva àrea metropolitana i les ciutats de Sevilla Còrdova i Jaén.

Notícies relacionades

Respecte al toc de queda, el comitè assessor andalús ha optat per mantenir-lo tal com ho va apuntar el Govern amb l’entrada en vigor de l’estat d’alarma, entre les 23 hores i les 6 hores, fet que obliga a tancar tots els establiments d’hostaleria i restauració a les 22.30 hores. «La meva prioritat és la salut dels andalusos», ha dit el president autonòmic al ressaltar el difícil equilibri que representen les restriccions de mobilitat amb l’activitat econòmica.

Moreno Bonilla va detallar que en aquests moments la incidència acumulada en els últims 14 dies a Andalusia se situa en 396 casos cada 100.000 habitants, per sota de la mitjana nacional, de 452 casos. «La situació no és tan extrema com en altres regions, però és molt seriosa», va lamentar, ressaltant que, en aquests moments, el nombre d’hospitalitzats és igual al registrat el 4 d’abril passat. «Amb la diferència que llavors la corba començava a baixar, i ara no només no ha tocat sostre, sinó que ningú sap quan descendirà», va apuntar, augurant que en els pròxims dies se superaran les xifres de la primera onada del coronavirus.