Eliminació sense precedents

Un nou test psicològic expulsa la meitat d'opositors a bombers

Dels 1.094 que ja havien superat un psicotècnic i un examen teòric, 488 han quedat fora d'un procés que els especialistes veuen poc creïble

Aspirants com el Marc i l'Abril exigeixen una solució a la Conselleria d'Interior perquè darrere d'una selecció com aquesta hi ha anys de sacrifici

bombers car 1200

bombers car 1200

4
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les oposicions per guanyar una plaça de funcionari al cos de Bombers de la Generalitat han incorporat un test psicològic per detectar patologies clíniques que s’ha carregat la meitat dels aspirants. Una tria inesperada que ha deixat atònits dones i homes que passen anys perseguint el desig de ser bombers. «M’han dit que no soc vàlida i sé que no és veritat que no serveixi per a això», lamenta l’Abril, una jove de 22 anys que havia obtingut una de les notes més altes en l’examen de coneixements, un 8,95.

Els 488 afectats s’han organitzat, han rebut el recolzament d’un sindicat, UGT, i de professionals de la psicologia i presentaran per escrit una queixa formal a la Conselleria d’Interior en les pròximes hores. Sol·liciten que s’inhabiliti el resultat d’aquest test i que s’aclareixin quins barems s’han utilitzat. «Ens sentim contrariats, notant que s’ha sigut massa arbitrari i que ha faltat transparència», resumeix el Marc, un home de 35 anys que prepara les oposicions des del 2012 per entrar tant al cos d’emergències de l’Ajuntament de Barcelona com al de la Generalitat. 

La tria 

El diumenge 20 de setembre, dels 3.527 concursants inscrits, només 2.433 es van presentar a la primera fase de selecció. Van començar amb un examen de coneixements teòrics, van continuar amb un test d’aptituds psicotècniques i, per primera vegada, van acabar la jornada responent 135 preguntes d’un test psicològic –que incloïa frases com «disfruto fent bromes pesades», «quan estic molt disgustat tinc ganes de cridar», «mai he tastat l’alcohol» i «tinc un rialla molt escandalosa»– que havien de casar amb opcions que anaven des del «totalment d’acord» fins al «totalment en desacord».

Un total de 1.094 opositors van superar les dues primeres proves. És a dir, van aprovar l’examen teòric i van ser considerats aptes en el test psicotècnic. No obstant, 488, el 45%, van suspendre el tercer, el psicològic. Segons les bases de la convocatòria publicades per la Generalitat, es tractava d’«un test orientat a avaluar els trets de personalitat clínica i normal de les persones participants a fi de valorar el grau d’ajust al perfil competencial». El diumenge 20 de setembre els examinadors a càrrec de cada aula van llegir en veu alta el següent missatge abans de començar-lo: «Es consideraran aptes els que estiguin per sota del percentil 70 de cada personalitat».

El Marc ha treballat d’auxiliar en parcs professionals durant els últims quatre estius. Ahir dilluns, hores després que es publiquessin els resultats d’aquesta primera fase, va rebre trucades de bombers que han coincidit amb ell, que l’han vist treballar i que li han trucat per dir-li que si el nou test expulsa gent així, està fent fora personal «molt vàlid» i que això, al final, ho trobarà a faltar el mateix cos d’emergències. Tot i que qui més ho lamenten són opositors com l’Abril i el mateix Marc. «Això condiciona la teva vida, t’obliga a acceptar jornades reduïdes o tasques que et permetin entrenar-te i estudiar i conciliar amb la teva família, és molt dur preparar unes oposicions de bomber», remarca ell. «Jo fa molt que desitjo ser bombera. Per a mi és una vocació», insisteix ella. 

No són els únics que ho creuen. «Hem contactat amb psicòlegs especialitzats en oposicions i asseguren que no és creïble que el 45% dels que vam superar la prova teòrica i el psicotècnic estiguem per sobre del percentil 70 en un test de patologies», raonen.

La resta de proves

La segona fase de la selecció és la de les proves físiques. Impliquen nedar, pujar una corda de sis metres –quatre en el cas de les dones–, superar un exercici d’agilitat trasbalsadora, aixecar pes i aguantar un test de resistència aeròbica –la Navette-. Després, arriba la tercera fase, l’entrevista amb un psicòleg i, finalment, la quarta, les proves mèdiques en les quals es comprova el grau de salut de l’aspirant. En convocatòries anteriors es feia un test de personalitat en la tercera fase –orientat a perfilar aspectes com la capacitat per treballar en equip i la presa de decisions– els resultats del qual ajudaven el terapeuta a considerar-los aptes o no aptes. En la present convocatòria, no obstant, el test psicològic s’ha fet abans –junt amb la teòrica–, ha consistit a buscar aspectes sobre quadros d’ansietat, depressió o pensaments paranoics –a diferència de l’anterior– i, finalment, els resultats no s’han contrastat cara a cara amb cap psicòleg com en les oposicions anteriors. Moltes de les notes més altes en la prova de coneixements, com l’obtinguda per l’Abril, han sigut eliminades. 

Els 488 aspirants afectats esperen que la conselleria ofereixi algun tipus de solució abans del final de la primera setmana de novembre, quan se celebrarà la segona prova –les físiques– perquè si ho fa després, diguin el que diguin, ja seran fora. I tocarà dedicar un altre any al mateix. Sospitant que algú en l’administració, o en l’empresa externa encarregada del test psicològic, vincularia la frase «disfruta fent bromes pesades» amb un «totalment d’acord». 

Notícies relacionades

Aquest tipus de prova, homologada internacionalment per l’accés a cossos d’emergències i seguretat, avalua les competències professionals del perfil competencial del lloc de bomber/a i que recull l’annex de la convocatòria.

Interior defensa el test psicològic

A través d’un comunicat enviat posteriorment a la publicació d’aquesta notícia, la Conselleria d’Interior ha defensat el nou test psicològic i ha remarcat que es tracta d’una «prova homologada internacionalment per a l’accés a cossos d’emergència i seguretat» que valora competències per ser bomber. «En cap cas serveix exclusivament per descartar patologies clíniques severes, sinó que busca únicament definir els aspirants que més s’adeqüin al perfil requerit per ser bomber de l’escala bàsica».

Temes:

Bombers