en menys de tres hores

La nau tripulada Soiuz MS-17 s'acobla a l'Estació Espacial Internacional

A bord viatjaven els cosmonautes Serguei Rízhikov i Serguei Kud-Sverxkov, i l'astronauta de la NASA Kathleen Rubins

soyuz-acoopla / periodico

2
Es llegeix en minuts
Efe

Una nau Soiuz amb els cosmonautes russos Serguei Rízhikov i Serguei Kud-Sverxkov i l’astronauta nord-americana Kathleen Rubins a bord s’ha acoblat aquest dimecres a l’Estació Espacial Internacional (EEI) en un temps rècord, tan sols 3 hores després de l’enlairament.

El coet rus Soiuz MS-17 «s’ha acoblat» segons el previst a les 08.48 GMT a l’Estació Espacial, ha indicat l’agència espacial russa Roskosmos en un comunicat. «S’ha establert un nou rècord [...] El temps total entre el llançament i l’acoblament ha sigut de 3 hores i 3 minuts». 

La nau tripulada russa Soiuz MS-17 ha sigut llançada aquest dimecres des del cosmòdrom de Baikonur (Kazakhstan) rumb a l’Estació Espacial Internacional.

La nau, en què viatgen els cosmonautes russos Serguei Rízhikov i Serguei Kud-Svertxkov, i l’astronauta de la NASA Kathleen Rubins, es va enlairar a les 05.45 GMT tal com estava previst, propulsada per un coet Soiuz-2.1a.

«Tot bé a bord, ens sentim bé», va assenyalar la tripulació tot just enlairar-se.

soyuz / periodico

Minuts abans de l’enlairament, els directors de vol de la NASA van felicitar a Rubins pel seu 42è aniversari.

Aquest vol és el primer tripulat de la Història a arribar a l’EEI en poc més de tres hores després de fer dues voltes al voltant de la Terra.

«L’esquema va ser calculat i modelat fa temps, ha sigut provat en cinc naus de càrrega espacials Progress, les tripulacions van superar la preparació de vol i no suposarà cap tipus de sobrecàrrega o dificultat addicional per als cosmonautes», va afirmar Rízhikov la vigília en una roda de premsa.

El cosmonauta rus va expressar la seva confiança en la seguretat de la nau i va assegurar que arribaran a l’EEI «més ràpid» que des de la Ciutat de les Estrelles, als afores de Moscou, fins al cosmòdrom Baikonur.

L’acoblament de la Soiuz MS-17 amb la plataforma orbital, que s’efectuarà en règim automàtic, estava programat per a les 08.52 GMT.

Els tripulants de la Soiuz MS-17, que es mantindran a l’espai sis mesos, s’uniran als actuals inquilins de l’EEI: els cosmonautes russos Anatoli Ivanixin i Ivan Vágner i l’astronauta de la NASA Chris Cassidy.

Aquest trio abandonarà la plataforma orbital el pròxim dia 21 a bord de la Soiuz MS-16, que va arribar a l’EEI el 9 d’abril.

La nova tripulació de l’EEI continuarà treballant en centenars d’experiments biològics, biotecnològics, de Física i Ciències de la Terra.

Entre les missions que haurà de complir figura, a més, el segellament de les microfugues d’aire detectades a l’estació a finals d’agost.

«No existeix una instal·lació absolutament hermètica, les microfugues sempre han existit i existiran, l’assumpte rau en el fet que una de les actuals supera una mica el previst, però no afecta de cap manera la seguretat de la tripulació ni la capacitat de treball de l’Estació», va explicar dimarts Rízhikov, capità de la tripulació.

Segons va avançar a finals de setembre el mateix Rízhikov els cosmonautes russos tenen previstes així mateix dues caminades espacials.

Notícies relacionades

La tripulació també presenciarà l’arribada prevista per a l’1 de novembre de la missió SpaceX Crew-1 de la companyia de transport aeroespacial SpaceX, propietat de l’empresari Elon Musk, que portarà a l’EEI als astronautes de la NASA Mike Hopkins, Victor Glover, Shannon Walker, i al japonès Soichi Noguchi.

L’Estació Espacial Internacional, un projecte de més de 150.000 milions de dòlars en què participen 15 nacions, actualment està integrada per 15 mòduls permanents i orbita la Terra a una distància de 400 quilòmetres i una velocitat de més de 27.000 quilòmetres per hora.