L'èxode dels més eixerits eludeix el tancament de Madrid

Les carreteres de sortida cap a la costa registren «el doble que un divendres, i la meitat que un pont», aprecien a l'àrea de servei més freqüentada de la ruta Madrid-Alacant

madrid2

madrid2

4
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Les veus dels ministres Salvador Illa i Fernando Grande-Marlaska ressonaven a la tele del bar de carretera «Como en casa», cantina de l’àrea de servei de l’AP-36 al seu pas per corral d’Almaguer. I en aquell moment, mentre parlaven, el trànsit va començar a ser dens a l’autovia que la majoria de conductors de Madrid utilitzen per arribar a les costes d’Alacant, Múrcia o Almeria.

El decret d’estat d’alarma per a la capital i unes altres nou ciutats de la seva àrea metropolitana no s’havia fet encara legal al BOE, i els viatgers madrilenys que han pogut arribaven a menjar a aquest lloc de la província de Toledo escapant pels pèls dels controls que establiria la Guàrdia Civil de Trànsit.

L’increment de la circulació a aquella hora crucial de la batalla pel tancament de Madrid no ha sigut res en comparació amb la lentitud de les cues que s’han format després, acabada la roda de premsa i acabada, a la vegada, la jornada laboral de molts ciutadans. Les càmeres de Trànsit van començar a gravar eloqüents fileres.

Cues a l’A-5 en direcció a la sortida de Madrid registrades aquesta tarda per una càmera de la . / DGT

Els que s’han trobat en un embús a cues quilomètriques de l’A-5, mirant cap a Extremadura, o de l’A-4, l’autovia d’Andalusia, no han marxat a temps, o simplement tornaven a les seves cases de la perifèria sense intenció de fugir. És igual: s’han trobat igualment atrapats amb els fugitius tardans. El viatger més eixerit ha buscat la manera de sortir abans, responent a un efecte fugida que va provocar, des de la nit de dijous, la filtració governamental que hi hauria estat d’alarma.

«Ja li dic, cavaller, el doble que qualsevol divendres i la meitat que un pont del Pilar», deia la dependenta de la gasolinera Cepsa del quilòmetre 41 de l’AP-36 resumint el seu càlcul d’afluència. En aquest lloc, la rebel Puerta del Sol queda a 139 quilòmetres, i encara resten 306 quilòmetres per albirar les platges de Benidorm.

«Sabíem que passaria, per això ahir vam carregar el doble als dipòsits», explica l’empleada de la gasolinera. La lògica popular, contra la lògica dels polítics. Ahir a la tarda, quan la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, demanava als madrilenys que no sortissin de pont, la cisterna aprovisionava els sortidors de Corral d’Almaguer.

Un viatger revisa les seves maletes a l’àrea de servei de Corral d’Almaguer (Toledo) després d’eludir el tancament perimetral de Madrid. / EL PERIÓDICO

L’èxode dels més eixerits no ha sigut igual cap al nord que cap al sud. Les carreteres d’Extremadura i de Llevant-Andalusia, inclòs el ramal que mira cap a Alacant i Múrcia, han sigut les que més trànsit han registrat aquest divendres, segons fonts de l’Agrupació de Trànsit de la Guàrdia Civil. A les autovies que porten a Catalunya, Euskadi o Castella i Lleó no ha sigut tan nombrosa la fugida.

A Madrid no només la picaresca ha nodrit les autovies, també els controls de carretera que, molt de pressa, ha desplegat Interior. Els que buscaven una altra manera d’escapar-se del tancament s’han trobat importants cues a l’estació d’Atocha, principal punt de partida dels trens AVE.

«No està al BOE»

Bramant amb la seva Harley Davidson ha arribat fins a l’aparcament de l’àrea de servei de Corral d’Almaguer Fernando ’Fehr’, mallorquí i president de la Federació Espanyola de Harley Riders amb 200 socis motoristes per tot el país. «Jo he sortit de Valdemoro abans que diguessin res i me’n vaig a Alacant a veure la meva nòvia», explica somrient. «¿L’estat d’alarma està ja al BOE? ¿No, oi? Doncs això», acaba.

I com ell, tants altres que es troben en aquest punt on conflueixen els viatgers de platja, avui carregats de maletes i, alguns, de nens amb mascareta. No estaven entre ells la Jimena i el Jesús, parella que, a soles, s’ha assegut en una vorada de l’aparcament a menjar-se un entrepà. «Quan hem sortit no hi havia controls. Ara sí. Calia afanyar-se».

Cua de viatgers a la cantina de l’àrea de servei de Corral d’Almaguer (Toledo), a les 15:30 d’aquest divendres. / EL PERIÓDICO

Notícies relacionades

La Jimena i el Jesús fan bé; s’està més ben menjant o bevent a la intempèrie. Fa sol, no fa fred, i dins del bar hi ha massa soroll amb la cua de conductors famolencs que s’ha format. Són viatgers que, a l’acabar de treballar, han agafat els cotxes i han sortit molt de pressa, sense parar per menjar fins a estar segurs que ja no trepitjaven terra de Madrid, sinó de Toledo, i que, per tant, ja no pesa sobre seu l’estat d’alarma.

Dimarts, quan tornin, si els paren en un control sempre podran dir que van sortir abans de la prohibició i que tenen motius laborals per retornar. Si tots són de Madrid, i segons les últimes estadístiques, el virus viatjaria en 563,86 de cada 100.000 d’aquests cotxes.