XOC DE GOVERNS

Ayuso fa cas omís de la petició de Sánchez de blindar Madrid

Només ha proposat limitar els moviments a les àrees de salut que tenen més incidència de Covid

El Govern central ja li havia advertit que aprovaria l'estat d'alarma si no tancava la capital

-FOTODELDIA- MADRID, 21/09/2020.- La presidenta de la Comunidad de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, recibe este lunes al presidente del Gobierno, Pedro Sánchez, a las puertas de la sede del Gobierno regional, en Madrid, donde ambos han mantenido hoy una reunión para reforzar la colaboración entre ambas administraciones para doblegar la curva en uno de los territorios más castigados por la pandemia de covid-19. El encuentro se celebra el mismo día en el que entran en vigor nuevas medidas de restricción de actividad y de movilidad en 37 zonas básicas de salud de la Comunidad con una mayor incidencia acumulada de coronavirus. EFE/Emilio Naranjo

-FOTODELDIA- MADRID, 21/09/2020.- La presidenta de la Comunidad de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, recibe este lunes al presidente del Gobierno, Pedro Sánchez, a las puertas de la sede del Gobierno regional, en Madrid, donde ambos han mantenido hoy una reunión para reforzar la colaboración entre ambas administraciones para doblegar la curva en uno de los territorios más castigados por la pandemia de covid-19. El encuentro se celebra el mismo día en el que entran en vigor nuevas medidas de restricción de actividad y de movilidad en 37 zonas básicas de salud de la Comunidad con una mayor incidencia acumulada de coronavirus. EFE/Emilio Naranjo / Emilio Naranjo (EFE)

1
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha fet cas omís a la petició del Govern central de confinar la capital i ha proposat aquest matí limitar els moviments només a les àrees de salut amb més positius per coronavirus. Així ho ha anunciat el conseller de Sanitat del Govern regional, Enrique Ruiz Escudero. La resposta de la Moncloa ha sigut decretar per la seva pròpia iniciativa l’estat d’alarma, perquè els ciutadans de Madrid capital no puguin sortir-ne si no tenen una causa justificada.

Els ciutadans podran anar a l’escola o a treballar, com estaven fent aquesta setmana, fins que el Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) va tombar aquest dijous l’ordre dictada per la Comunitat per considerar que la llei que brandia per limitar la mobilitat era insuficient per respectar els drets individuals.

Segons Escudero, amb les àrees de salut ja es protegeix la salut dels madrilenys i es pot «contenir» la pandèmia, perquè, segons el seu parer, «les dades» així ho demostren. En concret, ha plantejat implantar mesures a 51 zones bàsiques de salut i ha abaixat el criteri dels 1.000 contagis d’incidència acumulada en 14 dies per 100.000 habitants a 750.

Ayuso ha donat a conèixer el seu pla basat en les àrees de salut a Pedro Sánchez per telèfon aquest migdia, unes mesures que la Moncloa ha considerat insuficients. El cap de l’Executiu li ha comunicat en aquesta conversa que decretaria l’estat d’alarma. 

Notícies relacionades

Preguntat el conseller per aquesta decisió, ha respost que els madrilenys no entendran aquesta mesura, i que l’Executiu regional demanarà cada dia que l’aixequin.

La proposta d’Aguado, descartada

Abans d’aquest desenllaç, el vicepresident de Madrid, Ignacio Aguado (Cs), havia mantingut una reunió aquest matí amb Ayuso, Escudero, el conseller de Justícia, Enrique López, i els tècnics en què havia defensat que la millor solució era tornar a redactar l’ordre que havia rebutjat el TSJM i sustentar-la millor jurídicament, amb l’objectiu de poder obtenir la llum verda dels jutges. «L’estat d’alarma era totalment evitable», ha afirmat. «A veure com s’implementa, jo continuo treballant perquè hi hagi consens, perquè no hi hagi ultimàtums. Continuem treballant perquè no hi hagi tanta imposició i hi hagi més diàleg», ha afegit. A Twitter ha demanat disculpes als ciutadans abans d’admetre: «Lamentablement, els polítics hem tornat a fracassar».