LA PANDÈMIA A CATALUNYA

Salut fa marxa enrere i frena la reobertura de discoteques per la situació epidemiològica

Atén l'avís de metges, que consideren que reobrir incrementaria el risc de contagis

El sector de l'oci nocturn reacciona amb indignació i reclama la dimissió de la consellera Vergés

zentauroepp55322163 bcn201008194800

zentauroepp55322163 bcn201008194800 / Manu Mitru

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Conselleria de Salut ha decidit frenar la reobertura de les discoteques, sales de concerts i altres locals d’oci nocturn –a la qual en principi havia donat autorització– donada la situació epidemiològica derivada del coronavirus a Catalunya. «L’índex de rebrot ha pujat i els indicadors dels pròxims dies indiquen que podrien continuar pujant», han informat fonts del departament citades per Europa Press. Per això Salut ha optat per «congelar» la reobertura.

Davant el malestar que la decisió ha provocat en el sector de l’oci nocturn català, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, s’ha disculpat amb les 30.000 famílies que depenen econòmicament del sector. Ha reconegut «algun error» en la gestió però ha argumentat que «ara no és el millor moment» per reobrir. «Les dades no són bones i no ho seran els pròxims dies», ha advertit abans d’afirmar que es tracti d’«hibernar uns dies o setmanes la decisió».

Ahir a la nit la consellera de Salut, Alba Vergés, i el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, es van reunir per prendre la decisió, que va ser comunicada posteriorment als membres del Govern, que es van mostrar favorables.

La resolució inicial que permetia la reobertura amb restriccions, aprovada pel Procicat, no va arribar a fer-se efectiva, ja que no va ser publicada en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).  Aquesta reobertura també responia a la pressió exercida per les patronals d’oci nocturn Fecasarm i Fecalón per reactivar un sector que ha sigut dels més castigats per les mesures anti-Covid. 

Avís de metges i especialistes

Alguns especialistes i metges havien expressat la seva contrarietat a la decisió inicial del Govern de permetre la reobertura fins a les 03.00 de la matinada, sense poder ballar i amb estrictes normes de seguretat. Els experts opinaven que això podria incrementar el risc de contagis, sobretot en locals tancats.

El president del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB), Jaume Padrós, ha agraït la decisió del Govern de no donar llum verda a la reobertura de les discoteques: «No puc dir que ho celebro, però l’agraeixo», ha assenyalat aquest dijous en declaracions a Catalunya Ràdio.  Padrós ha assegurat que lamenta que el sector no pugui reprendre la seva activitat, però ha apuntat: «La situació en què ens trobem no permet que ens desviem de la coherència del discurs del Govern de cara a la població». Per això ha demanat al Govern que doni «missatges senzills, clars però amb coherència». Ha subratllat que estem davant una segona onada de la pandèmia i per això el que cal fer és «no prendre mesures que puguin posar més en perill la situació».

Indignació del sector

Com era d’esperar, el sector, que ja no estava satisfet al 100% amb les condicions de la reobertura inicial, ha reaccionat amb indignació. En declaracions a TV-3 el secretari general de la patronal de Locals d’Oci Nocturn, Joaquim Boadas, ha criticat la decisió de la Generalitat, quan ja molts locals ho havien preparat tot per a la reobertura. «La culpa dels rebrots, que són el nostre botxí, els ha provocat la mateixa Administració, prohibint l’oci nocturn quan no tocava prohibir-la i fent augmentar, amb aquesta decisió equivocada, el ‘botellon’ i les festes il·legals. I se’ns fa a nosaltres víctimes d’aquesta decisió equivocada», ha denunciat Boadas.

Notícies relacionades

Boadas ha reclamat la dimissió de Vergés, de la qual ha dit que «ha demostrat que no està adoptant ni una decisió encertada».

Des de la plaça de Sant Jaume de Barcelona, on el sector protagonitza una acampada de protesta, Christian Compte, representant de l’Associació d’Empresaris de Discoteques i Sales de Festa de Tarragona, ha mostrat el seu enuig: «No tenen res clar. Avui et diuen una cosa i demà, una altra. Ja ho van fer al juliol i ara ho tornen a repetir. Tot això genera molta inseguretat», ha dit.