Desesperació a la frontera

Un centenar de menors intenten colar-se en un ferri a Melilla

Entre crits, carreres i caigudes, la Guàrdia Civil neutralitza un intent d'abordatge per part de nens que miraven de creuar l'Estret des de la ciutat autònoma

melilla / periodico

2
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Corrien entre els cotxes que feien cua per embarcar. Els perseguia la Guàrdia Civil per tota l’àrea de passatgers. La d’aquest dijous ha sigut una nit de carreres al port de Melilla. Un centenar de menors estrangers no acompanyats dels nombrosos que es busquen precàriament la vida a la ciutat autònoma han mirat de colar-se multitudinàriament al ferri que fa la ruta entre la localitat africana i Màlaga.

El barco d’Armas-Trasmediterránea ‘Ciudad Autónoma de Melilla’ –abans es deia ‘Fortuny’– tenia prevista la seva sortida a les 23.45 h quan un grup de nens va saltar a bord per la contraporta de popa, per on estaven embarcant els cotxes de viatgers amb destinació a la península.

Des de les oficines de la companyia, un operari va veure l’escena i va avisar el capità del barco i la Guàrdia Civil. Quan els cotxes patrulla de l’institut armat van fer la seva aparició, el grup de menors era ja riuada. Alguns dels nens, atrapats sense sortida, es van girar cap als guàrdies, cosa que va provocar caigudes a terra dels agents en la seva fugida.

La sortida del ferri va ser retardada considerablement entre protestes dels viatgers. Els tripulants del barco van aixecar la rampa d’accés, cosa que va impedir als ‘menes’ saltar a l’interior. El barco opera en la línia Melilla-Màlaga sense que sigui operatiu l’habitual contracte marítim d’accessos a la ciutat autònoma. Les retallades en la companyia –es queixen fonts de la plantilla– provoquen que el barco ja no porti seguretat privada.

Tensió

Els vídeos de veïns mostren la fugida dels menors en moments de forta tensió al port, disseminats en grups separats que es van anar retirant cap a barraques i forats a la muralla de la ciutat, on pernocten els que no tenen albergs. Al final de l’estiu se solen agreujar aquest tipus d’escenes a Melilla.

Notícies relacionades

Durant aquest cap de setmana, a la ciutat estarà obert el corredor humanitari que ha acceptat el govern marroquí per reacollir en el seu territori 200 dels seus ciutadans que van quedar atrapats a Melilla sense poder tornar al seu país per culpa del coronavirus. El Marroc té tancada la frontera des del mes de març. Els marroquins estaven pernoctant provisionalment a la plaça de toros de la localitat.

Entre els retorns que permet el govern del Marroc no hi ha els d’aquests nens, que ningú reclama, que van creuar il·legalment el pas de Beni Ensar i que tampoc volen retornar al seu país. Només miren, desesperadament, d’entrar a Europa.