Gemma Martínez, nova directora adjunta de EL PERIÓDICO

El diari es reforça per a una nova etapa. Una mitjana de 1.000 usuaris es donen d'alta cada dia en el registre digital

undefined55113385 epc200926205028

undefined55113385 epc200926205028 / JOAN CORTADELLAS

4
Es llegeix en minuts
Albert Sáez
Albert Sáez

Director d'EL PERIÓDICO

ver +

L’arribada d’internet ha significat un canvi transcendent en la comunicació, una de les habilitats bàsiques que van permetre a l’‘Homo sapiens’ desenvolupar-se com a espècie, com ens explica Yuval Noah Harari al seu llibre ‘Sapiens. D’animals a déus’. En l’entorn digital, el ciutadà pren el control de la cadena de comunicació. La informació deixa de ser propietat exclusiva d’uns quants i passa a ser patrimoni compartit amb els ciutadans i la comunitat a la qual serveixen. Un canvi que transforma l’equilibri de forces en la nostra societat. Els ciutadans deixen de ser un subjecte passiu i exigeixen a les companyies i els governs beneficis que vagin més enllà dels seus productes o serveis: reclamen beneficis individuals i col·lectius. Però molt pocs mitjans i molt poques marques han entès aquest canvi i això ha generat una profunda desconnexió entre les institucions i la societat, una pèrdua de confiança en les institucions i els mitjans de comunicació. La pandèmia ha accelerat aquest canvi i ens obliga a reforçar els nostres tres compromisos: explicar les coses complexes de manera que s’entenguin, apostar pel progrés i la igualtat, i enfortir la comunitat a través de la col·laboració i la participació.  

Inversió en tecnologia, data i redisseny

EL PERIÓDICO va ser adquirit fa una mica més d’un any per un dels principals grups editorials d’Espanya, Prensa Ibérica, i això ha significat una acceleració del procés de transformació amb una important inversió en tecnologia, data i redisseny de les edicions. Fruit d’aquest impuls, l’1 de juliol passat EL PERIÓDICO va posar en marxa un registre d’usuaris digitals per accedir a alguns dels seus continguts, els que porten l’ensenya +Periódico. Des d’aleshores, una mitjana de 1.000 persones s’han donat d’alta diàriament. Agraïm aquest compromís i aquesta mostra de confiança a la qual intentem respondre permanentment amb una redacció implicada com mai en aquest projecte professional i empresarial. A més d’accedir a aquests continguts de qualitat, els usuaris registrats tenen a la seva disposició altres serveis, com les noves ‘newsletters’ d’autor dedicades a l’educació i la criança, l’oci a la ciutat de Barcelona o la gastronomia. Aviat n’arribaran més. El vincle personal amb els lectors és un dels projectes emblemàtics de la nova oferta digital del diari, en la línia de la secció Entre Tots.

Gemma Martínez i Gemma Robles, directores adjuntes de EL PERIÓDICO.

La redacció és l’element fonamental de la transformació d’un diari, juntament amb el compromís de l’editor i la implicació dels lectors. Per això hem decidit reforçar-nos amb una nova directora adjunta, Gemma Martínez, que fins ara ha sigut subdirectora del diari ‘Levante’, també de Prensa Ibérica, i un dels primers mitjans locals a Espanya a iniciar un projecte de subscripció digital. Gemma Robles seguirà al capdavant del diari des de Madrid. Com a subdirector s’incorpora Rafa Julve al capdavant dels continguts multimèdia juntament amb Carol Álvarez (+Periódico), Joan Cañete (Opinió, Participació i Audiències) i Bernat Gasulla (Última hora). Luis Mauri serà el responsable del nou ‘hub’ de paper que gestionarà l’edició impresa. Xurxo Martínez seguirà al capdavant del producte digital.

Usuaris registrats i lectors del paper

Notícies relacionades

Quant als continguts, la redacció s’organitzarà per atendre simultàniament les exigències de la immediatesa digital i els continguts de qualitat per als usuaris registrats i lectors del paper. Marta López coordinarà l’àrea de Panorama amb la informació internacional (Laura Puig), política (Jose Rico) i economia (Rosa María Sánchez i Agustí Sala); Iosu de la Torre coordinarà l’àrea de Coses de la Vida amb María Jesús Ibáñez a societat; i Ramon Vendrell coordinarà Icult (Julián García) i Extra (Eloy Carrasco). Albert Guasch segueix al capdavant d’esports, Ernest Alós d’opinió, Andreas González de tancament, Julio Carbó de l’edició gràfica, Ricard Gràcia de la infografia i Joel Mercè del disseny i Silvia Cobo de les xarxes socials. 

Aquest equip té al davant el repte de redissenyar el producte, tant digital com en paper, per reflectir la nova època del diari dins de Prensa Ibérica, el tercer grup de comunicació d’Espanya amb un total de 27,6 milions d’usuaris únics. Prensa Ibérica ja ha renovat el disseny digital d’alguns dels seus diaris: ‘La Opinión de Zamora’, ‘Información de Alicante’, ‘Diari de Mallorca’, ‘La Provincia’ i ‘Levante’. Una xarxa de 25 mitjans de comunicació que volen fer realitat l’aforisme d’Arthur Miller: una nació parlant-se a si mateixa.

Dues adjuntes amb experiència per a temps multimèdia

S’incorpora a la família de EL PERIÓDICO com a directora adjunta Gemma Martínez, una veterana periodista que ha tingut l’última parada al diari ‘Levante-EMV’, on ha exercit com a subdirectora. Va arribar al diari valencià de referència el 2017, després d’haver treballat 22 anys en el diari ‘Expansión’. Reconeguda professional al món de l’economia i experta en banca i finances, Martínez també va ser corresponsal als Estats Units entre el 2007 i el 2011, coincidint amb la crisi financera més rellevant de les últimes dècades. És autora del llibre ‘Saqueo’ (Penguin Random House, 2013), què desgrana les claus sobre qui van ser els protagonistes i com es va provocar la crisi del sistema bancari espanyol. Ha col·laborat amb regularitat en programes de ràdio com ‘La brújula de la economia’, d’Onda Cero. 
Des d’ara, Martínez treballarà mà a mà amb Gemma Robles, l’altra adjunta que continuarà participant en la direcció des de Madrid. Totes dues s’encarregaran d’implementar el projecte del diari per culminar la digitalització d’EL PERIÓDICO, donant especial rellevància a l’última hora i als continguts de profunditat i multimèdia, essencials per al registre. Robles, especialitzada en política, fa 13 anys que és al diari i en fa més de 20 que segueix l’actualitat nacional en diferents mitjans de comunicació.