nova advertència

Illa: «Madrid està en un seriós risc sanitari per als seus ciutadans i els de les comunitats limítrofes»

El ministre de Sanitat emplaça Díaz Ayuso a «escoltar la ciència» i prendre mesures més dràstiques

illa / periodico

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha emplaçat aquest dissabte la Comunitat de Madrid a «revisar les seves decisions» i «seguir els consells de la comunitat científica». I tot i que no ho ha dit amb aquestes paraules, el ministre ha instat també la presidenta, Isabel Díaz Ayuso, a confinar aquesta comunitat. «Madrid ens preocupa molt. Està en una situació de seriós risc sanitari per als seus ciutadans i els ciutadans de les comunitats limítrofes. Ho dic des de la màxima lleialtat», ha assegurat Illa.

El ministre, després d’una reunió telemàtica de seguiment de la Covid-19, ha comparegut breument davant els mitjans de comunicació a la Delegació del Govern a Catalunya, a Barcelona. I ha dit que l’alta incidència del virus a Madrid, el nombre d’hospitalitzacions i la letalitat en aquesta comunitat obliguen a «prendre el control». «Venen setmanes dures. Això no és una batalla ideològica, sinó epidemiològica. Allà cal concentrar els esforços», ha insistit.

A preguntes dels periodistes, ha negat el ministre que l’actitud del Govern d’Espanya fos al juliol, quan hi va haver els brots a Lleida o a Barcelona, més còmplice amb Catalunya que amb Madrid. «El Govern ha actuat amb la mateixa actitud amb totes les comunitats autònomes. En altres comunitats s’han aprovat mesures i s’ha pres el control», ha dit. Illa ha tornat a recalcar que la ciència és qui sempre ha «de marcar el camí».

A més, el ministre de Sanitat no s’ha volgut pronunciar respecte al discurs d’ahir del president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, que va lamentar l’absència del rei Felip VI en l’entrega de despatxos de l’Escola Judicial a Barcelona. «Em remeto a les declaracions que ja ha fet la vicepresidenta primera [Carmen Calvo]», ha conclòs Illa.

L’alcalde respon

Notícies relacionades

L’alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, per la seva part, ha admès que «tota la ciutat està en una situació preocupant» respecte al nombre de contagis per coronavirus, però que a l’haver-hi «zones que estan pitjor que d’altres, cal actuar allà on la taxa de contagis és notablement pitjor».

Almeida, després de visitar la base del Samur-Protecció Civil a la Casa de Campo, ha remarcat que Madrid ja ha posat en marxa mesures que afecten «el conjunt», com quan es van reduir les reunions socials, però això no és incompatible amb actuar amb «mesures quirúrgiques» a zones on es dupliquen les xifres de contagis. «Qualsevol discurs que pretengui dividir, enfrontar, és profundament equivocat», ha remarcat.