24 set 2020

Anar al contingut

CORONAVIRUS

La desescalada avui, 23 de setembre: ¿En quina situació està la vostra província?

Les autonomies apliquen restriccions extres a les pactades amb el Govern

El Periódico

La desescalada avui, 23 de setembre: ¿En quina situació està la vostra província?

Emilio Morenatti

Tot Espanya ja es troba en la nova normalitat després que el final de l’estat d’alarma marqués la conclusió del pla de desescalada del confinament decretat pel Govern  per vèncer la Covid-19, que va durar 52 dies en la seva fase més dura. De tota manera, poden produir-se retrocessos en funció dels rebrots.

En quina situació està la teva província avui

Tot Espanya s’ha situat ja en la nova normalitat, després de l’acabament de l’estat d’alarma el diumenge 21 de juny.

Les autonomies, no obstant, han completat l’activació de les mesures i recomanacions acordades amb el Govern per mirar de frenar els rebrots de coronavirus. 

Així apliquen les comunitats les noves restriccions davant el coronavirus:

- Andalusia amplia a dos metres la distància social mínima per fumar a la via pública; limita al 75% l’aforament màxim a l’interior dels locals d’hostaleria, i també ha activat en fase de proves l’aplicació mòbil d’alerta de contagis ‘RadarCOVID’.

- Aragó és una altra de les comunitats que han posat en marxa l’aplicació mòbil d’alerta de contagis ‘RadarCOVID’. També reforçarà els controls per impedir els anomenats ‘botellons’, que seran sancionats més durament, i s’intensificaran les proves en centres sanitaris per evitar contagis entre la gent gran.

- Astúries portarà a terme anàlisis automatitzades de les aigües residuals de les principals àrees de població de la comunitat autònoma a fi de poder detectar per barris o zones geogràfiques concretes la presència de la Covid-19 i poder transmetre alertes prematures en vista de possibles nous brots.

- A les Balears, el Govern ha ampliat les restriccions acordades amb el Govern central a la prohibició de contacte en l’esport no professional, així com la reducció de l’aforament dels temples del 75% al 50% i el veto a les festes diürnes a les piscines i de les anomenades ‘boat parties’.

- Les Canàries, que ja havien aplicat restriccions prèviament a l’acord entre el Govern i les comunitats autònomes algunes de les mesures de l’acord, faculta els alcaldes, en la seva condició d’autoritat sanitària, a adoptar les mesures addicionals i complementàries en els seus respectius àmbits territorials.

- Cantàbria va traslladar exactament l’acord del Consell Interterritorial. L’associació que reuneix un centenar d’empreses de l’oci nocturn de Cantàbria va presentar un recurs contenciós administratiu demanant la suspensió cautelar, que va rebutjar el Tribunal Superior de Justícia de Cantàbria (TJSC).

Castella - La Manxa inclou el tancament dels prostíbuls i locals de cites i la prohibició de venda d’alcohol entre les 22:00 i les 8:00 hores excepte en l’hostaleria i la restauració.

Castella i Lleó ha sigut de les comunitats més ràpides a l’hora d’executar les mesures, que va reforçar uns dies després d’activar l’ordre a través d’un pla aprovat el 21 d’agost. Va estendre l’ús de mascareta a piscines, va limitar l’aforament en establiments al 50%, va tancar les penyes i va prohibir els esdeveniments multitudinaris.

- Catalunya: La resolució recorda la prohibició de consumir begudes alcohòliques a la via pública per evitar els ‘botellons’ i obliga a «garantir la distància interpersonal mínima d’1,5 metres en el servei de barra» i la distància entre taules, on no hi podrà haver més de 10 persones a cadascuna. El 13 d’agost el TSJC va avalar la decisió de la Generalitat de prorrogar durant quinze dies el tancament de totes les discoteques i bars musicals, recorregut per la Federació Catalana d’Associacions d’Activitats de Restauració i Musicals.

- Extremadura penalitza els incompliments amb sancions de la seva llei de salut pública, que estableix sancions de fins a 3.000 euros en sancions lleus; de 3.000 fins a 60.000 euros en les greus, i de 60.000 fins a 600.000 euros en les molt greus.

- A banda de les mesures comunes, Galícia desaconsella les reunions entre persones que no convisquin per frenar la propagació de la pandèmia, molt focalitzada a l’àrea de la Corunya. Ja havia activat prèviament la prohibició de fumar a la via pública i espais a l’aire lliure, incloses les terrasses, si no es compleix la distància de seguretat.

- El Govern de la Rioja va ser el primer en implantar les mesures. Estableix la figura de l’‘autorastreig’ entre la població, per tal que cada persona pugui portar un control diari dels seus contactes de cara a la possibilitat de ser requerida per les autoritats sanitàries per possibles casos de Covid-19.

La Comunitat de Madrid ha declarat obligatori l’ús de mascareta a tots els espais, oberts i tancats, no permetrà grups de més de deu persones a terrasses i reunions, a l’aire lliure o a l’interior, i obligarà les terrasses i centres d’oci a tancar a les 01.30 hores.

Les mesures seran més dures a 37 zones bàsiques de salut, que es troben a sis districtes de la capital (Carabanchel, Usera, Villaverde, Vila de Vallecas, Puente de Vallecas i Ciudad Lineal) i set municipis més de la regió (Fuenlabrada, Humanes, Moraleja de Enmedio, Parla, Getafe, San Sebastián dels Reyes i Alcobendas).

- Múrcia va ser amb la Rioja de les primeres comunitats en activar les mesures i recomanacions que Sanitat i les comunitats van consensuar. Posteriorment, va publicar una ordre per limitar al 50% el nombre d’ocupants als vehicles públics i privats després de detectar un augment de contagis en el transport als llocs de treball

Navarra ja va activar a Tudela restriccions per l’alta incidència entre la seva població. Una part de les mesures ja les tenia en marxa (blindatge dels centres sociosanitaris, cribratges i actuacions específiques en brots o recomanar limitar les trobades socials i familiars) o estaven previstes.

- El País Basc és el territori que més va reforçar les mesures restrictives: va declarar l’emergència sanitària i no permet els grups de més de 10 persones en la via pública i en establiments hotelers i gastronòmics-recreatius, com els ‘txokos’. Tampoc menjar al transport públic

- El País Valencià estableix limitacions als usuaris de vehicles de transport. Esdeveniments i activitats amb una afluència prevista que superi les 400 persones queden supeditats a l’autorització prèvia per part de l’Administració. S’estableix l’obligació de fer proves PCR a tots els nous ingressos i reingressos a les residències i centres sociosanitaris amb 72 hores d’antelació, com a màxim. Les mesures tenen 21 dies de vigència i poden ser revisades i prorrogades. 

No obstant, Sánchez ha recordat a les autonomies que poden demanar estats d’alarma individualitzats per afrontar la situació.

A continuació, us recordem la regulació de cada una de les fases del pla de desescalada:

Previ a la Fase 0

Des del 2 de maig es pot sortir a fer exercici físic de forma individual, passejar amb la persona amb qui es conviu i amb els nens, o amb el gos en diferents franges horàries.

A més, com durant el període de confinament;

-Es pot anar a comprar aliments, la premsa i tabac.

-S’admeten serveis de perruqueria a domicili a persones amb mobilitat reduïda.

-Es pot comprar ‘online’ amb entregues a domicili.

-I visitar familiars dependents per portar-los aliments i productes essencials.

-No es pot viatjar més enllà del municipi excepte per feina o una altra causa justificada.

Les sortides s’hauran de fer per franges horàries en municipis de més de 5.000 habitants

-6-10 hores: esport individual, passejos d’adults sols o dependents acompanyats.

-10-12 hores: majors de 70 anys.

-12 a 19 hores: adults amb menors. 

Els viatges a l’estranger estan vetats per la falta de transport i les condicions de quarantena que imposen altres països.

Fase 0 o de preparació (des del 4 de maig)

- Esport: es permeten els entrenaments individuals, també d’esportistes professionals i federats, i l’entrenament bàsic de lligues professionals.

- Bars i restaurants: poden donar servei de menjar per portar a domicili, com fins ara.

Perruqueries: poden obrir amb cita prèvia.

-Petit comerç: poden obrir, a més de botigues d’alimentació, estancs i quioscos, les ferreteries, les llibreries, els sabaters i les costureres, així com les tintoreries, amb mesures de distància i restricció d’aforament.

-Viatges: prohibits més enllà de la província, excepte per qüestions laborals.

-Barco: es podrà anar al port a preparar l’embarcació i practicar la vela esportiva de forma individual i únicament en aigües del mateix municipi on es trobi l’embarcació i resideixi el seu propietari

-Horts: es podrà anar a cuidar-lo sempre que estigui al mateix municipi o voltants.

Fase 0,5 o 0 avançada (a partir del 18 de maig)

La fase 0 avançada (coneguda també com 0,5) suposa l’aixecament d’algunes restriccions en territoris que milloren les seves dades però encara no estan en condicions de passar a la fase 1 de la desescalada. Aquestes són les activitats que es permeten:

-Obertura de comerços sense cita prèvia.

-Les biblioteques podrien reprendre el seu servei de préstecs.

-Els museus podrien obrir amb aforament d’un terç com a màxim.

-Serveis funeraris en presència de fins a 10 persones.

-Tasques de desinfecció o administratives als centres educatius que continuen tancats.

Fase 1 o inicial (a partir de l’11 de maig)

-Visites a familiars, amics o nòvios: es podrà visitar altres persones que no siguin més grans ni tinguin patologies prèvies ni siguin vulnerables sempre que visquin a la mateixa província. 

-Reunions a casa d’un màxim de 10 persones (respectant les recomanacions sanitàries)

-Viatges entre províncies estan limitats a trasllats per motius de feina o anar a una vetlla. 

-Petit comerç: les botigues de menys de 400 metres quadrats poden obrir amb cita prèvia i horari preferent per a gent gran.

-Mercats ambulants: podran tornar a obrir amb distància física dels llocs i clients. 

-Grans centres comercials: tancats. 

Restauració i hotels: es permetrà l’obertura de terrasses amb limitacions d’ocupació fins al 50%. Podran servir menjar a domicili. Hi haurà horari preferent per a gent gran.

-Allotjaments turístics: poden obrir excloent zones comunes.

- Perruqueries: en aquesta fase els usuaris podran anar-hi sense necessitat de cita prèvia sempre que l’establiment hagi pres mesures de seguretat i higiene per garantir que s’impedeixen els contagis.

-Escoles: tancades per fer classe.

-Culte religiós: podran obrir amb restriccions d’aforament.

Centres d’alt rendiment esportiu: es contempla l’obertura de centres d’alt rendiment amb mesures i higiene i protecció reforçades i si és possible torns i si és possible es permetrà l’entrenament mitjà en lligues professionals.

-Residències d’avis: es manté la prohibició de visites.

-Vetlles: sí, amb nombre limitat de familiars, amb protocols de distància física i seguretat. 

-Anar amb barco: es permetrà la navegació d’embarcacions en «grups limitats.

-Serveis socials: reactivació progressiva. Tornarà l’atenció domiciliària i el seguiment a gent gran que no visquin en residències.

-Biblioteques: podran tornar a obrir amb limitació d’aforament. Podran fer préstec de llibres.

-Turisme actiu i de naturalesa: permès per a grups limitats.

-Congressos i seminaris: autoritzats, respectant distància social de més de 2 metres i amb menys de 30 assistents.

-Trens i autobusos de llarga distància: limitació al 30% i del 50% dels vehicles. Sense càtering als trens.

-Transport marítim: ocupació del 50% de les butaques, o passatge a distàncies de més de dos metres. 100% en camarots sempre que les persones resideixin al mateix domicili.

Fase 2 o intermèdia (a partir del 25 de maig)

Visites: s’admeten reunions de grups més amplis sempre que no siguin persones vulnerables ni amb patologies prèvies.

-Comerços: oberts però amb aforament limitat al 40% i distàncies de més de dos metres entre clients. Horari preferent per a majors de 65 anys.

-Restauració: s’obrirà l’espai interior dels locals amb limitació d’aforament a la meitat, garanties de separació i només per a servei de taules.

Educació: Els centres escolars podran obrir sol per a activitats de reforç, garantir que els menors de sis anys puguin acudir si els dos pares han de treballar presencialment i per celebrar l’EBAU. Els cursos 4t ESO, 2n batxillerat, 2n FP mitjà i superior, i últim any d’ensenyaments de règim especial podran tornar alternant grups de no més de 15 estudiants.

-Centres d’ensenyament especial: podran tornar a obrir amb assistència voluntària.

Visites a centres de menors i persones amb discapacitat: les persones que viuen en centres de discapacitat o de menors podran rebre visites. No les residències d’avis.

Cines, teatres i auditoris: obertura de cines, teatres, auditoris i espais similars amb butaca preassignada i limitació d’aforament d’un terç.

- Monuments, exposicions: seran possibles visites a monuments i equipaments culturals com sales d’exposicions, sales de conferències amb un terç de l’aforament habitual.

Espectacles culturals: es podran celebrar espectacles culturals amb menys de 50 persones en llocs tancats amb un terç de l’aforament i a l’aire lliure seran possibles quan congreguin menys de 400 persones sempre que sigui assegut.

-Monuments: oberts amb aforament limitat a un terç.

-Sales d’exposicions: obertes amb aforament limitat a un terç.

-Turisme actiu i de naturalesa: s’admet per a grups una mica més amplis.

- Llocs de culte: hauran de limitar el seu aforament al 50%.

-Autoescoles i acadèmies. Podran reobrir amb mesures d’aforament i protecció

-Seminaris i congressos: autoritzats per a menys de 50 participants i amb distàncies de seguretat.

-Residències d’investigadors: obertes seguint les normes dels hotels.

-Parcs: es reobren els parcs comercials, però sense poder mantenir-se en zones comunes o àrees recreatives.

Caça i pesca: represa de la caça i pesca esportiva.

-Culte religiós: limitació a la meitat de l’aforament.

Casaments: es podran celebrar mantenint les restriccions en bars i restaurants.

-Vetlles: per a grups una mica menys limitats de familiars i amb distàncies física i seguretat

-Viatges a segona residència: s’hi podrà anar però si és a la mateixa província.

Fase 3 o avançada (a partir del 8 de juny)

-Visites: permeses entre persones no vulnerables ni amb patologies prèvies.

-Mobilitat i transport públic: es flexibilitzarà la mobilitat general però amb recomanació d’ús de la mascareta fora de la llar i dels transports públics.

-Viatges: es podrà viatjar entre províncies si totes dues han superat la fase 3.

Comerç: en l’àmbit comercial, es limitarà l’aforament al 50% i es fixarà una distància mínima de dos metres. 

-Mercats ambulants: limitats a un aforament del 50% i amb distàncies de seguretat

-Centres comercials: es podran utilitzar les zones comunes i recreatives

-Bars i restaurants: Oberts amb restriccions d’aforament. En terrasses, al 50%.

-Discoteques i bars nocturns: podran obrir amb un aforament màxim d’un terç.

-Hotels i allotjaments turístics: podran obrir zones comunes amb l’aforament limitat a la meitat.

- Residències d’avis: S’admeten visites de familiars.

Cine, teatre, concerts: es podran celebrar espectacles culturals amb menys de 50 persones en llocs tancats amb un 50% de l’aforament i a l’aire lliure seran possibles quan congreguin menys de 400 persones sempre que estiguin assegudes.

-Toros:una persona per cada metre quadrat.

-Parcs temàtics i actes culturals: menys de 800 persones i mantenint la distància necessària.

-Casaments i vetlles: autoritzat un nombre més ampli d’assistents sobre la norma anterior.

-Congressos i seminaris: autoritzats a menys de 80 persones amb distància social de 2 metres i mesures de seguretat.

-Platges: obertes en condicions de seguretat i distanciament.

Nova normalitat: Mesures del decret llei (a partir del 21 de juny)

El 21 de juny va acabar l’estat d’alarma, per la qual cosa que ja es permet la mobilitat total per tot el territori nacional. A partir d’aquesta data es va instaurar la «nova normalitat» amb una sèrie de mesures que tots els ciutadans hauran de complir. Per a això, el Govern ha aprovat un decret llei en el qual es regulen diferents aspectes.

Entre els més destacats, es troba l’ús obligatori de mascaretes fins que hi hagi una ‘vacuna eficaç’ contra el coronavirus o el manteniment de la distància social d’un metre i mig. [Coneixeu-ho tot sobre la nova normalitat. Preguntes i respostes]