PLA DE XOC

El Govern anuncia un pla de xoc sobre la dependència

El Govern preveu augmentar les hores d'atenció domiciliària i generalitzar la teleassistència

zentauroepp48796345 jubilados al sol191126094606

zentauroepp48796345 jubilados al sol191126094606 / SERGI CONESA

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

El Govern presentarà en les pròximes setmanes un pla de xoc per al sistema d’atenció a la dependència amb reflex en els Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) que recuperarà la compatibilitat entre prestacions i serveis, així com els nivells mínims, i augmentarà les hores d’atenció domiciliària.

Així ho ha anunciat el secretari d’Estat de Drets Socials, Ignacio Álvarez, aquest dimarts, 22 de setembre, durant la Comissió de Drets Socials i Polítiques Integrals de la Discapacitat al Congrés dels Diputats.

«Els anuncio que en les pròximes setmanes coneixerem un pla de xoc per al sistema d’atenció a la dependència amb reflex en els PGE que serveixi per revertir les retallades del 2012 i 2013 i assegurar una millor atenció a les persones dependents i recuperar prestacions», ha remarcat Álvarez.

En concret, ha avançat que es generalitzarà el servei de teleassistència, es garantirà el finançament a les CCAA, s’augmentaran les hores d’atenció domiciliària, es recuperaran les compatibilitats entre prestacions i serveis, i s’avançarà en la regulació de la figura de l’assistent personal.

450 milions menys 

Álvarez ha criticat que el sistema d’atenció a la dependència compta amb «450 milions d’euros de finançament menys que el 2010 fruit de les retallades del 2012», però, alhora, «hi ha mig milió d’usuaris més», una cosa que és «difícil de casar» i «obliga a fer malabars».

Per això, ha indicat que el reforç del sistema de la dependència ha de passar per «incrementar el nivell mínim i restablir el nivell acordat», per «millorar el finançament en el pla concertat de serveis socials que acumula importants retallades» i perquè «l’eix de les cures a les persones grans de llarga durada dependents o amb discapacitat sigui un dels prioritaris en la distribució dels fons de reconstrucció europeus».

Álvarez ha precisat que el pròxim 2 d’octubre han convocat un consell territorial per traslladar als consellers i conselleres de les CCAA informació detallada sobre el pla de xoc sobre dependència. A més, ha avançat que crearan també un grup de treball per «repensar el model de cures de llarga durada».

Protegir els centres residencials

Durant la seva intervenció en la Comissió, el secretari d’Estat de Serveis Socials ha defensat l’actuació del Govern i, en concret, del Ministeri de Drets Socials, dirigit pel vicepresident segon, Pablo Iglesias, davant la crisi, tot i que tampoc mostren «ni complaences ni triomfalismes».

Segons ha remarcat, és «competència de les CCAA», però ha assegurat que la Secretaria d’Estat ha facilitat «eines» per «intentar evitar que els centres residencials es convertissin en espais de contagi i vectors de propagació».

«La responsabilitat no es delega i no hem llançat pilotes fora en cap moment; des d’aquesta Secretaria d’Estat, respectant escrupolosament les nostres competències, hem donat instruments perquè els qui eren competents, les CCAA, poguessin exercir el seu treball en una col·laboració que ha sigut correcta i fructífera», ha assegurat en resposta a preguntes de la diputada del PP Alicia García.

Proves PCR a tota la residència

Precisament, davant els retrets de la diputada popular, que ha acusat el Govern de l’«absència de protocols» als centres residencials i de la realització de proves PCR només als nous ingressos, el secretari d’Estat ha negat les dues afirmacions i ha puntualitzat que existeix l’obligació de realitzar PCR a tots els residents i treballadors d’una residència quan apareix un brot, o el que és el mateix, un positiu.

Notícies relacionades

«Avui la coordinació sociosanitària no només no falla, sinó que és efectiva. ¿Això vol dir que hem de ser complaents? No, la situació continua sent d’enorme tensió», ha reconegut Álvarez. Si bé, ha instat la resta de grups parlamentaris a «no utilitzar això com un maó que es llança al cap d’uns a d’altres», perquè ho considera «una malaptesa».

Davant aquesta segona onada de la pandèmia, Ignacio Álvarez ha posat en relleu la importància del grup de treball Centres Residencials i Covid-19, que es va crear al juny amb l’objectiu de compartir informació i criteris, i consensuar propostes i mesures de coordinació per preparar una resposta adequada davant possibles rebrots, i que presentarà un informe en el pròxim consell territorial.