Tribunals

Un jutge ordena la custòdia compartida del gat d'una parella que es va separar

El Melenas ha de passar quinze dies al mes amb cadascun dels integrants i tots dos estan obligats a assumir al 50% les despeses de manutenció i atencions

gato melenas car 1200

gato melenas car 1200

3
Es llegeix en minuts
Luis Ángel Vega

L’avanç electoral del 2019 i la terrible pandèmia del 2020 han impedit que tirés endavant la reforma de la llei d’Enjudiciament Civil que havia de reconèixer que els animals de companyia (i tots en general) són éssers que senten i pateixen i no són propietats o coses, per la qual cosa mereixen un tracte d'acord amb la seva dignitat. Aquesta reforma hauria donat un cop de mà al magistrat Miguel Antonio del Palacio, titular del Jutjat de primera instància número 8 d’Oviedo, que dilluns passat va dictar una sentència poc comuna (de fet hi ha molt pocs antecedents) per la qual estableix la custòdia compartida d’un gat entre els membres de la parella amb qui havia viscut en els últims anys, després que aquests decidissin trencar la seva relació. El Melenas, un magnífic Maine Coon de llargs cabells i bona mida, passarà ara quinze dies al mes amb cadascun dels seus amos, que compartiran, a més, al 50% les despeses de manutenció i atenció. Com si es tractés d’un fill.

La sentència satisfà el demandant, l’advocat Manuel Ángel Gutiérrez Rozos, que es va veure obligat a emprendre accions legals després que la seva exparella es negués a deixar-li veure el Melenas, al considerar que el gat era de la seva total i única propietat. El litigi era més complex, perquè hi havia un quart personatge en aquesta història, la gata persa Shasha, no menys preciosa que el Melenas. Gutiérrez, els interessos del qual ha defensat el lletrat Héctor Nieto Canedo, també reclamava la custòdia compartida de la mixeta, que havia entrat en les vides de la parella al poc d’iniciar la convivència, l’any 2013.

No obstant, la dona assegurava que «Shasha» era un regal de la seva germana i, per tant, de la seva exclusiva propietat. El demandant va adduir que havia conviscut amb la gata sis anys i, a més, l’havien batejat amb el nom d’una discoteca que havia tingut amb un amic al barri madrileny de Moncloa, cap als anys noranta. La declaració de la germana va venir a corroborar que «Shasha» havia sigut un regal per a la dona i no per a tots dos, per la qual cosa el jutge va decidir excloure la gata de qualsevol acord de custòdia compartida.

Manuel Ángel Gutiérrez Rozos, amb el gat del litigi i la Sasha.

Determinar amb qui s’havia de quedar el Melenas era més complex. La parella el va comprar el 2016 en un viver de Maine Coon de Gijón. Van pagar 400 euros abans del seu naixement i 400 més en l’entrega. A la factura hi figurava que havia sigut la dona la que havia pagat els diners, i al contracte de benestar animal també hi figurava la seva firma. No obstant, hi va haver un detall que no li va passar desapercebut, al magistrat. I és que, al correu que va remetre la criadora a la parella per explicar quines atencions havien de procurar al Melenas, va utilitzar l’expressió «vosaltres», donant a entendre que el gat era per a tots dos.

Notícies relacionades

En el judici, la criadora va indicar que li havia fet l’efecte que el gat anava a formar part de la unitat familiar, i que no era exclusivament per a la dona. És el que finalment ha determinat el jutge. Com no té cap altre instrument a mà, el jutge declara la «copropietat» de l’animal. Hi ha la declaració de la criadora, però també el fet que, quan la dona se’n va anar de viatge uns mesos a Benidorm, el febrer de 2019, va deixar els gats sota la custòdia del demandant. La dona havia demanat que el jutge rebutgés la demanda perquè deia que la seva exparella demanava compartir els gats per continuar veient-la malgrat que havien trencat la relació. Fins i tot havia esgrimit que l’home li havia enviat un missatge indicant: «Els nostres gats són teus». Però tots aquests arguments han sigut desestimats pel magistrat.

Manuel Ángel Gutiérrez diu que són «molts anys amb els gats» i que els té «molt de carinyo». Tot i que li fa pena no tornar a veure la Shasha, es conforma amb el Melenas. I reclama que la llei reconegui el que està en la ment de tots els amants dels animals, que aquests «tenen sentiments i no són una propietat més».