NOUS CASOS EN HUMANS

El virus del Nil s'estén a Cadis

Andalusia confirma quatre positius hospitalitzats, que se sumen als 24 casos detectats ja a Sevilla

El brot va sorgir a mitjans de l'agost passat a la comarca del Baix Guadalquivir

undefined54527996 dos trabajadores durante las labores de fumigaci n contra lo200909120027

undefined54527996 dos trabajadores durante las labores de fumigaci n contra lo200909120027 / Maria Jose Lopez

1
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

El brot de ‘Virus del Nil’, detectat a mitjans d’agost a diversos municipis riberencs del Guadalquivir, ha fet el salt a Cadis. La Conselleria de Salut va confirmar aquest dissabte l’existència de quatre casos positius, amb un quadro mèdic de meningoencefalitis, que es mantenen ingressats a l’Hospital de Port Real. Un d’ells està sent tractat a la Unitat de Cures Intensives amb un xoc sèptic. Aquests casos se sumen als 24 ja confirmats a la província de Sevilla, on hi ha unes altres set possibles contagiades pendents de les proves.

El West Nile Virus o Febre del Nil és una malaltia que es transmet a través del mosquit comú. Sol trobar-se en aus procedents del continent africà, de les quals l’insecte s’alimenta, contagiant-se i introduint-la posteriorment en humans, cavalls o altres mamífers amb la seva picada. L’Organització Mundial de la Salut assenyala que afecta de manera asimptomàtica en aproximadament el 80% dels infectats, i tot just l’un per cent registra símptomes més greus, com a meningoencefalitis.

Notícies relacionades

En l’última dècada s’havien documentat diversos casos en cavalls, i molt esporàdicament en humans. No obstant, la sobrepoblació aquest any a causa de les pluges i a l’abandonament de les petites masses d’aigües estancades pel confinament ha provocat un augment dels casos, especialment a la comarca del Baix Guadalquivir, una zona de maresma. El govern regional va detectar durant l’estiu cavalls i, fins i tot, aus contagiades a Sevilla, Cadis i Huelva, així com a Catalunya. Però, ara també hi ha casos en humans a les dues primeres províncies. El brot, el més greu dels registrats fins ara al nostre país, ha segat ja la vida de tres persones d’entre 70 i 85 anys. Així mateix, una família de Sevilla capital atribueix també a aquesta malaltia la mort d’un home de 70 anys, el contagi dels quals va ser confirmat, malgrat que havia sigut donat d’alta dies abans.

A falta de vacuna, l’única via per evitar contagiar-se és la prevenció, mitjançant repel·lents, mosquiteres o evitant estar a l’aire lliure en les hores de més activitat dels insectes, i la fumigació. Els ajuntaments i les diputacions de les tres províncies andaluses afectades ja han realitzat fumigacions a nuclis urbans i zones públiques, mentre que l’executiu regional ha dissenyat un pla de xoc amb fumigacions mitjançant drons en zones específiques d’aiguamolls i arrossars.