CONFLICTE A VIGO

A judici per «amenaçar» els ocupes que viuen a la seva casa perquè la deixin

Fa més d'un mes que l'amo i la seva dona, tots dos a l'atur, intenten recuperar la vivenda

a413cf2b-e160-49fe-8a04-4d9b7b27b230

a413cf2b-e160-49fe-8a04-4d9b7b27b230

3
Es llegeix en minuts
Carlos Ponce

Miguel Ferreira i Nuria Rodríguez, matrimoni de Vigo (Pontevedra), estan vivint una situació surrealista després que tots dos es quedessin sense feina a causa de la pandèmia. Veïns del carrer Fátima, a Vigo, quan es van quedar a l’atur van decidir mudar-se a una casa familiar heretada, de la qual ell és el propietari, per estalviar. Però, quan es disposaven a fer-ho, van topar de cara amb la realitat: aquesta vivenda, ubicada a Fonte Escura –entre Cabral i Candeán–, estava ocupada, informa ‘El Faro de Vigo’, del grup Prensa Ibérica.

La inquilina és amiga de la dona del Miguel, a qui van permetre viure allà perquè estava passant una situació complicada. Però quan li van dir que se n’havia d’anar perquè ells pretenien mudar-s’hi, la dona es va atrinxerar i es va negar a abandonar l’immoble. L’altra solució que li van proposar va ser pagar un lloguer mensual d’uns 300 euros, cosa que també va rebutjar. Llavors van decidir posar una denúncia als jutjats de Vigo, però encara no hi ha cap resolució per portar a terme el desnonament pertinent.

El cas va donar un tomb quan la parella de l’ocupa se’n va anar a viure amb ella. El Miguel, el propietari, va tornar allà el cap de setmana passat a demanar-los que abandonessin la casa. I els ocupes van trucar a la policia i van decidir demandar l’amo per «amenaces verbals» al comminar-los que deixessin casa seva. Segons els inquilins no desitjats, el Miguel els va dir que mataria el seu gos i els va amenaçar que els cremaria el cotxe, una cosa que ell nega amb rotunditat. «Tot això és fals, es volen fer les víctimes quan les víctimes som nosaltres», afirma.

Data només per a les amenaces

Mentre els jutjats encara no s’han pronunciat per desnonar els ocupes, el Miguel ja ha sigut citat per a un judici ràpid el 24 d’octubre per aquestes suposades amenaces. «I jo mentrestant segueixo sense casa meva i sense les meves coses, fotos molt valuoses per a mi... Hi tinc tota la meva vida», afirma desesperat el Miguel, que no obstant espera sortir airós d’aquest judici «perquè tot el que diuen és fals».

Segons el propietari, a més, aquests inquilins li estan fent la vida impossible, ja que han destrossat la casa tant per fora com per dins. «Té les finestres trencades, els mobles antics de la meva família podrits en unes golfes, tot espatllat... Estan arruïnant el meu passat i el futur de la meva família. No sé quant més podem aguantar», diu el Miguel.

S’ha de tenir en compte, a més, que el Miguel s’havia gastat uns 22.000 euros en reformar la vivenda pensant que hi aniria a viure després de la seva jubilació, però, per qüestions econòmiques, després de quedar-se sense feina ell i la seva dona i amb una filla de nou anys, necessitaven mudar-s’hi ara. I els està sent impossible i no troben vies per poder desnonar al més aviat possible els ocupes. Una d’elles, no s’ha d’oblidar, és una amiga de la dona del Miguel.

Viure de l’atur

Notícies relacionades

En un primer moment, quan li van dir a l’amiga de la dona del Miguel, que finalment es va acabar convertint en ocupa, que havia d’abandonar la casa perquè la necessitaven ells per viure, li van oferir diverses solucions perquè no es quedés sense sostre. Entre aquestes que els pagués aquest lloguer de 300 euros mensuals per aquesta mateixa vivenda o una altra renda al mes pel pis on viuen ells al carrer Fátima. Però les dues propostes van ser rebutjades per l’ocupa, que va decidir mantenir-se atrinxerada.

Miguel Ferreira i Nuria Rodríguez ara viuen del subsidi d’atur que cobren tots dos i de l’ajuda de les seves famílies. Tot i que la vivenda on resideixen en l’actualitat al carrer Fátima també és propietat familiar, comporta unes despeses massa elevades que ara mateix no poden mantenir, i que a la casa ocupada de Fonte Escura no haurien d’afrontar perquè, entre altres coses, per exemple, no haurien de pagar una quota mensual de comunitat.

Temes:

Okupes Vigo