INCERT ANY ACADÈMIC

La directora d'un institut de Madrid dimiteix per «esgotament físic i mental»

Raquel Pérez Cayuela se sent «menystinguda» per les autoritats polítiques de la Comunitat de Madrid i no vol ser «còmplice de la ineficàcia» d'una tornada al col·le marcada per la improvisació

zentauroepp54816403 madrid200907112247

zentauroepp54816403 madrid200907112247

2
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

Raquel Pérez Cayuela és professora de música. Una mestra il·lusionada i implicada. Fa dos anys va ser nomenada directora de l’institut Carmen Martín Gaite, a Moralzarzal, un poble ubicat a la Sierra Noroeste de Madrid. Va ser una experiència «enriquidora», que es va veure colpejada al març per la pandèmia, el tancament escolar i el duríssim confinament. Durant mesos es va sentir «completament abandonada» per les autoritats polítiques de la Comunitat de Madrid. Ara, quan el curs escolar es posa en marxa, Pérez Cayuela presenta la seva dimissió. No pot més. Està «esgotada físicament i mentalment». I no és l’única.

Per més titulars que ofereixi sobre les mesures de seguretat i reforç educatiu la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, i els seus consellers de Sanitat i Educació, Pérez Cayuela sap que les iniciatives arriben tard. «La feina que vam fer durant el juliol serveix de molt poc. Ara cal tornar a fer-la amb molta rapidesa [...] Confiava que una vegada acabada l’alarma l’administració començaria a treballar amb els centres per preparar l’inici de l’any acadèmic i ens dotaria d’una infraestructura necessària, però no va ser així», assegura en una dolguda carta que acaba d’enviar als pares i les mares dels estudiants.

Més retallades

Notícies relacionades

«Igual que els sanitaris, els docents n’estan farts de fa temps. Les autoritats de Madrid anuncien reforços de cara a la tornada al col·le, però l’exemple de la Raquel demostra que la realitat dels centres educatius són les retallades», explica Ángel Martínez, regidor socialista a l’oposició al consistori de Moralzarzal. «Conec personalment la Raquel. L’any passat vaig ser regidor de Joventut i vaig treballar molt amb ella. És una professional molt il·lusionada, però li han robat l’energia. Em fa mal veure-la així. Se sent menystinguda i no vol ser còmplice de la ineficàcia de les autoritats polítiques», explica. Quan comenci el curs de secundària, Pérez Cayuela deixarà de ser la directora però continuarà exercint de professora de música.

L’institut Martín Gaite obrirà ben aviat les seves portes amb un dèficit considerable. Les ràtios, per sobre del recomanable. La psicòloga, professió més que necessària entre els adolescents, i més en plena pandèmia, només està contractada per a mitja jornada. La figura del cap d’estudis ha deixat d’existir. Els habituals equips de protecció individual (epis) els va comprar l’equip directiu abans de l’estiu, tot i que ara n’han arribat alguns per part de la Comunitat de Madrid. En principi, l’institut tindrà una infermera, tot i que no per la pandèmia, sinó perquè el centre té estudiants diabètics. La formació tecnològica dels professors –molt necessària en cas d’un altre tancament escolar– brilla per la seva absència, igual que la dotació de material. El que sí que està al dia és el reforç de la neteja i desinfecció del centre. «Això depèn de contractes privats, així que les autoritats sí que han complert. Però tot el que és gestió pública, res de res», denuncia el regidor a l’oposició.