RETORN A LES CLASSES PRESENCIALS

Tornada al col·le: el puzle de la conciliació familiar

Els pares i les mares poden recuperar la seva vida laboral amb normalitat una vegada obertes les escoles, però el camí és ple de pedres

zentauroepp54753898 valencia 2 9 2020 sociedad  coronavirus educaci n preparativ200905191158

zentauroepp54753898 valencia 2 9 2020 sociedad coronavirus educaci n preparativ200905191158 / Miguel Lorenzo

5
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

La tornada al col·le és un repte no només per a les escoles i les autoritats sanitàries. També per a les famílies. Una vegada oberts els centres educatius, els pares i les mares poden reprendre amb normalitat les seves agendes laborals. Però hi ha moltes pedres al camí. Et donem vuit claus perquè afrontis el puzle de la conciliació.

¿Estic obligat a portar el meu fill a l’escola?

Si el teu fill té més de 6 anys (o en té 5 però els compleix abans de gener) l’escolarització és obligatòria per llei. Cursar primària i secundària (fins als 16 anys) és un dret dels nens i les nenes i un deure dels pares i les mares, una cosa que no ocorre en els dos cicles de l’educació infantil (0-5 anys). La por del contagi al coronavirus no eximeix els progenitors de la seva obligació d’escolaritzar els fills. El Ministeri d’Educació ha encarregat un informe jurídic per estudiar què fer amb les famílies que, malgrat tot, es neguin a portar els seus fills a l’escola. Moltes escoles han decidit que, en cas d’absentisme, el reportaran a la conselleria d’Educació.

¿Cometo un delicte si decideixo no portar-l’hi?

La Fiscalia ha emès un comunicat deixant clar que la preocupació per la garantia de la salut és «comprensible i compartida», però que l’assistència presencial dels alumnes «constitueix una obligació ineludible per als pares o tutors dels menors afectats». I la seva «desatenció voluntària, injustificada i persistent portarà les conseqüències legals derivades de l’incompliment dels deures inherents a la pàtria potestat». L’absentisme pot constituir un delicte d’abandonament familiar, comès pels progenitors o tutors, recollit a l’article 226 del codi penal, que es castiga amb penes de multa, presó de fins a sis mesos i pèrdua de la pàtria potestat per un període de fins a 10 anys. Tot això és la teoria. Una altra cosa és la realitat.

¿Puc fer una vaga de pares i mares?

Hi ha progenitors que han decidit convocar una vaga-manifestació a les portes del centre i no portar els seus fills a l’escola. Almenys, el primer dia. És el cas de l’AMPA de l’escola pública d’Infantil i Primària Xarblanca, a Marbella. Les famílies s’han citat per a dijous, primer dia de col·le a Andalusia, per exigir una baixada de ràtios i que no hi hagi aules de 27 alumnes, informa Julia Camacho. En principi, la vaga està prevista només per a un dia. Però l’AMPA no descarta més mobilitzacions.

Un nen amb mascareta davant una escola a Madrid. / JOSÉ LUIS ROCA

¿Em donaran la baixa laboral si el meu fill es contagia?

Sí. Serà una baixa laboral per incapacitat temporal, que consisteix en un permís retribuït amb càrrec a la Seguretat Social i pel que es percep entre el 60% i el 75% del sou. També cobreix els treballadors autònoms, tot i que la seva retribució varia en funció dels casos. Si el teu fill no es contagia de coronavirus, però ha de guardar quarantena perquè un company del seu grup bombolla (en els cursos dels nens més petits) sí que ha donat positiu o, en el cas dels més grans, és contacte estret d’un company contagiat també tindràs dret a aquesta baixa. Almenys, així ho ha anunciat fa dies el vicepresident de l’Executiu, Pablo Iglesias. El Ministeri de Treball i el d’Inclusió i Seguretat Social estan estudiant aquest canvi normatiu al costat dels agents socials perquè ara mateix no està contemplat en les lleis laborals.

¿Hi haurà extraescolars i permanències?

A moltes escoles sí que seguiran les permanències, ampliació de l’horari escolar perquè els pares que així ho necessitin de cara a la conciliació puguin deixar abans i recollir després els seus infants. Mitjançant portatalonaris, és clar. Les escoles han de veure com es manté la seguretat tenint en compte que en permanències se solen barrejar nens de diverses classes. Si la climatologia ho permet, tenir-los al pati podria ser una opció. Respecte a les extraescolars, una altra activitat que serveix perquè els progenitors puguin combinar els seus horaris laborals amb els escolars, tot depèn. Els protocols oficials de Madrid i Catalunya les permeten, tot i que la ministra d’educació, Isabel Celaá, no es va mostrar a favor perquè implica barrejar estudiants, amb el risc de contagi que això comporta. Hi ha algunes acadèmies que ofereixen extraescolars, com música i dansa, que sí que han obert les seves portes, però han notat que el nombre d’alumnes matriculats ha disminuït considerablement.

¿Podem deixar els petits amb els avis?

Sanitàriament, no és la millor opció. Els avis són sector de risc i tots hauríem d’extremar les precaucions amb ells. Si alguna cosa ha demostrat aquesta pandèmia és que el comodí per a la conciliació té nom d’àvia. Però, fins que no hi hagi una vacuna, hauríem d’utilitzar altres comodins. Tampoc es pot amputar la relació avis-nets. Quedem amb ells, però anant amb compte. Si els veiem, millor que sigui al parc, a l’aire lliure, on el risc de contagi és bastant menor. Però res de petons a la cara. I si els abracem, per l’esquena.

¿Què passa amb les tardes al parc?

Notícies relacionades

Alguns docents estan recomanat a les famílies que vagin directament de l’escola a casa per evitar els contactes socials que impliquen les tardes al parc. Els espais oberts són menys perillosos que els tancats o mal ventilats, així que tampoc passa res per estar amb els petits al parc. Això sí, s’han acabat les reunions multitudinàries. Molt millor si no et relaciones amb ningú o, a tot estirar, amb algun membre del mateix grup bombolla. Amb mascareta ben posada i distància de metre i mig, de la mateixa manera que ho han de fer les mares, els pares i altres cuidadors.

¿Puc celebrar una festa infantil d’aniversari?

Millor en la intimitat. Si és amb amics, que siguin pocs i a l’aire lliure. S’han acabat les celebracions grans i sorolloses. Pel que fa als pares, alguna cosa bona havia de tenir la pandèmia.