treball únic a europa

Un estudi alerta de l'alta presència de nicotina als locals de catximbes

La Unitat del Control del Tabac de l'Institut Català d'Oncologia ha analitzat 20 establiments de Barcelona on es fuma amb pipes d'aigua

sisha

sisha / CARLOS MONTANYES

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un estudi realitzat per la Unitat del Control del Tabac de l’Institut Català d’Oncologia (ICO) en 20 locals de Barcelona on es fuma amb pipes d’aigua, conegudes com catximbes o xixes, ha demostrat la presència d’altes concentracions de nicotina i partícules fines en l’ambient. Aquest és el primer treball d’aquestes característiques realitzat a Espanya i a Europa, i l’ha publicat la revista científica ‘Environmental Research’.

El centre ha alertat que l’ús de pipes d’aigua «s’està popularitzant donada la falsa creença que són productes innocus, sense tabac», i ha assenyalat que el seu consum i l’exposició passiva al fum augmenten el risc de patir càncer de pulmó, malalties respiratòries i cardiovasculars a causa dels tòxics derivats del tabac i les partícules fines que emeten.

Valors alts

Malgrat la prohibició de fumar a l’interior dels locals, els investigadors han constatat que en 19 dels 20 establiments analitzats hi havia elevades concentracions de nicotina.

En concret, pel que fa a la nicotina, el treball ha detectat un nivell mitjà d’1,15 microg/m3 de mitjana, amb valors de fins a 8,16 microg/m3, mentre que en el cas de les partícules fines s’ha registrat una mitjana de 230,5 microg/m3 i un valor màxim d’1.758,1 microg/m3. Aquests valors estan molt per sobre dels nivells mitjans en punts de control a la via pública: 0,03 microg/m3 de nicotina i 10 microg/m3 de partícules fines.

Necessitat de «regular»

«Aquestes dades demostren que cal regular amb més detall l’ús de les pipes d’aigua, amb tabac o sense, atesa la gran concentració de partícules fines que produeixen i que és un risc per a la salut», ha advertit la primera signant de l’estudi i investigadora de l’ICO-IDIBELL, Ariadna Feliu.

Notícies relacionades

Així mateix, la coautora de l’article i investigadora de l’ICO-IDIBELL Marcela Fu, ha recordat que les pipes d’aigua «són una porta d’entrada a l’addicció a la nicotina entre els joves i adolescents, que porta al consum d’altres formes de tabac».

Risc d’infecció de coronavirus

En relació amb el context actual de la pandèmia, el director d’Epidemiologia i Prevenció de l’ICO i responsable de l’estudi, Esteve Fernández, ha remarcat que l’ús compartit de les pipes d’aigua entre diverses persones i el fum exhalat augmenten el risc d’infecció per coronavirus. Per això, per exemple, s’han prohibit en locals d’hostaleria de Melilla.

Temes:

Tabaquisme