Cau una xarxa que es feia passar per oficials de l'Exèrcit dels EUA per estafar dones amb falses relacions

Detingudes sis persones de l'organització, que va arribar a robar més de 226.000 euros a una de les seves víctimes, a València, Barcelona i Las Palmas de Gran Canaria

zentauroepp54575487 oficials200821091407

zentauroepp54575487 oficials200821091407

2
Es llegeix en minuts
Ignacio Cabanes

«És un plaer conèixer-te, estimada meva. ¿Com és el teu dia i la vida allà? Soc dels Estats Units..., vaig perdre la meva dona fa tres anys..., tinc un fill..., vull entaular una amistat amb tu, potser podem tenir una relació seriosa». Aquests són alguns extractes del missatge amb què una xarxa d’estafadors tractava d’entabanar dones, viudes o solteres, amb l’estafa del «fals idil·li», segons publica el diari ‘Levante-EMV’, del grup Prensa Ibérica, al qual també pertany El Periódico de Catalunya

L’equip de Policia Judicial de la Guàrdia Civil de Gandia ha desarticulat aquesta organització, que va arribar a estafar a una de les seves víctimes més de 226.000 euros, després de la detenció de sis persones a València, Barcelona i Las Palmas de Gran Canaria.

Falsos perfils en xarxes socials

Els detinguts, la majoria de nacionalitat nigeriana tret d’un arrestat espanyol, creaven perfils falsos a les xarxes socials i es feien passar per oficials de l’Exèrcit nord-americà, d’alt rang i en tasques humanitàries en algun país del Pròxim Orient. També simulen ser metges militars o enginyers marins, però sempre d’origen nord-americà, de bona posició social i habitualment viudos i amb algun fill adolescent. En moltes de les ocasions arriben a suplantar identitats reals utilitzant fotografies i noms de ciutadans americans.

Una vegada entabanada la seva víctima i entaulada una relació virtual més pròxima, li sol·liciten diners per a les gestions per un suposat enviament que han de rebre i que no poden treure del país sense la seva ajuda.

Agents de l’equip de Policia Judicial de Gandia van iniciar les investigacions de l’anomenada Operació Usafus arran de la denúncia d’una dona, que assegurava haver sigut víctima d’una estafa de més de 226.000 euros, segons fonts de l’Institut Armat.

Aquesta organització s’hauria aprofitat de l’increment de les relaciones interpersonals per xarxes socials a causa de l’actual situació sanitària, per atraure les seves víctimes en xarxes socials a través de perfils falsos, utilitzant-ne en especial un en el qual es fan passar per un oficial de l’exèrcit dels EUA en missió de pau en un país del Pròxim Orient.

Entramat d’operacions bancàries

Notícies relacionades

A més, durant les investigacions els agents han detectat una sèrie d’activitats d’aquesta xarxa per cometre les estafes, que utilitzava un entramat d’operacions bancàries per intentar eludir els controls pertinents i d’aquesta manera intentar rentar els diners que havien sigut obtinguts de forma il·lícita.

Una vegada identificats els membres d’aquesta xarxa d’estafadors, s’han practicat detencions de forma simultània a les províncies de Barcelona (quatre detinguts), Las Palmas de Gran Canaria (una) i dues a València. Així mateix s’han bloquejat quatre comptes corrents i s’han intervingut al voltant de 40.000 euros, segons fonts de la Guàrdia Civil.