PROBLEMES DE PROVEÏMENT

La Covid-19 accelera l'escassetat de portàtils a les escoles dels EUA

Les limitacions per la pandèmia i les tensions comercials dificulten satisfer l'alta demanda d'ordinadors per al nou curs escolar

image-2

image-2

3
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El mes de setembre s’acosta i el nou curs escolar es presenta ple de dubtes als Estats Units. Mentre decideixen si reobrir totalment o parcialment a distància, moltes escoles i instituts s’estan trobant amb escassetat d’ordinadors portàtils, segons va informar ‘Axios’ dissabte passat. Aquesta falta de material afecta especialment els anomenats Chromebooks, portàtils lleugers i de baix cost auspiciats per Google, la implantació dels quals ha sigut clau en molts centres escolars a l’altra banda de l’Atlàntic.

Com també va succeir en gran part del món, les mesures de confinament degudes a la crisi sanitària de la pandèmia del Covid-19 van forçar un impuls del teletreball que va portar a un important augment de les vendes d’ordinadors portàtils i altres materials que faciliten el treball o les classes a distància. Als EUA la demanda es va disparar a mitjans de març, quan Califòrnia, Washington i Nova York van decretar el confinament a casa. «Les vendes han crescut entre un 20% i un 40% cada setmana des d’aleshores», segons va explicar al diari digital ‘Axios’ l’analista Stephen Baker. Un augment de la demanda al qual els productors no han pogut fer front. «Fa 25 anys que em dedico a això i aquest nivell de demanda una vegada i una altra cada setmana és simplement increïble». Les vendes en la segona setmana d’agost han arribat als 2.200 milions d’euros, un 34,4% més que l’any passat.

Aquest impuls va arribar després que la crisi sanitària, iniciada a la Xina, causés una paràlisi temporal de la fabricació i distribució d’aquests productes tecnològics, que va reduir fins a un 20% la producció industrial del país. «La majoria d’això es redueix a la cadena de subministrament a la Xina, on es fabriquen i s’envien la majoria de portàtils i tauletes», explicava l’experta en anàlisi de mercats Lauren Guenveur a la revista ‘Fast Company’.

I les tensions per la guerra comercial entre els EUA i la Xina no van ajudar. L’any passat empreses tecnològiques van protestar per l’amenaça d’aplicar aranzels sobre materials que es fabriquen en terra asiàtic com portàtils o tauletes. No obstant, aquestes barreres van acabar sent parcialment descartades. A l’abril, la Casa Blanca va endurir les condicions per evitar que Pequín obtingués tecnologia avançada dels EUA que pogués ser utilitzada amb finalitats militars, un greuge més en la baralla comercial i tecnològica que enfronta les dues potències. «Les restriccions nord-americanes a l’exportació de productes d’alta tecnologia limiten la compra de productes electrònics», va assenyalar al Wall Street Journal Lu Xiang, investigador de l’Acadèmia Xinesa de Ciències Socials, abans de la cancel·lació de les reunions bilaterals del cap de setmana passat.

L’escassetat també ha afectat components interns d’aquests productes com processadors, pantalles o bateries. Segons va explicar a ‘Axios’ Gregg Prendergast, president de la divisió nord-americana de la multinacional taiwanesa d’electrònica Acer, els retards en els enviaments de material –causats també per la falta de personal als ports a causa de la pandèmia– han afectat una demanda «històrica» tant de particulars com de les administracions públiques.

Notícies relacionades

A Boise, capital de l’estat d’Idaho, al nord-oest del país, esperen des d’aquest dilluns que arribi un enviament de fins a 13.000 portàtils. Sense aquests portàtils, un 39% dels estudiants del districte es quedaran sense accés a aquesta tornada a l’escola virtual, informa el diari ‘IdahoStatesman’. El mateix problema es repeteix en altres regions dels EUA. A la ciutat de Pittsburgh, a Pennsilvània, l’escola pública va repartir aquest dimarts portàtils perquè es puguin seguir les classes, que seran online durant almenys les primeres nou setmanes de curs escolar.

L’escassetat de material tecnològic afectarà els estudiants econòmicament més vulnerables. Segons Gizmodo, més del 80% dels alumnes en acollida no tenen ordinador i alguns districtes eviten deixar-los aquest material, una cosa que perjudica les minories negra i llatina.