GUERRA TECNOLÒGICA

Trump recolza l'oferta d'Oracle per comprar TikTok

La tecnològica, el fundador de la qual és un conegut donant i simpatitzant de Trump, competeix amb Microsoft per aconseguir el negoci de la xarxa social xinesa

El president va llançar un ultimàtum i va amenaçar de prohibir TikTok si no venia el seu negoci a empreses nord-americanes en un termini de 90 dies

FILE PHOTO: China and U.S. flags are seen near a TikTok logo in this illustration picture taken July 16, 2020. REUTERS/Florence Lo/Illustration/File Photo

FILE PHOTO: China and U.S. flags are seen near a TikTok logo in this illustration picture taken July 16, 2020. REUTERS/Florence Lo/Illustration/File Photo / Florence Lo (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La carrera per aconseguir el negoci de TikTok s’accelera. Aquest dimecres el president nord-americà Donald Trump va mostrar el seu recolzament públic a l’oferta de la tecnològica Oracle per adquirir les accions de la xarxa social xinesa i les seves activitats als Estats Units, el Canadà, Austràlia i Nova Zelanda. «És una gran companyia», ha assenyalat.

Així, Oracle entra de ple en la pugna per TikTok, propietat de la xinesa ByteDanceque negocia des de fa dies amb Microsoft, segons va avançar aquest dimarts el ‘Financial Times’. El negoci global de TikTok podria ascendir a un valor total de fins a 50.000 milions d’euros, però es desconeix quina és l’oferta d’Oracle pel seu negoci anglosaxó, valorat en 20.000 milions d’euros. La companyia de Bill Gates intenta adquirir tot el negoci internacional de la famosa ‘app’ de vídeos virals, també el que afecta grans mercats com Europa i l’Índia.

El pronunciament de Trump inquieta a molts. El fundador i president d’Oracle, Larry Ellison, va llançar aquest mateix any un acte per recaptar fons i recolzar la carrera a la reelecció del president, segons Bloomberg. «Crec que el seu propietari és un gran tipus, és una gran persona», es va limitar a assenyalar Trump, a preguntes dels periodistes. «Li dono suport i vull que li vagi bé», va dir Ellison, el cinquè home més ric dels EUA, a l’abril.

Ultimàtum a TikTok

S’acosten les eleccions presidencials als Estats Units i Trump vol rellançar el missatge de confrontació contra la Xina que el va portar a la Casa Blanca ara fa quatre anys. Així, la setmana passada el president va llançar un ultimàtum a TikTok, punta de llança de l’avantguarda tecnològica xinesa, i li va donar fins al 15 de setembre per vendre el seu negoci a una companyia nord-americana. Si no ho fa, va amenaçar amb prohibir l’aplicació, un fenomen social que ja compta amb més de 100 milions d’usuaris.

Notícies relacionades

Trump ha reiterat que ByteDance i TikTok suposen una «amenaça per a la seguretat nacional», esgrimint sense proves que la companyia serveix com a mecanisme d’espionatge per a Pequín i que pot cedir-li les dades que recopila dels usuaris nord-americans. El cert és que TikTok emmagatzema aquestes dades en bases localitzades a Virgínia (amb còpia de seguretat a Singapur) i que no hi ha cap evidència que hagi censurat contingut o seguit les ordres del règim de Xi Jinping. «TikTok mai ha proporcionat cap dada dels EUA al govern xinès, i no ho faria si se li demanés», han remarcat.

Un desmentiment que, com d’altres, no sembla afectar la retòrica nacionalista d’un Trump preocupat per unes enquestes que afavoreixen el seu rival demòcrata, Joe Biden, davant una reelecció presidencial que se li pot entravessar.