mesures estrictes

Islàndia: doble test o quarantena de 14 dies a qui entri al país

Els que optin pels PCR s'hauran de confinar 5 o 6 dies, fins a tenir el resultat de la segona prova

13/06/2019 13 June 2019, Iceland, Reykjavik: German President Frank-Walter Steinmeier (L) and Gudni Thorlacius Johannesson President of Iceland, take a ferry to Heimaey Island on the Westman Islands. Steinmeier and his wife are on a two-day state visit to Iceland. Photo: Bernd von Jutrczenka/dpa

13/06/2019 13 June 2019, Iceland, Reykjavik: German President Frank-Walter Steinmeier (L) and Gudni Thorlacius Johannesson President of Iceland, take a ferry to Heimaey Island on the Westman Islands. Steinmeier and his wife are on a two-day state visit to Iceland. Photo: Bernd von Jutrczenka/dpa / Bernd von Jutrczenka/dpa (Europa Press)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les autoritats islandeses han començat a obligar aquest dimecres a tots els viatgers que entrin al país a passar un doble test de coronavirus o sotmetre’s a una quarantena de 14 dies pels rebrots i l’augment de positius registrats en les últimes setmanes.

Islàndia ja aplicava des del 15 de juny, quan va obrir sense restriccions les seves fronteres a tots els ciutadans de l’espai Schengen i del Regne Unit, un sistema que obligava a elegir entre quarantena o passar un test.

El primer, 60 euros; el segon, gratuït

El test va ser gratuït fins a l’1 de juliol, quan l’obertura de fronteres va incloure també viatgers d’altres països: a partir de llavors, costa uns 60 euros, excepte per als menors de 14 anys, tot i que les autoritats van excloure després viatgers d’àrees de baix contagi.

A partir d’avui els qui viatgin a Islàndia, que s’hauran de registrar prèviament com fins ara, s’hauran de sotmetre a dos tests PCR, si opten per no aïllar-se durant 14 dies: un a l’arribar i un altre cinc o sis dies després, gratuït, per minimitzar el risc de falsos negatiusDurant el període d’espera entre les dues proves, serà obligatori guardar quarantena.

Les mesures es revisaran en funció de la situació epidèmica

«Atès el repunt de contagis al món i l’efecte que una petita infecció pot tenir en el funcionament de la societat, el Govern ha decidit reforçar les mesures de control per limitar encara més el nombre d’infeccions que entren al país», ha assenyalat la primera ministra, Katrín Jakobsdóttir, en un comunicat recollit per Efe.

Les noves mesures seran revisades en un termini sense especificar, d’acord amb l’evolució de la situació epidèmica, tant a Islàndia com en l’àmbit internacional, han remarcat les autoritats.

Crítiques de les empreses turístiques

La implantació d’un test obligatori fa dos mesos ja va provocar crítiques de les empreses turístiques (un dels principals sectors de l’economia islandesa), que consideraven que podia tenir un efecte dissuasori sobre els viatgers.

Notícies relacionades

Gràcies a una estratègia massiva de test i de rastreig de contactes, a part de la seva situació geogràfica i demogràfica (una illa d’uns 360.000 habitants a l’Atlàntic nord), Islàndia és un dels països europeus que millor ha controlat la pandèmia.

10 morts des de l’inici de la pandèmia

Islàndia només ha registrat 10 morts per Covid-19, l’última a mitjans d’abril, i actualment només hi ha un pacient hospitalitzat per la malaltia. Després d’arribar fa unes setmanes als 27 nous positius per 100.000 habitants, la taxa de contagi ha tornat a baixar a menys de 20 casos.