a les zones més castigades

La meitat dels citats no acudeix a uns tests PCR a Madrid

La conselleria de Sanitat ha convocat de manera aleatòria 1.000 persones al districte de Carabanchel

zentauroepp54527785 madrid  17 08 2020  coronavirus  covid 19  realizaci n de pr200818092552

zentauroepp54527785 madrid 17 08 2020 coronavirus covid 19 realizaci n de pr200818092552 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Menys de 500 de les 1.000 persones d’entre 15 i 49 anys que estaven convocades aquest dilluns a través de missatges al seu mòbil en un centre del districte madrileny de Carabanchel per sotmetre’s voluntàriament a les proves PCR i detectar aleatòriament població asimptomàtica de Covid-19 han acudit a la cita.

En concret, des del matí i fins a les vuit de la tarda s’han fet un total de 424 PCR, segons han indicat a Efe fonts de la conselleria de Sanitat. De cara a dimecres, perquè per demà no hi ha marge, augmentaran els SMS a 1.500, segons les mateixes fonts.

Després de Carabanchel, dimarts, Usera, i dimecres, Villaverde

Després del districte de Carabanchel, el més poblat de la capital –amb 260.196 habitants–, dimarts el pla de detecció precoç elaborat pel Govern regional continua al districte d’Usera.

Dimecres prendran mostres a Villaverde i dijous a Puente de Vallecas, mentre que divendres les PCR es traslladaran al municipi d’Alcobendas i dissabte al de Móstoles.

Convocar 6.000 persones

El pla incloïa convocar a un total de 6.000 persones d’entre 15 i 49 anys, 1.000 a cada una de les zones, elegides de forma aleatòria i contactades a través d’un missatge al seu telèfon mòbil.

L’objectiu és «avançar-se a la cadena de transmissió» a les zones de la Comunitat de Madrid amb més incidència de coronavirus respecte a la mitjana i en la població més afectada –el 74% dels infectats tenen ara menys de 49 anys–, ha recordat el viceconseller madrileny de Salut Pública i Pla Covid-19, Antonio Zapatero.

Més proves les pròximes setmanes

A més, la idea és identificar altres zones de la regió que puguin tenir més incidència i «continuar fent proves les pròximes setmanes», ha dit quan arribava al dispositiu establert aquest dilluns en el Centre d’Especialitats Carabanchel Alto.

Abans de la visita del viceconseller, al voltant de 70 persones havien acudit a la cita, convocades en trams concrets d’hora fins a les vuit de la tarda per evitar aglomeracions.

«Si fa falta repetir, repetirem», diu el viceconseller de Salut Pública

Una afluència escassa que Zapatero atribuïa perquè es tracta del primer dia d’aquest operatiu. «Veurem una mica com va ocorrent [...]. Si fa falta repetir, repetirem. Si fa falta insistir més a la ciutadania perquè vinguin, ho farem», ha apuntat.

Diego (24 anys) és un dels convocats que ha acudit aquest dilluns, després de rebre un primer missatge divendres: «Si no presenta símptomes, Salut Pública li ofereix PCR», deia el text al costat del dia i l’hora a què havia d’assistir. Comenta que ha acudit a la trucada de Salut Pública «més que res, per la família»: «Tenim gent de risc a casa i cal intentar cuidar-se i cuidar els altres», ressalta.

12 sanitaris

El dispositiu que ha iniciat el treball a Carabanchel el conformen 12 sanitaris –sis infermeres i sis tècnics–, i s’«ha complementant» amb un supervisor d’infermeria de guàrdia, i un coordinador de tècnics, segons ha comentat als mitjans la subdirectora d’Infermeria de Summa 112, Carmen Migueles.

Notícies relacionades

La subdirectora d’Infermeria ha indicat que a les sis zones previstes de moment pel Govern de la Comunitat de Madrid per fer aquestes proves «a priori hi havia una lleugera incidència» més gran que en altres punts de la regió.

Amb aquest mostreig es comprovarà si aquesta incidència més gran «és real» o si «simplement han sigut uns petits brots» que el que fan és «desquadrar una mica» la fotografia de la incidència de la pandèmia a la regió, que torna a ser una de les més afectades pel coronavirus.