«No hi ha entrades» a la plaça de toros de Puerto de Santa María

Toros sí, futbol no: una plaça plena de gom a gom dona l'estocada al debat sobre la distància social

«Els estadis són molt més grans», argumenta el ministre Rodríguez Uribes en la seva lluita contra la Covid-19

El decret deixa en mans autonòmiques l'aforament màxim d'aquests espectacles, però exclou correbous

zentauroepp54387529 puerto santa maria200807110242

zentauroepp54387529 puerto santa maria200807110242 / CRISTINA QUICLER

5
Es llegeix en minuts
El Periódico

Aquest dijous la Real Plaza del Puerto de Santa María va oblidar que Espanya continua immersa en la Covid-19. Tret de per les mascaretes i la seguretat en els accessos, el minut de silenci després de l’entrada en comitiva d’Enrique Ponce, Morante de la Puebla i Pablo Aguado va ser gairebé l’únic moment en què es va ser conscient que la crisi sanitària ja voreja els 28.500 morts i els 310.000 contagiats. Des d’aleshores, la ‘nova normalitat’ viscuda va recordar massa la ‘vella normalitat’ de qualsevol tarda taurina d’agostos anteriors sense temor del coronavirus.

El festeig de la plaça de toros gaditana es va saldar amb tres orelles (una per destre, també per a un Ponce de rosa a qui la seva nova nòvia de vint anys mirava des de la graderia) i el cartell de «no hi ha entrades», tot i que l’aforament –segons EFE– s’havia reduït a unes 6.000 localitats, un 50% menys. No obstant, les imatges demostren que no es va guardar en gaires moments la distància social necessària per aturar el virus.

Les xarxes socials van denunciar els fets i diversos usuaris de Twitter van criticar la irresponsabilitat de part del públic (tot i que n’hi va haver altres, com l’eurodiputada popular Isabel Benjumea, que van celebrar la corrida):

Tot i que el que ha passat a El Puerto no és nou i ja hi havia antecedents a Huelva i altres places de toros, l’opinió pública qüestiona que es permetin escenes en què no es respecta la norma, just quan assistim al que algunes comunitats autònomes ja titllen de «segona onada». A més, s’estableix un greuge comparatiu amb altres espectacles públics, com el futbol, que ha hagut d’acabar la Lliga amb les grades buides.

Amb el decret del final de l’estat d’alarma, que va arribar el 21 de juny després de tres mesos de confinament, la Moncloa obria la porta que fossin les autonomies, els ajuntaments i els organitzadors d’esdeveniments els responsables que es mantingués aquesta distància. «Les administracions competents hauran d’assegurar el compliment pels titulars de qualsevol altre centre, lloc, establiment, local o entitat que desenvolupi la seva activitat en un sector diferent dels esmentats als articles anteriors, o pels seus responsables o organitzadors, quan pugui apreciar-se risc de transmissió comunitària de Covid-19», afirmava el document.

Així, les autonomies han legislat al respecte i han establert aforaments màxims que oscil·len entre el 50 i el 75% per als espectacles taurins, però encara es registren situacions com la d’El Puerto. Per acabar-ho d’adobar, la nova normativa només reconeix els espectacles en places, però obvia les celebracions populars al carrer (correbous i bous al carrer inclosos), al no tenir control d’aforament.

Afp

Aquesta setmana, en una entrevista amb Europa Press, el ministre de Cultura i Esport, José Manuel Rodríguez Uribes, justificava que les places de toros puguin tenir públic però no els camps de futbol, al ser preguntat per l’incompliment de Huelva del cap de setmana passat.  «Els estadis són molt més grans. És una qüestió quantitativa. També he assistit a espectacles culturals públics que s’han celebrat amb normalitat dins dels límits d’exigència de distància social», argumentava.

«El que diu el decret de nova normalitat és que no hi ha d’haver aglomeracions, i aquí les comunitats autònomes, els ajuntaments i els organitzadors dels esdeveniments han d’anar molt amb compte perquè això no es produeixi. És igual la naturalesa de l’espectacle, l’important és que aquestes garanties es donin. Si va passar en aquests termes, animo que la pròxima vegada es vagi amb molt més compte, que es vigilin més aquestes cauteles que es fan per salut», deia, partidari de redoblar la cautela.

En qualsevol cas, Rodríguez Uribes considera que «no correspon» al seu Ministeri posar sancions: «El decret de nova normalitat trasllada, després d’uns mesos de l’estat d’alarma i de comandament únic del Govern d’Espanya, la responsabilitat a les comunitats autònomes i els ajuntaments, així com als organitzadors dels esdeveniments». 

El sector, dividit

Alguns dels empresaris taurins més importants han mostrat, en un sondeig fet per l’agència EFE, una disparitat d’opinions notable sobre la possibilitat d’organitzar corrides de toros amb les noves mesures. Precisament l’empresari d’El Puerto, José María Garzón, és el menys reticent i veu «factible» organitzar celebracions a Andalusia malgrat la limitació d’espectadors al 50% de l’aforament, «reestructurant costos, lògicament».

Notícies relacionades

«Els taurins som els que tenim més responsabilitat de tirar-ho endavant. És la nostra obligació. Jo ho faré fins i tot sabent que no guanyaré res econòmicament, però sí que guanyaré, i molt, en l’orgull i en la força moral que em donarà haver treballat per defensar el sector». 

En l’altre extrem, Rafael García Garrido, empresari de la plaça de Las Ventas. Malgrat que la Comunitat de Madrid restringeix l’aforament de les graderies només a un 75% (el percentatge de públic permès més elevat), no ho veu clar. «Aquestes noves mesures encara deixen molts dubtes, perquè s’ha de mantenir la distància de seguretat i evitar aglomeracions, i això és impossible de garantir a les places de toros per la seva antiguitat i estil arquitectònic. És cert que aquesta exigència es pot suplir amb l’ús de mascaretes, però així i tot ho veiem molt complicat, perquè als toros la gent beu, fuma, parla...». Segons l’opinió de García Garrido, «hauríem de tornar a donar toros només quan hi hagi una vacuna. És veritat que la presidenta de la Comunitat de Madrid va dir que la seva intenció és reobrir Las Ventas per a la Fira de Tardor, i tant de bo sigui així, però s’ha d’esperar a veure l’evolució de la malaltia».

AFP