en menys d'un mes

La pressió hospitalària creix i els ingressos es multipliquen per deu a l'Aragó

El 13 de juliol hi havia 42 pacients a planta i ahir la xifra era ja de 449 hospitalitzats per coronavirus

La situació a les ucis, amb més de 40 usuaris, segueix a l'alça i es troba a nivells de finals de març

1430779 1

1430779 1

4
Es llegeix en minuts
Ana Lahoz

La pressió assistencial als hospitals d’Aragó segueix a l’alça, el mateix que la corba de contagis, que no aconsegueix estabilitzar-se. Ho evidencien les xifres, que en les últimes setmanes no han deixat de créixer, i també ho traslladen els mateixos sanitaris que, amb molts companys de vacances, han d’assumir aquests dies situacions d’aclaparament i d’estrès fruit d’una incidència més gran en els centres hospitalaris.

El sistema sanitari en la comunitat encara no pateix estrès, però la situació preocupa tant el Govern d’Aragó com els gerents dels hospitals. En menys d’un mes els ingressos s’han multiplicat per deu a la comunitat al passar de 42 pacients a planta el 13 de juliol (quan es va tornar a Saragossa a una fase 2 flexibilitzada) als 449 notificats aquest 5 d’agost.

La situació en les unitats de cures intensives (uci) també s’ha disparat de manera exponencial, ja que aquell mateix dia de juliol amb prou feines hi havia tres pacients ingressats i actualment la xifra és de 42 persones en aquests serveis. Les mateixes dades que es van registrar a finals del mes de març.

El cert és que en les últimes quatre setmanes i mitja les dades no han donat un respir en cap moment malgrat la presa de mesures estrictes i l’aplicació de fases de la desescalada. La disponibilitat actual és del 43% de llits d’uci i del 35% en les d’hospitalització convencional. Consegüentment, tampoc s’ha sentit alleujament als hospitals, on la situació s’ha agreujat pel descans dels sanitaris i la impossibilitat de contractar nous professionals que cobreixin les vacances.

Sense personal de substitució

«Portem tres dies on el nivell d’ingressos és més alt del que ens agradaria i en les dues últimes setmanes el ritme de llits ocupats per Covid ha sigut apreciable. Estem tensats i preocupats, però no amb una sensació de catàstrofe», reconeixia a aquest diari Luis Callén, gerent del sector II, al qual pertany l’hospital  Miguel Servet.

En aquest nerviosisme, traslladat també per molts sanitaris entre els quals s’escampa el desànim, s’inclou l’absència de personal al qual poder trucar per reforçar la situació. «S’ha contractat tot el personal d’Infermeria que hi havia a la borsa de treball, tota la promoció que ha sortit de la Universitat de Saragossa i de la San Jorge també s’ha incorporat i estem buscant fora, però no hi ha gent», va assenyalar Callén.

«Si no fos per l’escassetat de personal segur que tindríem molt més recorregut fins a esgotar la nostra capacitat d’atenció i estaríem més tranquils, però ara mateix estem en una situació complicada», va insistir.

El Servet, al costat del Clínic, són els hospitals on més llits ocupats hi ha actualment per coronavirus, però també per altres patologies. El centre té ara 16 pacients a l’uci i 118 en planta.  «Tenim dues ucis destinades a Covid i dues més a altres malalties i situacions greus, mentre que a planta hem anat adaptant recursos per acollir els pacients que siguin possibles», va dir Callén.

En la punta de la pandèmia, aquest hospital va arribar a acollir 225 persones contagiades i més de 60 persones en uci (45 per Covid i 18 per altres patologies). «Una zona de Medicina Interna, Infecciosos, tot Pneumologia i la quarta planta s’han posat a disposició ja per a pacients amb Covid», va explicar Callén.

Més joves i menys dies 

El que sí que ha canviat (i dona certa tranquil·litat als hospitals) és el perfil del pacient. «L’edat mitjana és entre 15 i 25 anys menys que en la primera fase de la pandèmia i les estades també són dos o tres dies menys. Això ens ajuda d’una manera clara», va argumentar el gerent.

Tot i que també va reconèixer que els ingressos de pacients de residències es van incrementant. «Aquest cap de setmana passat, per exemple, hi va haver bastants de més de 80 anys. I un dia vam tenir 12 ingressos on tot eren pacients de més de 90», va matisar. «El que sí que creiem és que aviat estarem en situació de poder donar moltes més altes», va incidir.

A l’espera d’acabar d’instal·lar mampares, està previst que la sala Multiusos de l’Auditori de Saragossa pugui estar operativa a partir de la setmana que ve per acollir un centenar de pacients asimptomàtics. «L’important és comptar amb recursos complementaris per assignar a cada pacient un nivell de cura i això ens allibera llits als hospitals», va indicar Callén.

El gerent, malgrat reconèixer com és de complicada la situació, no va considerar que s’hagi d’arribar a utilitzar l’hospital de campanya de la Fira de Mostres. «No soc epidemiòleg, però la sensació des de fa diversos dies és que estem acostant-nos a l’estabilitat», va apuntar, mentre va valorar l’alta capacitat del sistema per analitzar PCR. «Aquí n’estem fent 1.500 de diàries, en tres torns, 24 hores sense parar», va dir.