Sabadell, en alerta pels rebrots

Els barris més empobrits de la ciutat s'omplen de casos de coronavirus

Les administracions instal·laran carpes per millorar la detecció de contagis

zentauroepp54352654 bcn200804190709

zentauroepp54352654 bcn200804190709

2
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell

En pantalles de trànsit, en marquesines d’autobusos i fins i tot a través d’altaveus instal·lats en furgonetes que recorren la ciutat. El missatge és el mateix. «Renteu-vos les mans, mantingueu distàncies de seguretat i poseu-vos la mascareta». Sabadell (Vallès Oriental) ha redoblat la prevenció per mirar d’alleujar l’avenç imparable del coronavirus a la cocapital del Vallès. La Generalitat s’ha compromès a instal·lar en els pròxims dies carpes mòbils per fer tests massius. L’atac de la malaltia es nota especialment als barris més humils de la localitat, on els veïns miren de sobreviure amb resignació.

És migdia, i les terrasses de la plaça major, al centre de Sabadell, són mig plenes. «Els últims dies es veu menys gent al carrer, hi ha por d’agafar el virus, però també hi ha el factor agost i vacances: molta gent se n’ha anat de la ciutat a passar uns dies fora», apunta Natalia Cordero, cambrera del Bar Canalla. També assenyala que a les nits moltes persones que surten de festa pel carrer no porten mascareta, i per rematar-ho, fa dues setmanes una multitud va improvisar una festa multitudinària al carrer per celebrar l’ascens a Segona Divisió del Centre d’Esports Sabadell

«El que ens preocupa és la zona sud de la ciutat», coincideixen la Júlia, la Yayza, la Marta i la Mayka. Tenen raó: els barris d’Espronceda, Campoamor, les Termes o la Creu de Barberà concentren més del terç dels contagis a la ciutat. «Allà hi viuen moltes famílies compartint habitacions en pisos molt petits, en unes condicions higièniques lamentables i que la majoria han perdut la feina», assenyala una d’elles. Totes es coneixen el barri fil per randa, són mestres de primària allà. «Estem patint pel que pugui passar durant el curs, moltes famílies s’han quedat sense res», afegeixen.

L’ambient al barri és desolador. Tothom coneix algú que o bé s’ha contagiat o bé està confinat a casa per haver estat en contacte amb algun positiu. Alguns comerços es mantenen tancats perquè hi ha hagut brots, entre els quals, les dues perruqueries del barri. «Jo creuo els dits perquè no em toqui, l’altre dia vam anul·lar un aniversari perquè una mama va donar positiu», explica l’Abneris, mare i veïna del barri. Tem contagiar-se, però ara el virus és l’últim dels seus problemes. «Menjo gràcies als serveis socials», explica, després d’haver perdut la feina de cuidadora de la llar durant la pandèmia i haver-se esgotat els fons de la beca menjador amb què alimenta el seu fill. 

Notícies relacionades

«El meu problema ara és que no sé com pagarem el lloguer. Fa un mes que truco per demanar l’ingrés mínim vital, i ningú t’atén», es queixa el Lewis. La seva dona està embarassada, ell ha perdut la feina de mosso de magatzem, i la seva sogra, també a casa, té càncer. Coneix més de 10 casos que han donat positius, i tremola només de pensar que li toqui a ell. «És l’últim que ens faltava, un rebrot aquí». 

«Doncs a mi el que menys m’agrada és que ja no podem fer abraçadetes», respon el petit Yosua al costat del seu pare camí cap a casa. El seu pare, el Carlos, està a l’atur des d’abans de la pandèmia. «Sort que el propietari ens va abaixar el lloguer», diu.