vaticà

El papa emèrit Benet XVI està «extremadament fràgil»

Pateix una malaltia infecciosa al rostre que es caracteritza per inflor i plaques vermelloses, que causa molta picor i dolors aguts

La seva capacitat intel·lectual i la memòria no s'han vist afectades, però la seva veu amb prou feines és audible, segons el seu biògraf

zentauroepp41943366 benedicto200803120156

zentauroepp41943366 benedicto200803120156 / GREGORIO BORGIA

2
Es llegeix en minuts
Irene Savio

Benet XVI, el papa emèrit alemany, de 93 anys, que van renunciar al papat el 2013, està greument malalt, segons ha publicat aquest dilluns el mitjà alemany ‘Neue Presse’ citant declaracions de Peter Seewald, un dels seus biògrafs. Una afirmació, aquesta, que de moment no ha sigut ni desmentida ni confirmada pel Vaticà. La indiscreció arriba després que Joseph Ratzinger realitzés un viatge de cinc dies al juny a Alemanya per acomiadar-se del seu germà Georg, que va morir poc després. De fet, d’acord amb el que ha publicat ‘Neue Presse’, va ser justament després d’aquest trasllat que l’expapa va contreure una malaltia infecciosa al rostre.

En concret, segons sembla, Benet pateix erisipela, una malaltia infecciosa que es caracteritza per inflor i plaques vermelloses, que causa un fort picor i forts dolors. És «extremadament fràgil», va dir Seewald. A més, la seva veu, en aquests moments, és «a penes audible», ha continuat el mitjà alemany, a l’explicar que Seewald va obtenir aquestes informacions després d’una trobada amb Benet XVI que es va dur a terme dissabte passat, en la qual també va participar el secretari particular de l’antic bisbe de Roma, Georg Gaenswein.

Malgrat la malaltia, Benet XVI s’ha mostrat «optimista» i ha dit que, si el seu estat de salut l’hi permet, «és possible que reprengui la ploma», segons ha recollit AFP. El periodista Seewald també ha explicat que l’expapa ja ha escrit el seu testament i vol que el sepultin a la tomba de Joan Pau II.

Rumors continus

Notícies relacionades

També EL PERIÓDICO ha intentat contactar amb un representant de l’oficina de premsa del Vaticà, però no ha tingut una resposta concreta en la immediatesa. No obstant, no seria la primera vegada que la Santa Seu desmenteix una notícia d’aquest tipus. Des que es va convertir en el primer papa de l’era moderna a renunciar al seu càrrec, els rumors sobre la salut del pontífex emèrit s’han multiplicat en diverses ocasions. El 2018 es va dir que tenia una «malaltia paralitzant»; el 2019, que havia patit un ictus, i el març passat un compte de Twitter fals va difondre fins i tot que Benet havia mort, de manera que el Vaticà s’ha vist obligat a fer múltiples desmentiments.

Benet XVI habita des de fa set anys al monestir Mater Ecclesiae, en una zona tranquil·la i apartada del Vaticà, on és atès per quatre laiques de Comunió i Alliberament, així com pel mateix Gaenswein. Durant la pandèmia, també es va fer una prova per saber si havia emmalaltit de Covid-19, però va donar negatiu. Tot i així, d’acord amb diverses versions, els seus contactes amb l’exterior van ser notablement reduïts per blindar-lo, i evitar així que s’exposés, a la seva avançada edat, a la perillosa malaltia. Dit això, en els últims temps, Gaenswein ha insistit repetides vegades que Benet XVI és gran, però encara està «molt lúcid».