TEMPESTA AL VATICÀ

Benet XVI retira la firma del llibre en què es defensa el celibat

El Papa emèrit no hauria donat el vistiplau a la publicació del llibre escrit juntament amb el cardenal Robert Sarah en què es defensa el celibat

70ba8631-f414-44ce-9fbc-30143ddeaa99-hd-web / periodico

2
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech

El papa emèrit Benet XVI ha ordenat aquest dimarts que es retiri el seu nom del llibre ‘Des de la profunditat del nostre cor’, firmat conjuntament per Joseph Ratzinger i el cardenal Robert Sarah. En el llibre, el Pontífex jubilat afirma: «No puc callar» davant de la possibilitat que a l’Església de ritu llatí –que depèn de Roma– s’ordeni com a sacerdots homes ja casats.

Malgrat que aquesta possibilitat va ser aprovada en el Sínode de l’Amazònia de l’octubre passat, el contingut del llibre ha desencadenat una tempesta al Vaticà, al quedar en evidència la diferència de criteri del Papa emèrit i Francesc.

Després de reafirmar que el seu vincle amb Benet XVI i la seva obediència filial al papa Francesc, el cardenal Sarah ha il·lustrat en un tuit que el llibre no canviarà de títol, però sí la indicació dels autors. «Considerades les polèmiques que ha provocat la publicació de l’obra ‘Des de la profunditat del nostre cor’, s’ha decidit que l’autor del llibre serà el ‘cardenal Sarah amb la contribució de Benet XVI’.

El secretari personal de Benet XVI, Georg Gaenswein, ha fet saber aquest dimarts que «després de l’indicació del Papa emèrit», ha demanat «al cardenal Sarah que contacti amb els editors i els pregui que treguin el nom de Benet XVI com a coautor i la seva firma en la introducció i conclusions». Monsenyor Gaenswein ha explicat que «el Papa emèrit sabia que el cardenal estava preparant un llibre i (li) havia enviat un text sobre el sacerdoci, autoritzant-lo a utilitzar-lo com volgués, tot i que no havia aprovat cap projecte per a un llibre a doble firma, ni havia vist ni autoritzat la tapa».

Ratzinger coneixia el projecte

Notícies relacionades

Per la seva banda, el cardenal Sarah ha rebatut en una nota escrita que havia demanat a Ratzinger un text sobre el tema i d’haver-lo rebut «el 12 d’octubre, durant el Sínode de l’Amazònia». El cardenal afegeix que el text era massa llarg per a un article i que va proposar a Benet XVI la publicació d’un llibre. «El 25 de novembre el Papa emèrit ha donat el vistiplau per a la publicació», afegeix. A més, el cardenal ha fet públiques les diferents trobades mantingudes amb el Papa, en què hauria concertat la redacció i sortida del llibre. Afegeix: «Afirmo solemnement que Benet XVI sabia que el nostre projecte hauria agafat la forma d’un llibre, hem intercanviat diverses galerades per establir les correccions».

Els observadors d’assumptes vaticans opinen que, o s’ha tractat d’un canvi d’objectiu del cardenal per poder comptar amb l’aval de l’ex-Papa per a les seves tesis, o d’un error de perspicàcia de Joseph Ratzinger, de 92 anys. En cas de tractar-se d’una manipulació de la bona fe de Benet XVI, la qüestió es podria inserir en el context de l’ofensiva que l’ala més conservadora de l’Església està realitzant des de fa gairebé un any, principalment des dels EUA, per desprestigiar Jorge Bergoglio i condicionar l’elecció del pròxim Papa. Per pura coincidència, la polèmica s’ha produït quan als carrers de Roma s’omple de la publicitat del film que està a punt d’arribar a les pantalles de cine: ‘Los dos Papas’.