ajuda a la prevenció

Quadrilles estables de temporers per evitar contagis

El Govern ha preparat una guia amb mesures en transport i allotjament per evitar rebrots al camp

temporero

temporero / FERRAN NADEU (FERRAN NADEU)

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, i el d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, han presentat a les comunitats autònomes una guia per a la prevenció i control del coronavirus que contractin temporers amb mesures relacionades amb el transport i allotjament, arran dels últims rebrots en diferents explotacions agràries.

En concret, l’empresari o gestor de l’explotació agrícola haurà d’adaptar el seu pla de prevenció per incloure-hi les mesures organitzatives, tècniques i de formació i informació dels treballadors que assegurin la prevenció i el control de la transmissió.

Convivència estable

Les explotacions agràries hauran de prendre mesures per limitar les cadenes de contacte i transmissió tant com sigui possible. Per fer-ho, la guia proposa partir de les quadrilles com un grup de treball i convivència estable sobre el qual pivotaran les mesures preventives a l’explotació.

Dins d’una explotació, informa l’agència Efe, els integrants d’una quadrilla han d’estar físicament separats tant com sigui possible i les quadrilles no han de barrejar-se entre si. La guia estableix que, en la mesura possible, s’ha d’intentar que les quadrilles estiguin formades per grups estables d’allotjament durant la campanya.

Valoració mèdica prèvia si hi ha símptomes de Covid-19

En el cas que una persona presenti qualsevol simptomatologia que pogués estar associada al coronavirus (tos, febre, dificultat al respirar...), no haurà d’acudir a l’explotació fins que no s’hagi realitzat una valoració mèdica i tampoc qui hagi estat en contacte estret amb una persona afectada.

Respecte a l’organització de la feina al camp, s’organitzarà en quadrilles de persones treballadores, que hauran de moure’s i desplaçar-se sempre juntes en la mesura possible, evitant el contacte amb persones d’altres quadrilles. Si en algun moment alguna d’elles és confirmada com a positiu de coronavirus, la resta de treballadors que formin part d’aquesta quadrilla s’hauran de posar en situació de quarantena.

1,5 metres de distància de seguretat

A més, les activitats laborals s’han de planificar perquè els treballadors puguin mantenir la distància de seguretat d’1,5 metresespecialment durant les tasques de càrrega i descàrrega de mercaderies en remolcs, magatzems... També es mantindrà la distància interpersonal entre els llocs de treball.

Respecte al transport, la guia assenyala l’ús de mascareta segons les normes de la pròpia de la regió i, sempre que sigui possible, utilitzar les opcions de mobilitat que millor garanteixin la distància interpersonal d’almenys 1,5 metres.

Evitar compartir aliments

Si el desplaçament és en vehicle d’empresa, aquesta ha de garantir la seva neteja i disposar de productes d’higiene de mans, paper d’un sol ús i un lloc per descartar els rebutjos. A més, l’empresa registrarà les dades dels treballadors que en els últims 14 dies hagin viatjat fora de la comunitat autònoma.

La guia assenyala com a «imprescindible» el reforç de les mesures d’higiene personal en tots els àmbits de treball i davant qualsevol escenari d’exposició. En particular, el rentat freqüent de mans, higiene respiratòria, distancia física d’almenys 1,5 metres i evitar compartir aliments, begudes o objectes d’ús personal.

Els departaments han remarcat que les polítiques de neteja i desinfecció de llocs i equips de treball són «mesures preventives important».

Diferenciar vies d’entrada i sortida de les explotacions

D’altra banda, també s’hauran de senyalitzar els accessos a les explotacions i les vies de circulació per evitar encreuaments de persones. Igualment es diferenciaran les vies d’entrada i sortida de les instal·lacions fixes de l’explotació.

D’aquesta manera, el titular de l’explotació ha de mantenir un registre, sempre que es pugui electrònic, amb la relació de treballadors contractats i els seus números de telèfon de contacte, la quadrilla a la qual pertanyen i la unitat d’allotjament.

Habitacions individuals per a casos positius

Notícies relacionades

A més, es recomana la sol·licitud d’atenció sanitària com a desplaçats (en els casos necessaris), tant si es prové d’una altra província, d’una altra regió o d’un altre país, amb la finalitat de tenir per endavant un centre de salut assignat.

El Govern reitera que s’ha de garantir que qualsevol persona que desenvolupi símptomes sospitosos de coronavirus i tingui un diagnòstic de cas confirmat pugui aïllar-se de la resta de treballadors i convivents de manera efectiva en una habitació individual