El camp durant la pandèmia

La verema ultima el seu pla per protegir-se del coronavirus

El pagament del PCR, obligatori per a tots els jornalers del raïm a diferència del Segrià, retarda l'acord

Generalitat, ajuntaments, sindicats, empresaris i oenagés esperen aprovar el protocol dimecres

zentauroepp8970790 soc200720155942

zentauroepp8970790 soc200720155942 / DIEGO CALDERON

3
Es llegeix en minuts
Óscar Hernández
Óscar Hernández

Periodista

ver +

Ningú vol que els rebrots de coronavirus del Segrià es reprodueixin a les comarques vinícoles, com el Penedès i el Priorat. A punt de començar la verema, que arrenca a l’agost, quatre conselleries de la Generalitat (Salut, Treball, Agricultura i Interior), diversos ajuntaments afectats com el de Vilafranca del Penedès i Sant Adurní d’Anoia, sindicats, oenagés i els empresaris del sector ultimen un pla amb instruccions precises per prevenir el coronavirus.

Aquest dimecres està prevista l’última d’aquestes reunions multisectorials, en la qual participarà una representació més reduïda d’experts, per presentar el pla definitiu del qual ja hi ha algunes propostes clares, però d’altres encara en discussió, sobretot les relacionades amb els costos, és a dir qui paga què.

30.000 al Segrià, 2.000 a la verema

De moment, està clar que tots els temporers vitivinícoles, no pas més de 2.000 segons el sindicat Comissions Obreres (CCOO), una xifra, per tant, molt inferior als 30.000 que han acudit a la recollida de la fruita al Segrià, s’hauran de sotmetre a un test PCR abans de firmar el contracte de treball. Un dels punts a aclarir aquest dimecres. a només dues setmanes de l’inici de la verema, és qui paga la prova. Els productors vitivinícoles esperen que sigui la Conselleria de Salut, que encara no s’ha pronunciat sobre això.

Precisament un dels errors en la gestió de l’arribada dels temporers a Lleida va ser que no eren obligatoris els PCR. A més, Salut només els feia si l’interessat tenia símptomes. I els empresaris els encarregaven i sufragaven si volien. Una mica com passa ara, quan des de la Generalitat es dicten consells però no ordres, com la quedar-se a casa a part de l’àrea metropolitana.

¿Qui pagarà els PCR obligatoris?

«Nosaltres hem plantejat que en el cas de la verema sigui la Generalitat la que pagui les proves. I hem posat d’exemple el cas d’Euskadi , ja que ha sigut el Govern basc el que ha sufragat els tests PCR a tots els temporers de La Rioja alabesa», ha explicat a aquest diari Antonio Domínguez, responsable del sector agrari de CCOO a Catalunya, que participa en les reunions multisectorials sobre aquesta primera verema de l’era Covid.

«Els controls periòdics amb el PCR ens encareixen la verema, tot i que hem d’aprendre del que ha passat a Lleida perquè aquí no passi», explica Joan Pons, president de la Cooperativa de La Granada del Penedès, que igual com els seus socis assumeixen que han de provar tot el material d’equips de protecció individual (EPI) a tots els temporers. «En el nostre cas tenim un grup de temporers que treballaran per a diversos socis. El problema serà que hi hagi un positiu i hàgim d’aillar tota la colla. I el raïm no pot esperar», afegeix.

També queda per aclarir el tema de la vivenda dels temporers mentre duri la campanya. «Nosaltres hem proposat que l’alberg que munta Creu Roja a Vilafranca del Penedès, que cada any ofereix allotjament durant deu dies al temporer que no trobi feina, ampliï el termini a un mes, però algú ha de cobrir aquest cost i fins ara ni l’ajuntament ni el Consell Comarcal volen fer-ho», apunta el sindicalista Domínguez. 

Campanya perquè vinguin menys

Notícies relacionades

Precisament una de les propostes que s’aprovarà en la reunió de dimecres és la realització d’una campanya per dissuadir els temporers que acudeixin en massa a les comarques vitivinícoles catalanes sense contracte. I hi ha diversos motius. El primer és una disminució de la producció de raïm a causa de les intenses pluges, que han fet emmalaltir més els cultius ecològics, que són els que encara es recullen a mà. Però també el control sanitari d’un possible brot: gent amb domicili pròxim i estable és més fàcil de rastrejar.

«Nosaltres aquesta temporada afavorirem les contractacions de proximitat, de persones del Penedès o comarques pròximes que tinguin una necessitat econòmica per la crisi actual», explica Damià Deàs, director de Cavas Vilarnau i president de l’Associó d’Elaboradors de Cava, qui també és partidari que sigui Salut que costegi les anàlisis PCR als jornalers.

La verema, entre l’home i la màquina

Una vegada que els enòlegs han tastat el raïm i s’han assegurat al laboratori que tenen el grau de sucre necessari, s’inicia el període frenètic de les veremes, informa Miquel Sen. El canvi climàtic implacable fa que s’avancin a un calendari que al seu dia ja es va veure alterat per les varietats de cicle curt, com la chardonnay, que es recull de les primeres. Per fortuna, i gràcies a una estratègia circular, els diferents ceps que componen el paisatge de les denominacions tenen diferents dates de maduració i, lògicament, de recol·lecció. Les últimes sempre són les tintes.